

Damla sulama ile suyun topra ın belirli bir bölgesine (derinli ine) verilmesi nedeni ile
sulama suyunun kalitesi büyük önem ta ır. Sulama suyu kalitesinde tuz de eri (E.C) 1-1.5 mS’den
büyük olması durumunda damla sulamada tuzluluk yönünden büyük problemle kar ıla ılır. Bunun
nedeni ise damla sulama sisteminde kullanılan mineral gübrelerin tuzluluk indeksleri her ne kadar
di er klasik (topraktan uygulanan) gübrelere oranla daha az olsa bile suda çözünme oranlarının
yüksek olması nedeni ile sulama suyunun elektri i geçirgenlik (E.C) de erini yükseltir. Sulama
suyu kalite belirlenmesinde E.C, Bor, Cl ve % Na miktarı çok önemlidir. Bu ölçümlere ait
sınıflandırma Çizelge–15 ‘de verilmi tir.
Çizelge–15: Sulama Suyunun Önemli Kalite Özellikleri
Sulama suyunun kalite özelliklerinden pH de erinin de yüksek olmaması arzu edilir. Damla
sulamada kullanılan gübrelerin bir kısmı sulama suyunun pH de erini azaltma özelli ine sahip
iken, bir kısım gübreler ise suyun pH de erini yükseltirler. Bu konularda açıklayıcı bilgiler daha
sonra verilecektir.
Topra ın fiziksel ve kimyasal özellikleri, birim alana uygulanacak gübre miktarına etki
edebildi i gibi özellikle topra ın bünye özelli i ve su tutma kapasitesi, sulama aralı ına ve dolayısı
ile uygulanacak gübre cinsine ve miktarına etkili olabilmektedir. Birim alandan alınan ürün miktarı
ve pazarlama de eri bakımından hasat dönemleri gübreleme programlarının yapılmasında dikkate
alınmalıdır. So uk mevsimlerde azotlu gübre kullanımında dikkatli olmak gerekir. Dengesiz bir
ekilde azotlu gübre uygulaması bitkilerin so uktan zarar görmesine neden olabilir.
Meyvecilikte yo un bir ekilde organik gübre kullanımı yapılmaktadır. Kullanılan organik
gübrelerin miktar ve çe idine göre belirli bir zaman süreci içinde topra a yarayı lı formda bitki
besin elementlerini verebilmektedir. Toprak analizlerine dayalı olarak yapılan gübre tavsiyelerinde
kullanılan organik gübre miktarı ve niteli i dikkate alınmalıdır. Meyve yeti tiricili inde makro
besin elementlerinin bir kısmı sürgünlerde tomurcuk faaliyetinden 2-3 hafta kadar önce topra a
klasik gübreler halinde verilmelidir. Klasik gübrelerin birim etkili madde miktarı, damla sulama ile