Previous Page  16 / 37 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 16 / 37 Next Page
Page Background

Verime Yatma Çağında Genç Turunçgil Ağaçlarının Gübrelenmesi

Dikim yılından itibaren 5. yılda ürün vermeye başlayan turunçgil fidanlarında gübreleme,

ürün alınmayan 1-4 yaş arasındaki fidanlara oranla biraz farklılık gösterir. Bu dönemde

toprak üstü kısmının gelişmesi ile birlikte ürün almak için gübreleme yapmak gerekir. Bu

yaştaki genç ağaçlara verilecek gübre miktarları ağaç başına alınacak ürün miktarına,

toprak ve yaprak analizlerine göre, fidanların gübrelenmesinde detaylı bir şekilde

hesaplaması yapıldığı şekilde gübrelenmelidir.

Tam Verime Yatmış Turunçgil Ağaçlarında Gübreleme

Turunçgillerin, portakal, limon, mandarin ve greyfurt oluşuna göre, ağaçların yaşına ve ağaç

başına alınacak ürün miktarına göre gübre kullanılmalıdır.

Tablo 7: 1 Ton Turunçgil Meyvesi İle Topraktan Kaldırılan Besin Maddesi Miktarları (kg)

Çeşit

N

P

2

O

5

K

2

O

CaO

MgO

Portakal 1.8

0.5

3.2

1.0

0.4

Limon

1.6

0.4

2.1

0.7

0.2

Greyfurt 1.0

0.3

2.4

0.6

0.2

Mandarin 1.6

0.4

2.0

1.0

0.4

Tablo 7’ de 1 ton turunçgil meyvesi ile kaldırılan besin maddelerinin meyvedeki % dağılımı

ise Tablo 8’de verilmiştir.

Tablo 8: Turunçgil Meyvelerinde Besin Maddesi Dağılım Oranları (%)

Çeşit

N

P

2

O

5

K

2

O

CaO

MgO

Portakal 26

7

46

15

6

Limon

32

8

42

14

4

Greyfurt 22

7

53

13

5

Mandarin 30

8

57

18

7

Yukarıdaki Tabloda verilen üç önemli besin maddesi olan Azot (N), Fosfor (P2O5) ve

Potasyum (K2O) için meyvedeki dağılımlar gübre kullanımı bakımından daha doğru bilgi

vermektedir (Tablo 9 , Şekil 7).

Tablo 9: Turunçgil Meyvelerinde N - P2O5 - K2O Dağılım Oranları (%)

Çeşit

N

P

2

O

5

K

2

O

Portakal 33

9

58