

Ülkemizde meyve yeti tiricili i yapılan alanların büyük ço unlu unda pH de eri 8 veya
biraz daha yüksektir. Bunun için meyve fidanı dikiminden önce a a ıda tabloda tavsiye edilen
miktarlarda toz kükürt uygulaması yapılıp topra a karı tırılmalıdır. Fidan dikimi yapılmı (birkaç
ya ında) veya tam verim ça ında olan a açlarda ise fidan ba ına veya a aç ba ına tavsiye edilecek
miktarda kükürt uygulaması yapmak yararlıdır.
Çizelge–21: 0–40 cm toprak kalınlı ında farklı toprak pH de erlerine sahip toprakların pH
de erini azaltmak için gerekli kükürt miktarı (kg/dekar)
SERPME
BANT
Önceki
pH
stenen
pH
Kumlu-
tın
tın
Killi-tın Kumlu-tın
tın
Killi-tın
8,5
7,0
10
125
150
50
60
70
8,0
7,0
80
100
120
40
50
60
7,5
7,0
60
75
90
30
40
50
Toz kükürdün serpme yöntemi ile tüm alan verilmesinde kükürdün hafif olması nedeni ile
uçu ma meydana gelir. Bunun için hafif rutubetli toprak veya ince elenmi hayvan gübresi ile
kükürt karı tırılır ve bu ekilde serpilerek topra a verilir. Kükürt uygulanır uygulanmaz topra a en
derin ekilde karı tırmak gerekir. Bant usulü uygulamada ise fidan dikimi yapılacak sıralara 2–3 m
geni likte (bitki köklerinin yayılaca ı bölgeye) uygulama yapılmalıdır. Kükürt uygulamasının
tekrarı su kalitesine ba lı olarak 6–10 yılda bir tekrarlanabilir. Tam verim ça ında olan meyve
a açlarına bant usulü tavsiye edilen dekara kükürt miktarı dekardaki a aç adedine bölünerek
uygulanır. Birkaç ya ındaki fidanlara ise bant usulü için tavsiye edilen miktarlar 2–3 yıla bölünerek
uygulanmalıdır.
Kireçleme materyali kullanılarak topra ın pH de erinin yükseltilmesi için gerekli miktarlar
tablo- da verilmi tir. Kireçleme materyalinin kükürt uygulama eklinde tüm alana serpme veya
bant usulü uygulama miktarı dikkate alınarak uygulama yapılmalıdır. Tam verim ça ında ve birkaç
ya ındaki fidanlara ise bant usulü miktarların uygulamaları yapılmalıdır. Kireç uygulamaları meyve
a açlarında göz kabarmasından 2–3 ay önce (sonbaharda) yapılması gerekir. Yeni fidan dikiminde
ise, fidan dikiminden 2–3 ay önce uygulanmalıdır. Topra ın pH de eri 6,5’ in üzerinde ise
kireçleme yapılmaz.