

29
BUĞDAY – ARPA
I. Öneri
Buğday için gübreleme önerileri
Taban ve Üst Gübreleme
* Bölgenizde alınabilen ürün miktarına ve toprak analizine göre gübre kullanınız.
** Sulama ve yağışı yeterli olan yörelerde üst gübreyi iki ayrı dönemde (kardeşlenme ve sapa kalkma) kullanınız.
Toprak Özellikleri
İdeal pH Aralığı (istenilen)
6.5 – 7.8
Toprak Bünyesi
Tın, Milli–tın, Killi–tın
Diğer Özellikler
İyi drenajlı, kalsiyum ve organik maddece zengin
toprakları sever. Buğday tuzluluğa orta dereceli,
arpa yüksek dereceli toleranslıdır.
Gübreleme
Zamanı
Gübre Cinsi
Dekardan alınan ürün (kg) ve
kg gübre/dekar*
300-400
500-600
600 +
Taban Gübre
20.32.0 + 15 (SO
3
) + Zn
18-20
22-25
27-30
Kardeşlenme
% 26 N CAN
veya
% 33 N AN
veya
Üre
22 – 25
18 – 20
12 – 14
18 – 20
14 – 15
10 – 11
22 – 25
18 – 20
13 – 15
Sapa Kalkma**
% 26 N CAN
veya
% 33 N AN
–
–
14 – 16
11 – 12
18 – 20
14 – 15