Previous Page  62 / 72 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 62 / 72 Next Page
Page Background

3.1.3. Verime Yatmı efteli- Nektarin A açlarında Gübreleme

eftali ve nektarin meyveleri taze tüketilen meyveler içinde insan beslenmesi bakımından

önemli bir yeri vardır. Ülkemizin çe itli bölgelerinde çok farklı çe itler kullanılarak yapılan

yeti tiricili i iklim faktörlerinden sıcaklık faktörlerinden çok dü ük sıcaklıklar, erken veya geç

donlar etkilemektedir. Taze olarak tüketilen ve son yıllarda meyve suyu üretimine uygun çe itlerle

yapılan yeti tiricilikte 100 gr taze meyve etinde (yedi imiz kısımda) insan beslenmesi bakımından

Çizelge-27’de verilen maddeler (vitaminler-mineraller v.b ) bulunmaktadır.

Çizelge–27: 100 gr taze eftali meyve etinin (yenen kısım) kimyasal bile imi

Meyvenin kimyasal bile imi

Su

88,90 g.

Protein

1,00 g.

Ya

0,10 g.

Karbonhidrat

7,60 g.

Sodyum

1,00 mg.

Potasyum

160,00 mg.

Kalsiyum

7,00 mg

Magnezyum

9,00 mg

Fosfor

22,00 mg

Demir

0,4 mg

Bakır

0,06 mg

Çinko

0,01 mg

Kükürt

6,00 mg

Mangan

0,10 mg

Karoten (A.vit.)

58,00 X

Tiamin (B

1

.Vit)

0,02 mg.

Riboflavin (B

2

. Vit)

0,04 mg.

Vitamin (B

4

)

0,02 mg.

Vitamin (C)

31,00 mg

Malik asit

0,40 g.

Sitrik asit

0,30 g.

Sakaroz

5,20 g.

Glikoz

1,10 g.

Fruktoz

1,10 g.

X=1/1000 mg.

Toprak stekleri

eftali a acı derin yapılı hafif-orta bünyeli (milli-kumlu-tın, milli tın, killi tın) topraklarda

iyi geli me gösterir. eftalinin kazık kök’ü toprak bünyesine ve anaca ba lı olarak 1-1,5 m kadar

derine inebilir. Kılcal kökleri ise fazla derinde olmayıp yüzeyseldir. Fazla su tutan, taban suyu

yüksek olan, a ır killi topraklarda ve çok kireçli topraklarda iyi geli mez. eftali ve nektarin

yüksek toprak nemine kar ı hassastır. Özellikle geli me döneminin ba langıcında toprakta yüksek

nem istemez. Bu nedenle fazla organik gübre kullanılmamalıdır. Fazla killi topraklarda kök

geli mesi iyi olmaz, bu gibi topraklarda kök çürüklü ü hastalı ı yaygın olarak görülür.

Meyve tesisi yapmadan önce toprakta geçirimsiz tabaka var ise kazık kök bu tabakayı delemeyip

yukarıya do ru kıvrılır, çok killi topraklarda eftali a acının dallarında sakız görülebilir.

Fazla kireçli topraklarda ve özellikle kı ı ve ilkbaharı fazla ya ı lı geçen yıllarda eftali

a acının yapraklarında demir noksanlı ı çok sık görülür. Sürgün ucundaki yapraklarda önce damar

araları ve sonra yaprak ayası sararır. Bunun nedeni toprak suyunda kirecin ayrı ması sonucu olu an