35
Özellikle sera artlarında açıkta yeti tiricilikte oldu u gibi ya ı ve sulama ile
yıkanma olayı olmadı ı için ve damla sulama ile suyun topra ın belirli bir bölgesine
(derinli ine) verilmesi nedeni ile sulama suyunun kalitesi büyük önem ta ır. Sulama suyu
kalitesinde tuz de eri (E.C) 1-1.5 mS’den büyük olması durumunda damla sulamada tuzluluk
yönünden büyük problemle kar ıla ılır. Bunun nedeni ise damla sulama sisteminde kullanılan
mineral gübrelerin tuzluluk indeksleri her ne kadar di er klasik (topraktan uygulanan)
gübrelere oranla daha az olsa bile suda çözünme oranlarının yüksek olması nedeni ile sulama
suyunun elektri i geçirgenlik (E.C) de erini yükseltir. Sulama suyu kalite belirlenmesinde
E.C, Bor, Cl ve % Na miktarı çok önemlidir. Bu ölçümlere ait sınıflandırma Çizelge ‘de
verilmi tir.
Çizelge 13: Sulama Suyunun Önemli Kalite Özellikleri
Sulama suyunun kalite özelliklerinden pH de erinin de yüksek olmaması arzu edilir.
Damla sulamada kullanılan gübrelerin bir kısmı sulama suyunun pH de erini azaltma
özelli ine sahip iken, bir kısım gübreler ise suyun pH de erini yükseltirler. Bu konularda
açıklayıcı bilgiler daha sonra verilecektir.
Topra ın fiziksel ve kimyasal özellikleri, birim alana uygulanacak gübre miktarına
etki edebildi i gibi özellikle topra ın bünye özelli i ve su tutma kapasitesi, sulama aralı ına
ve dolayısı ile uygulanacak gübre cinsine ve miktarına etkili olabilmektedir. Birim alandan
alınan ürün miktarı ve pazarlama de eri bakımından hasat dönemleri gübreleme
programlarının yapılmasında dikkate alınmalıdır. Sera yeti tiricili inde ısıtma yapılıp
yapılmadı ı, sera örtüsünün cam veya polyetilen olu u özellikle azotlu gübre bakımından
önem ta ımaktadır. Isıtılmayan seralarda so uk mevsimlerde azotlu gübre kullanımında