

3.1.3. Verime Yatmı efteli- Nektarin A açlarında Gübreleme
eftali ve nektarin meyveleri taze tüketilen meyveler içinde insan beslenmesi bakımından
önemli bir yeri vardır. Ülkemizin çe itli bölgelerinde çok farklı çe itler kullanılarak yapılan
yeti tiricili i iklim faktörlerinden sıcaklık faktörlerinden çok dü ük sıcaklıklar, erken veya geç
donlar etkilemektedir. Taze olarak tüketilen ve son yıllarda meyve suyu üretimine uygun çe itlerle
yapılan yeti tiricilikte 100 gr taze meyve etinde (yedi imiz kısımda) insan beslenmesi bakımından
Çizelge-27’de verilen maddeler (vitaminler-mineraller v.b ) bulunmaktadır.
Çizelge–27: 100 gr taze eftali meyve etinin (yenen kısım) kimyasal bile imi
Meyvenin kimyasal bile imi
Su
88,90 g.
Protein
1,00 g.
Ya
0,10 g.
Karbonhidrat
7,60 g.
Sodyum
1,00 mg.
Potasyum
160,00 mg.
Kalsiyum
7,00 mg
Magnezyum
9,00 mg
Fosfor
22,00 mg
Demir
0,4 mg
Bakır
0,06 mg
Çinko
0,01 mg
Kükürt
6,00 mg
Mangan
0,10 mg
Karoten (A.vit.)
58,00 X
Tiamin (B
1
.Vit)
0,02 mg.
Riboflavin (B
2
. Vit)
0,04 mg.
Vitamin (B
4
)
0,02 mg.
Vitamin (C)
31,00 mg
Malik asit
0,40 g.
Sitrik asit
0,30 g.
Sakaroz
5,20 g.
Glikoz
1,10 g.
Fruktoz
1,10 g.
X=1/1000 mg.
Toprak stekleri
eftali a acı derin yapılı hafif-orta bünyeli (milli-kumlu-tın, milli tın, killi tın) topraklarda
iyi geli me gösterir. eftalinin kazık kök’ü toprak bünyesine ve anaca ba lı olarak 1-1,5 m kadar
derine inebilir. Kılcal kökleri ise fazla derinde olmayıp yüzeyseldir. Fazla su tutan, taban suyu
yüksek olan, a ır killi topraklarda ve çok kireçli topraklarda iyi geli mez. eftali ve nektarin
yüksek toprak nemine kar ı hassastır. Özellikle geli me döneminin ba langıcında toprakta yüksek
nem istemez. Bu nedenle fazla organik gübre kullanılmamalıdır. Fazla killi topraklarda kök
geli mesi iyi olmaz, bu gibi topraklarda kök çürüklü ü hastalı ı yaygın olarak görülür.
Meyve tesisi yapmadan önce toprakta geçirimsiz tabaka var ise kazık kök bu tabakayı delemeyip
yukarıya do ru kıvrılır, çok killi topraklarda eftali a acının dallarında sakız görülebilir.
Fazla kireçli topraklarda ve özellikle kı ı ve ilkbaharı fazla ya ı lı geçen yıllarda eftali
a acının yapraklarında demir noksanlı ı çok sık görülür. Sürgün ucundaki yapraklarda önce damar
araları ve sonra yaprak ayası sararır. Bunun nedeni toprak suyunda kirecin ayrı ması sonucu olu an