Verime Yatma Çağında Genç Turunçgil Ağaçlarının Gübrelenmesi
Dikim yılından itibaren 5. yılda ürün vermeye başlayan turunçgil fidanlarında gübreleme,
ürün alınmayan 1-4 yaş arasındaki fidanlara oranla biraz farklılık gösterir. Bu dönemde
toprak üstü kısmının gelişmesi ile birlikte ürün almak için gübreleme yapmak gerekir. Bu
yaştaki genç ağaçlara verilecek gübre miktarları ağaç başına alınacak ürün miktarına,
toprak ve yaprak analizlerine göre, fidanların gübrelenmesinde detaylı bir şekilde
hesaplaması yapıldığı şekilde gübrelenmelidir.
Tam Verime Yatmış Turunçgil Ağaçlarında Gübreleme
Turunçgillerin, portakal, limon, mandarin ve greyfurt oluşuna göre, ağaçların yaşına ve ağaç
başına alınacak ürün miktarına göre gübre kullanılmalıdır.
Tablo 7: 1 Ton Turunçgil Meyvesi İle Topraktan Kaldırılan Besin Maddesi Miktarları (kg)
Çeşit
N
P
2
O
5
K
2
O
CaO
MgO
Portakal 1.8
0.5
3.2
1.0
0.4
Limon
1.6
0.4
2.1
0.7
0.2
Greyfurt 1.0
0.3
2.4
0.6
0.2
Mandarin 1.6
0.4
2.0
1.0
0.4
Tablo 7’ de 1 ton turunçgil meyvesi ile kaldırılan besin maddelerinin meyvedeki % dağılımı
ise Tablo 8’de verilmiştir.
Tablo 8: Turunçgil Meyvelerinde Besin Maddesi Dağılım Oranları (%)
Çeşit
N
P
2
O
5
K
2
O
CaO
MgO
Portakal 26
7
46
15
6
Limon
32
8
42
14
4
Greyfurt 22
7
53
13
5
Mandarin 30
8
57
18
7
Yukarıdaki Tabloda verilen üç önemli besin maddesi olan Azot (N), Fosfor (P2O5) ve
Potasyum (K2O) için meyvedeki dağılımlar gübre kullanımı bakımından daha doğru bilgi
vermektedir (Tablo 9 , Şekil 7).
Tablo 9: Turunçgil Meyvelerinde N - P2O5 - K2O Dağılım Oranları (%)
Çeşit
N
P
2
O
5
K
2
O
Portakal 33
9
58