Previous Page  48 / 72 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 48 / 72 Next Page
Page Background

Damla sulama ile suyun topra ın belirli bir bölgesine (derinli ine) verilmesi nedeni ile

sulama suyunun kalitesi büyük önem ta ır. Sulama suyu kalitesinde tuz de eri (E.C) 1-1.5 mS’den

büyük olması durumunda damla sulamada tuzluluk yönünden büyük problemle kar ıla ılır. Bunun

nedeni ise damla sulama sisteminde kullanılan mineral gübrelerin tuzluluk indeksleri her ne kadar

di er klasik (topraktan uygulanan) gübrelere oranla daha az olsa bile suda çözünme oranlarının

yüksek olması nedeni ile sulama suyunun elektri i geçirgenlik (E.C) de erini yükseltir. Sulama

suyu kalite belirlenmesinde E.C, Bor, Cl ve % Na miktarı çok önemlidir. Bu ölçümlere ait

sınıflandırma Çizelge–15 ‘de verilmi tir.

Çizelge–15: Sulama Suyunun Önemli Kalite Özellikleri

Sulama suyunun kalite özelliklerinden pH de erinin de yüksek olmaması arzu edilir. Damla

sulamada kullanılan gübrelerin bir kısmı sulama suyunun pH de erini azaltma özelli ine sahip

iken, bir kısım gübreler ise suyun pH de erini yükseltirler. Bu konularda açıklayıcı bilgiler daha

sonra verilecektir.

Topra ın fiziksel ve kimyasal özellikleri, birim alana uygulanacak gübre miktarına etki

edebildi i gibi özellikle topra ın bünye özelli i ve su tutma kapasitesi, sulama aralı ına ve dolayısı

ile uygulanacak gübre cinsine ve miktarına etkili olabilmektedir. Birim alandan alınan ürün miktarı

ve pazarlama de eri bakımından hasat dönemleri gübreleme programlarının yapılmasında dikkate

alınmalıdır. So uk mevsimlerde azotlu gübre kullanımında dikkatli olmak gerekir. Dengesiz bir

ekilde azotlu gübre uygulaması bitkilerin so uktan zarar görmesine neden olabilir.

Meyvecilikte yo un bir ekilde organik gübre kullanımı yapılmaktadır. Kullanılan organik

gübrelerin miktar ve çe idine göre belirli bir zaman süreci içinde topra a yarayı lı formda bitki

besin elementlerini verebilmektedir. Toprak analizlerine dayalı olarak yapılan gübre tavsiyelerinde

kullanılan organik gübre miktarı ve niteli i dikkate alınmalıdır. Meyve yeti tiricili inde makro

besin elementlerinin bir kısmı sürgünlerde tomurcuk faaliyetinden 2-3 hafta kadar önce topra a

klasik gübreler halinde verilmelidir. Klasik gübrelerin birim etkili madde miktarı, damla sulama ile