

10
11
• Mutlaka sulama suyu analizi yaptırılmalıdır.
• Kalsiyumlu gübreler, fosforlu ve sülfatlı gübrelerle birlikte verilmemeli, farklı
gün veya saatte uygulanmalıdır.
• Üretim sezonuna (sonbahar, ilkbahar, tek ürün) göre gübreleme programı ya-
pılmalıdır.
• Çok yıllık meyve ağaçlarında ağacın yaşı, cinsi, bodur, yarı bodur v.b. özellikle-
re ve ağaç başına alınan ürüne göre gübreleme programı uygulanmalıdır.
• Damla sulama gübreleri (suda eriyen gübreler) yerine topraktan uygulanan
kompoze gübreler eritilerek kullanılmamalıdır. Kullanılması durumunda tıkanma
meydana gelebilmektedir.
• Örtü altında kışın (ısıtmasız) yapılan yetiştiricilikte yüksek dozda azotlu gübre
kullanılmamalıdır.
• Damla sulama ile gübrelemenin başlangıcında azot formu amonyum, diğer
dönemlerde nitrat formunda olmalıdır. Bu oran 1 kısım amonyum (NH4+) azotu,
4 kısım nitrat (NO3-) azotu şeklinde olmalıdır.
• Sulamanın başlangıcında ve sonunda damla borularından 5 – 10 dakika kadar
sadece su geçecek şekilde gübreleme yapılmalıdır.
• Her sulamada gübre verilmelidir. 2 – 3 sulamada bir gübre vermek tuzluluk
etkisi yapar.
• Yaz aylarında damla borularının damlatıcılarında gri-beyaz kireç birikimi mey-
dana geliyorsa gübre olarak kesinlikle fosforik asit kullanılmamalıdır.
• Tek yıllık bitkilerde fide döneminde, meyve ağaçlarında meyve tutumuna ka-
dar fosfor ağırlıklı gübreler (15.30.15) tercih edilmelidir.
• Meyve tutumundan hasat başlangıcına kadar dengeli gübre (20.20.20 veya
18.18.18) kullanılmalıdır.
• Hasat dönemlerinde, meyvelerde renk dönümü başlangıcında azot ve potas-
yum ağırlıklı (16.6.31, 16.8.24 veya 20.10.20) gübre kullanılmalıdır.
DAMLA SULAMA İLE GÜBRELEMEDE
DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
• Sabah erken veya akşamüzeri (gece) uygulama yapılmamalıdır.
• Çok sıcak ve güneşli (özellikle öğle saatlerinde) saatlerde uygulama yapılma-
malıdır.
• Rüzgarlı havalarda uygulama yapılmamalıdır.
• Pülverizatör (atomizör) çok ince zerrecikler halinde pülverize (püskürtme) et-
melidir.
• Yaprakların alt ve üst yüzeyleri iyice ıslanacak şekilde uygulanmalıdır.
• Uygulama yapıldıktan sonra yağış olur ise tekrar uygulanmalıdır.
• 15 – 20 gün ara ile en az iki defa uygulanmalıdır.
• Zirai ilaçlarla birlikte (bordo bulamacı, kalsiyumlu ve bakırlı preparatlar hariç)
verilebilir.
• Kalsiyumlu gübreler, fosforlu ve sülfatlı gübrelerle birlikte uygulanmaz.
• Meyve ağaçlarında göz kabarması, çiçek ve meyve silkme dönemi uygulama
yapılmaz.
• Taş çekirdekli meyvelerde hasat sonrası uygulama yapılmalıdır.
Yaprak Gübresi Seçimi
• Katı formdaki (toz veya kristal) yaprak gübreleri 1 litre suda en az 200 g. eriye-
bilmelidir. (Potasyum sülfat hariç)
• Suda eritildikten sonra tortu meydana getirmemelidir.
• Katkı dolgu maddesi içermemelidir.
• Mikro besin elementlerinden demir (Fe), mangan (Mn), çinko (Zn) ve bakır (Cu)
şelat (EDTA) formunda olmalıdır.
• Topraktan demir uygulanacak ise EDDHA formunda olmalıdır.
• Sıvı gübre ambalajları dışa bombe veya içe çökme yapmamış olmalıdır.
• TSE, EC FERTILIZER standartlarına uygun olmalıdır.
YAPRAKTAN GÜBRELEMEDE
DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR