Previous Page  36 / 104 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 36 / 104 Next Page
Page Background

35

Özellikle sera artlarında açıkta yeti tiricilikte oldu u gibi ya ı ve sulama ile

yıkanma olayı olmadı ı için ve damla sulama ile suyun topra ın belirli bir bölgesine

(derinli ine) verilmesi nedeni ile sulama suyunun kalitesi büyük önem ta ır. Sulama suyu

kalitesinde tuz de eri (E.C) 1-1.5 mS’den büyük olması durumunda damla sulamada tuzluluk

yönünden büyük problemle kar ıla ılır. Bunun nedeni ise damla sulama sisteminde kullanılan

mineral gübrelerin tuzluluk indeksleri her ne kadar di er klasik (topraktan uygulanan)

gübrelere oranla daha az olsa bile suda çözünme oranlarının yüksek olması nedeni ile sulama

suyunun elektri i geçirgenlik (E.C) de erini yükseltir. Sulama suyu kalite belirlenmesinde

E.C, Bor, Cl ve % Na miktarı çok önemlidir. Bu ölçümlere ait sınıflandırma Çizelge ‘de

verilmi tir.

Çizelge 13: Sulama Suyunun Önemli Kalite Özellikleri

Sulama suyunun kalite özelliklerinden pH de erinin de yüksek olmaması arzu edilir.

Damla sulamada kullanılan gübrelerin bir kısmı sulama suyunun pH de erini azaltma

özelli ine sahip iken, bir kısım gübreler ise suyun pH de erini yükseltirler. Bu konularda

açıklayıcı bilgiler daha sonra verilecektir.

Topra ın fiziksel ve kimyasal özellikleri, birim alana uygulanacak gübre miktarına

etki edebildi i gibi özellikle topra ın bünye özelli i ve su tutma kapasitesi, sulama aralı ına

ve dolayısı ile uygulanacak gübre cinsine ve miktarına etkili olabilmektedir. Birim alandan

alınan ürün miktarı ve pazarlama de eri bakımından hasat dönemleri gübreleme

programlarının yapılmasında dikkate alınmalıdır. Sera yeti tiricili inde ısıtma yapılıp

yapılmadı ı, sera örtüsünün cam veya polyetilen olu u özellikle azotlu gübre bakımından

önem ta ımaktadır. Isıtılmayan seralarda so uk mevsimlerde azotlu gübre kullanımında