

Çizelge–30: Tam verime yatmı eftali a açlarında damla sulama ile gübreleme programı
Geli me dönemi Kg gübre/dekar/dönem
%34 AN
MAP
Potasyum nitrat
MKP
Çiçeklenme -
Meyve tutumu
5 2 4 -
Meyve tutum-
meyve irile mesi
10 5 8 -
Meyve
irile mesi-renk
döküm
ba langıcı
20 3 12 -
Renk dökümü-
hasat ba langıcı
6 - 6 -
Hasat sonu-
yaprak döküm
öncesi
- - - 8
xx
xx: Toprak-yaprak analizine göre kullanınız
3.1.4.Besin Elementi Noksanlıkları:
Meyve a açları içinde element noksanlıklarına kar ı en hassas meyve a açlarıdır. Bunun
ba lıca nedeni hafif ve orta bünyeli topraklarda yeti tirilmeleri, topra ın pH de erine kar ı daha
hassas olmaları ve çok farklı anaçlar üzerine a ılı olarak yeti tiricili in yapılmasındandır. Bunun
yanında di er bazı meyve türlerine oranla daha erken meyve yatmaları olabilir. Tüm meyve
türlerinde oldu u gibi makro elementler sürgünlerin diplerinde ilk çıkan ya lı yapraklarda görülür.
Bu makro elementler Azot, Fosfor, Potasyum, Magnezyumdur. Mikro (iz) elementler Demir,
Çinko, Bor, Bakır, Mangan, ve makro element olmasına ra men Kalsiyum ve Kükürt noksanlıkları
sürgünün uç kısmındaki yapraklarda noksanlık belirtileri görülür. Zaman zaman mangan, kalsiyum
ve potasyum sürgünün ortasındaki yapraklarda da görülebilir.
3.1.4.1.Azot Noksanlı ı
Tüm bitkilerde oldu u gibi verimi en çok etkileyen element azottur. Noksanlı ı halinde
yapraklar küçük ve açık ye il renkte olur. Noksanlık belirtisi önce sürgünlerin dibindeki yaprakta
ba lar ve ileri safhada sürgün ucuna do ru ilerler. Sürgün boyları kısa ve ileri safhada sürgün ucuna
do ru ilerler. Sürgün boyları kısa ve sürgünler sa lıksız olur. Dalların kabukları açık renkli ve
renkleri sarıdan portakal rengine kadar dönü ür. Kök geli mesi, toprak üstü (gövde-dal) kısmına
oranla daha fazladır. Azot noksanlı ında meyve rengi erken olu ur fakat meyveler daha küçük olur.
Bu ise verim azalmasına neden olur. Azot fazlalı ında ise yapraklar koyu ye il ve daha iri yapılıdır.
Fazla azotlu gübre ile gübrelemede dal ve sürgünler gevrek yapılı olurlar ve kı so uklarına
dayanıklılı ı azalır.