Previous Page  69 / 104 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 69 / 104 Next Page
Page Background

68

II. BÖLÜM

SEBZELER N GÜBRELENMES

1. Domates Yeti tiricili inde Gübreleme

Ülkemiz taze olarak tüketilen sebzelerin ba ında domates gelmektedir. Taze olarak

tüketildi i gibi salça ve konserve (kurutulmu veya soyulmu ) olarakta kullanılmaktadır.

nsan sa lı ı ve beslenmesi bakımından askorbik asit (vitamin-C) muhtevası ve karatoinit

(renk maddesi)bakımından büyük önem ta ımaktadır. nsanların dengeli beslenmesi

bakımından bir yıl içinde tüketti i taze sebzelerin ba ında gelen domatesin 100 gramında

ortalama olarak 6 gr kuru madde, 25 mg Vitamin-C, 0.08 mg B

1

, 0.4 mg B

2

, 1600 IE A

Vitamini, 0.4 mg Karotin, 0.3 mg Niacin, 0.7 gr kaba seluloz bulunmaktadır.(Günay,1992).

Di er ülkelerde oldu u gibi ülkemizde domates bitkisi tam olgunla madan toplanmak sureti

ile tur u yapılmaktadır. Tur u halinde domatesin fazla miktarda tüketilmesi olmamaktadır.

Domates bitkisi açık tarla artlarında oturak (bodur) ve sırık (askıya alınmı ), örtü

altında sera veya yüksek tünel eklinde yeti tiricili i yapılmaktadır. klim artlarına ba lı

olarak çe itli yörelerde senenin her mevsiminde örtü altında, ilkbahar ba langıcı ile sonbahar

arasında ise açık tarla artlarında yeti tiricili i yapılan domates bitkisi genellikle toprakta

yeti tirilmektedir. Son zamanlarda yapılan çalı malarda topraksız ortam tekni i (özel harç

materyalleri ve su kültürü) ile de çok sınırlı yeti tiricilik yapılmaktadır.

Açıkta yapılan yeti tiricilikte genellikle fide dikimi yolu ile yeti tiricili in yanında

do rudan topra a tohum ekimi yapılarak ta yeti tiricilik yapılabilmektedir. Örtü altı

yeti tiricilikte ise fide dikimi yolu ile yeti tiricilik yapılmaktadır. Bölgelere ve yörelere göre

çok farklı çe itleri olan domates bitkisinde hibrit çe itler geli me ortamından aldıkları bitki

besin maddelerini standart çe itlere oranla daha iyi de erlendirerek birim alandan daha

yüksek ürün alınmasını sa larlar. Su iste i fazla olan domates bitkisinde karık usulü sulamaya

oranla damla sulama sistemi ile yapılan sulama ile daha yüksek verim alınmaktadır. Mineral

gübrelemenin de sulama yöntemine göre yapılması gerekmektedir. Fide döneminde geç

ilkbahar donları açıkta yapılan yeti tiricilikte geli meye durdurmakta ve çok zarar

vermektedir. Domates bitkisinin tam geli mesini sa layabilmesi için en azından 4 ay süre ile

don olayı ve dü ük sıcaklık görmemesi gerekir. A ırı sıcaklardan ve özellikle + 35

0

C nin

üzerinde sıcaklıklarda bitki zarar görür, meyve irile mesi tam olmaz, rüzgâr çiçek ve meyve

dökümüne sebep olur, fazla güne ise meyvelerde güne yanıklı ına neden olmaktadır.

Toprak iste i:

Domates bitkisi hafif bünyeli kumsal yapılı topraklardan a ır bünyeli killi topraklara

kadar çok çe itli topraklarda yeti tiricili i yapılmaktadır. Hafif bünyeli topraklarda kök

geli mesi daha fazla oldu u için ve kumsal toprakların daha erken ısınması nedeni ile killi

topraklara oranla geli me sezonu daha uzun olur ve dekardan alınan ürün miktarı daha yüksek

olur. Hafif bünyeli topraklar killi topraklara oranla biraz daha erken hasadın yapılmasını

sa larlar. En iyi toprak bünyesi milli, milli tın, tın ve killi tın yapısına sahip topraklardır.

Tarla artlarında yapılan domates yeti tiricili inde toprakta organik madde miktarının

%2 nin üzerinde ve örtü altı yeti tiricili inde ise %4 ün üzerinde olması gerekmektedir.

Domates bitkisi topraktan fazla miktarda kalsiyum kaldırmasına ra men fazla kireçli yüksek

pH de erli toprakları sevmez ve yüksek pH de erli topraklarda element dengesizlikleri ve

noksanlıkları ile kar ıla ılır. Domates bitkisinin en iyi yeti me pH de eri 6.0-6.5 de erleri

arasındadır. Bu iste ine ra men toprak pH de erinin 7 ve biraz üzerinde olması durumunda