

Stomaların açılıp kapanmasını sa layan bekçi hücrelerinin turgor veya plazmoliz hale geli i
açılıp kapanmayı sa lar. Bu açılıp kapanma olayı enerji metabolizması (ATP) olayı ile meydana
gelmekte ve bu mekanizmada potasyumun rolü önemlidir. Stomaların açık pozisyonunda kapatma
hücrelerindeki potasyum iyonu (K
+
) cıvar hücrelere geçmekte ve böylece potasyum
konsantrasyonu dü en hücrelerden potasyum ile birlikte su civardaki di er hücrelere geçerek
stomaların açılmasını sa lamaktadır. Bunu tersi durumunda civar hücrelerden kapatma hücrelerine
potasyum ile birlikte su ozmoz yollu ile geçerek kapatma hücrelerinin turgor haline gelmesini
sa layarak stomaların kapanmasını sa lar. Bu mekanizma yolu ile yapraktan besin maddesi alınımı
pek fazla olmaz, ancak stomaların açık veya kapalı konumda olu u yapraktaki su miktarını
etkilemesi nedeni ile yaprak yüzeyine uygulanan gübrelerin yaprak yüzeyinden yaprak içine
geçmesine etki edebilir.
Resim–1: Stomaların Yaprak Yüzeyinde Görünümü