Previous Page  66 / 72 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 66 / 72 Next Page
Page Background

Çizelge–30: Tam verime yatmı eftali a açlarında damla sulama ile gübreleme programı

Geli me dönemi Kg gübre/dekar/dönem

%34 AN

MAP

Potasyum nitrat

MKP

Çiçeklenme -

Meyve tutumu

5 2 4 -

Meyve tutum-

meyve irile mesi

10 5 8 -

Meyve

irile mesi-renk

döküm

ba langıcı

20 3 12 -

Renk dökümü-

hasat ba langıcı

6 - 6 -

Hasat sonu-

yaprak döküm

öncesi

- - - 8

xx

xx: Toprak-yaprak analizine göre kullanınız

3.1.4.Besin Elementi Noksanlıkları:

Meyve a açları içinde element noksanlıklarına kar ı en hassas meyve a açlarıdır. Bunun

ba lıca nedeni hafif ve orta bünyeli topraklarda yeti tirilmeleri, topra ın pH de erine kar ı daha

hassas olmaları ve çok farklı anaçlar üzerine a ılı olarak yeti tiricili in yapılmasındandır. Bunun

yanında di er bazı meyve türlerine oranla daha erken meyve yatmaları olabilir. Tüm meyve

türlerinde oldu u gibi makro elementler sürgünlerin diplerinde ilk çıkan ya lı yapraklarda görülür.

Bu makro elementler Azot, Fosfor, Potasyum, Magnezyumdur. Mikro (iz) elementler Demir,

Çinko, Bor, Bakır, Mangan, ve makro element olmasına ra men Kalsiyum ve Kükürt noksanlıkları

sürgünün uç kısmındaki yapraklarda noksanlık belirtileri görülür. Zaman zaman mangan, kalsiyum

ve potasyum sürgünün ortasındaki yapraklarda da görülebilir.

3.1.4.1.Azot Noksanlı ı

Tüm bitkilerde oldu u gibi verimi en çok etkileyen element azottur. Noksanlı ı halinde

yapraklar küçük ve açık ye il renkte olur. Noksanlık belirtisi önce sürgünlerin dibindeki yaprakta

ba lar ve ileri safhada sürgün ucuna do ru ilerler. Sürgün boyları kısa ve ileri safhada sürgün ucuna

do ru ilerler. Sürgün boyları kısa ve sürgünler sa lıksız olur. Dalların kabukları açık renkli ve

renkleri sarıdan portakal rengine kadar dönü ür. Kök geli mesi, toprak üstü (gövde-dal) kısmına

oranla daha fazladır. Azot noksanlı ında meyve rengi erken olu ur fakat meyveler daha küçük olur.

Bu ise verim azalmasına neden olur. Azot fazlalı ında ise yapraklar koyu ye il ve daha iri yapılıdır.

Fazla azotlu gübre ile gübrelemede dal ve sürgünler gevrek yapılı olurlar ve kı so uklarına

dayanıklılı ı azalır.