Previous Page  17 / 37 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 17 / 37 Next Page
Page Background

Limon

39

10

51

Greyfurt 27

8

65

Mandarin 40

10

50

Şekil 7: Turunçgil Meyvelerinin Besin Maddesi Oranları (%)

Tablo 9 ve Şekil 7’ de turunçgil meyvesi ile kaldırılan besin maddesi oranları dikkate

alındığında Greyfurt ve Portakala verilecek potasyumlu gübre miktarlarının Mandarin ve

Limonlara oranla daha fazla olması gerektiği açık bir şekilde görülmektedir.

Turunçgil meyveleri ile kaldırılan besin maddesi miktarlarının yanında ağaçların her yıl

geliştirdikleri kök, gövde, dal-sürgün ve yaprakları ile kaldırdıkları bitki besin maddesi

miktarlarını da dikkate almak gerekir. Gelişmiş bir turunçgil ağacının topraktan kaldırmış

olduğu azotun % 41’i yapraklarda, % 20.5’i meyvelerde, % 28’i gövde-dal-sürgünlerde ve %

10.5’i ise köklerde bulunmaktadır.

Turunçgillerde özellikle damla sulama ile doğru gübreleme yapabilmek için meyvelerin

gelişmelerine (irileşmesine) paralel olarak gübreleme yapmak gerekir. Aşağıdaki şekilde

portakal meyvesinin gelişmesine paralel olarak meyve ile topraktan kaldırılan besin

maddesi miktarları görülmektedir (Şekil 8).

Karık –Tava Yöntemi ile Turunçgil Ağaçlarında Gübreleme

Turunçgil ağaçlarında ağaç başına verilecek gübre miktarı aşağıdaki faktörlere göre

değişmektedir.

Turunçgil türüne (portakal-limon-mandarin-greyfurt)

Ağaç başına alınabilecek ürün miktarına, kalitesine ve çeşidine

Dikim mesafesi ve ağaçların taç büyüklüğüne