

81
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
Toprak Özellikleri
İdeal pH Aralığı (istenilen)
6.0-7.0 (Adaçayı, Kekik, Fesleğen, Ekinezya. Anason)
6.5 – 7.5 (Melissa, Lavanta, Haşhaş)
7.0 – 7.5 (Nane, Papatya)
Toprak Bünyesi
Kumlu–tın, Tın, Killi–tın
Diğer Özellikler
Drenajı iyi, taban suyu sorunu olmayan, iyi
havalanan, su tutma kapasitesi yüksek ve organik
maddece zengin toprakları sever.
Bitki
Drog Verimi*
(kg/dekar)
Taban
Gübre Cinsi**
Taban
Gübreleme
(kg/dekar)
Üst
Gübre***
(kg/
dekar)
Üst Gübre
Verilme
Zamanı
Amonyum Sülfat
Adaçayı
700-900 (Herba) 15.15.15+20 (SO
3
) + Zn
40
20 1. Biçim Sonrası
Kekik 800-1000 (Herba) 15.15.15+20 (SO
3
) + Zn
45
25 1. Biçim Sonrası
Fesleğen 300-400 (Herba) 15.15.15+20 (SO
3
) + Zn
30
10 1. Biçim Sonrası
Nane
400-500 (Herba) 15.15.15+20 (SO
3
) + Zn
30
12 1. Biçim Sonrası
Melissa 500-600 (Herba) 15.15.15+20 (SO
3
) + Zn
35
15 1. Biçim Sonrası
Ekinezya**** 500-700 (Çiçek) 15.15.15+20 (SO
3
) + Zn
30
12
1. Biçim veya
Toplama sonrası
Papatya**** 50-100 (Çiçek)
15.15.15+20 (SO
3
) + Zn
20
15
Ara Çapada
Lavanta 200-250 (Çiçek) 15.15.15+20 (SO
3
) + Zn
25
18
Ara Çapada
Anason 50-100 (Tohum)
20.32.0+15 (SO
3
) + Zn 20 – 25
8
Ara Çapada
Haşhaş 200-250 (Kapsül) 20.32.0+15 (SO
3
) + Zn 20 – 25
25
(12)*****
Ara Çapada