Previous Page  57 / 72 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 57 / 72 Next Page
Page Background

Ülkemizde meyve yeti tiricili i yapılan alanların büyük ço unlu unda pH de eri 8 veya

biraz daha yüksektir. Bunun için meyve fidanı dikiminden önce a a ıda tabloda tavsiye edilen

miktarlarda toz kükürt uygulaması yapılıp topra a karı tırılmalıdır. Fidan dikimi yapılmı (birkaç

ya ında) veya tam verim ça ında olan a açlarda ise fidan ba ına veya a aç ba ına tavsiye edilecek

miktarda kükürt uygulaması yapmak yararlıdır.

Çizelge–21: 0–40 cm toprak kalınlı ında farklı toprak pH de erlerine sahip toprakların pH

de erini azaltmak için gerekli kükürt miktarı (kg/dekar)

SERPME

BANT

Önceki

pH

stenen

pH

Kumlu-

tın

tın

Killi-tın Kumlu-tın

tın

Killi-tın

8,5

7,0

10

125

150

50

60

70

8,0

7,0

80

100

120

40

50

60

7,5

7,0

60

75

90

30

40

50

Toz kükürdün serpme yöntemi ile tüm alan verilmesinde kükürdün hafif olması nedeni ile

uçu ma meydana gelir. Bunun için hafif rutubetli toprak veya ince elenmi hayvan gübresi ile

kükürt karı tırılır ve bu ekilde serpilerek topra a verilir. Kükürt uygulanır uygulanmaz topra a en

derin ekilde karı tırmak gerekir. Bant usulü uygulamada ise fidan dikimi yapılacak sıralara 2–3 m

geni likte (bitki köklerinin yayılaca ı bölgeye) uygulama yapılmalıdır. Kükürt uygulamasının

tekrarı su kalitesine ba lı olarak 6–10 yılda bir tekrarlanabilir. Tam verim ça ında olan meyve

a açlarına bant usulü tavsiye edilen dekara kükürt miktarı dekardaki a aç adedine bölünerek

uygulanır. Birkaç ya ındaki fidanlara ise bant usulü için tavsiye edilen miktarlar 2–3 yıla bölünerek

uygulanmalıdır.

Kireçleme materyali kullanılarak topra ın pH de erinin yükseltilmesi için gerekli miktarlar

tablo- da verilmi tir. Kireçleme materyalinin kükürt uygulama eklinde tüm alana serpme veya

bant usulü uygulama miktarı dikkate alınarak uygulama yapılmalıdır. Tam verim ça ında ve birkaç

ya ındaki fidanlara ise bant usulü miktarların uygulamaları yapılmalıdır. Kireç uygulamaları meyve

a açlarında göz kabarmasından 2–3 ay önce (sonbaharda) yapılması gerekir. Yeni fidan dikiminde

ise, fidan dikiminden 2–3 ay önce uygulanmalıdır. Topra ın pH de eri 6,5’ in üzerinde ise

kireçleme yapılmaz.