

85
ÇAY
Toprak Özellikleri
İdeal pH Aralığı (istenilen)
4.5 – 5.5
Toprak Bünyesi
Tın, Milli–tın, Kil, Killi–tın
Diğer Özellikler
Drenajı iyi olan, kireççe fakir ve organik
maddece zengin, toprakları sever.
Gübreleme Zamanı
Gübre Cinsi
kg/dekar
kg gübre/dekar
Dekardan alınan ürün (ton)
1.2 – 1.5
1.5 – 1.8
1.8 +
Sürgün Faaliyeti Öncesi
(Mart 15 – Nisan 15)
25.5.10
70 – 80
80 – 90
90 – 100
1. veya 2. Biçim Öncesi
% 26 N CAN
25
30
35
2. veya 3. Biçim Sonrası
% 26 N CAN
15
20
25
Önemli Notlar:
• Üst Gübrelemenin mümkünse en az iki defada yapılması yararlı olacaktır. An-
cak üst gübreyi bir defada verenler her iki dönemde verilenin toplamı kadarı
uygulama yapmalıdır.
• % 21 N Amonyum Sülfat (Şeker Gübre) gübresini toprağı asitleştirdiği için kul-
lanmayınız. Bunun yerine yukarıda önerilen % 26 N CAN gübresini kullanmanız
toprak verimliliği ve çay kalitesi bakımından daha iyidir.
• Bölgenizde alınabilen ürün miktarına ve toprak analizine göre gübre kullanınız.