Limon
39
10
51
Greyfurt 27
8
65
Mandarin 40
10
50
Şekil 7: Turunçgil Meyvelerinin Besin Maddesi Oranları (%)
Tablo 9 ve Şekil 7’ de turunçgil meyvesi ile kaldırılan besin maddesi oranları dikkate
alındığında Greyfurt ve Portakala verilecek potasyumlu gübre miktarlarının Mandarin ve
Limonlara oranla daha fazla olması gerektiği açık bir şekilde görülmektedir.
Turunçgil meyveleri ile kaldırılan besin maddesi miktarlarının yanında ağaçların her yıl
geliştirdikleri kök, gövde, dal-sürgün ve yaprakları ile kaldırdıkları bitki besin maddesi
miktarlarını da dikkate almak gerekir. Gelişmiş bir turunçgil ağacının topraktan kaldırmış
olduğu azotun % 41’i yapraklarda, % 20.5’i meyvelerde, % 28’i gövde-dal-sürgünlerde ve %
10.5’i ise köklerde bulunmaktadır.
Turunçgillerde özellikle damla sulama ile doğru gübreleme yapabilmek için meyvelerin
gelişmelerine (irileşmesine) paralel olarak gübreleme yapmak gerekir. Aşağıdaki şekilde
portakal meyvesinin gelişmesine paralel olarak meyve ile topraktan kaldırılan besin
maddesi miktarları görülmektedir (Şekil 8).
Karık –Tava Yöntemi ile Turunçgil Ağaçlarında Gübreleme
Turunçgil ağaçlarında ağaç başına verilecek gübre miktarı aşağıdaki faktörlere göre
değişmektedir.
•
Turunçgil türüne (portakal-limon-mandarin-greyfurt)
•
Ağaç başına alınabilecek ürün miktarına, kalitesine ve çeşidine
•
Dikim mesafesi ve ağaçların taç büyüklüğüne