Previous Page  63 / 72 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 63 / 72 Next Page
Page Background

yüksek konsantrasyondaki bikarbonat (HCO

3

) anyonundan ileri gelmektedir. Bu durum a ırı

sulamada yaz aylarında da görülür. Bu nedenle bu gibi topraklarda eftalinin kirece dayanıklılı ı

biraz daha fazla olan Badem veya Zerdali anacı üzerine a ılanması gerekir. A ır bünyeli killi

topraklarda ise erik anacı üzerine a ılama yapılmalıdır.

Çok hafif bünyeli, çakıllı ve kumsal toprakların su tutma özelli i azdır. Bu gibi topraklarda

sık sulama yapmak gerekir. Ayrıca, bu tip topraklar çabuk ısındı ı için a açlar iyi geli mez ve

meyveleri küçük kalır.

Toprakta tuzlulu u sevmeyen eftali a acının en iyi geli me pH de eri 6,5-7,0 arasındadır.

Bu pH de erlerinin dı ında bir pH de eri mevcutsa daha önce açıklandı ı gibi topra ın pH de eri

kükürt veya kireçleme ile düzeltilmelidir. Toprakta kireç miktarının %7 den fazla olmaması

gerekir. Daha yüksek ise kirece dayanıklı anaç üzerine a ılanmı çe itler kullanılmalıdır. eftali ve

nektarin a acı kı dinlenmesi ve ü ümesi isteyen a açlardır. klim stekleri bakımından eftali tesisi

yapılacak yörede bir uzmana danı arak uygun çe idin belirlenmesi gerekir. Çe itler arasında sıca a

ve so u a dayanıklılık bakımından önemli farklılıklar bulunmaktadır. Yeni tesis kurarken bu

duruma dikkat etmek gerekir.

eftali ve nektarin a açlarında tam verime yatma ya ı 5–6 civarındadır. Bu a açlara do ru

gübre tavsiyesi yapabilmek için a aç ba ına veya dekara alınan ürün miktarının yanında toprak ve

yaprak analizlerine ihtiyaç vardır. Meyve a açları bir yandan ürün ile topraktan besin maddesi

uzakla tırırken di er yandan kök, gövde, dal, sürgün ve yaprakları ile de besin maddelerini

uzakla tırırlar. Meyve a açlarının bu vegetatif kısımlarının yanında çiçekleri ve dökülen (veya

seyreltilen ) meyveler ile de besin maddelerini topraktan uzakla tırmaktadırlar. Meyve a açları

büyümelerine devam ettikleri için gövde ve dallarının büyümesi ve geli mesi için de besin

maddeleri sarf edilmektedir. Özet olarak belirtmek gerekirse meyve a açlarında gübre tavsiyesi

için a aç ba ına alınan ürün miktarı ile topraktan kaldırılan besin maddelerinin yanında a açların

odun dokularının yapısında kalan, budama artıkları ile bahçeden uzakla tırılan kısımları ve hatta

dökülen yaprakların bir kısmının da bahçeden uzakla tı ı kabul edilerek gübre tavsiyesi yapmak

gerekir.

Sert ve yumu ak çekirdekli meyveler içinde azot ve potasyumu en fazla kaldıran meyve

eftalidir. Bir ton eftali meyvesi ile 1,2 kg azot (N), 0,3 kg fosfor (P

2

O

5

), 3,5 kg potasyum (K

2

O)

ve 0,33 kg magnezyum (MgO) kaldırıldı ı belirlenmi tir. Daha önce de belirtildi i gibi a acın

di er kısımları ile de topraktan kaldırdı ı besin maddeleri ve budama artıkları ile topraktan

uzakla tırılan besin maddeleri dikkate alınarak yapılan bir çalı mada dekara 8,4 kg azot (N), 2,0 kg

fosfor (P

2

O

5

), 8,1 kg potasyum (K

2

O) kaldırıldı ı belirlenmi tir. Tablo--- de verilen 100 gr

eftalinin yedi imiz meyve kısmı ile kaldırdı ı potasyum miktarı 192 mg. (K

2

O) olur. Bunun

anlamı sadece meyve eti ile bir ton ürün ile 1,92 kg. K

2

O ‘ ya e de er potasyumun kaldırıldı ı,

çekirdek, budama artıkları, a acın büyümesi ve yaprakları ile topraktan kaldırdı ı potasyum ve

di er elementler oldukça fazladır.

Meyve a açlarında gübre tavsiyesi için sadece a acın ürün ve çe itli kısımları ile topraktan

kaldırdı ı besin maddesi miktarlarını bilmek yeterli de ildir. A acın yapraklarındaki besin maddesi

miktarları da bitkinin beslenme durumunu iyi bir ekilde belirtmektedir. eftali çe itlerine göre,

a acın ya ına göre yapraktaki besin maddesi miktarları biraz farklılık göstermekle birlikte

yapraktaki besin maddelerinin azlı ı veya fazlalı ı Çizelge-28’de verilen de erlerle kar ıla tırılarak

gübre tavsiyesine yararlı olunur.