Table of Contents Table of Contents
Previous Page  96-97 / 168 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 96-97 / 168 Next Page
Page Background

94

Önemli Notlar:

• Turunçgillerde (özellikle mandarinde) meyvelerde koflaşma görülüyorsa toprak –

yaprak analizine göre mutlaka potasyumlu veya magnezyumlu gübre kullanılmalıdır.

• Turunçgillerde ince ve düzgün kabuk potasyumlu gübreleme ile olmaktadır.

• Hasadın gecikmesi veya ağaç üzerinde meyvelerin ağırlıklarını fazla kaybetmeme-

si için mutlaka potasyumlu gübre kullanılmalıdır.

• Üç yaprak anacı üzerine aşılı mandarinlerin kökleri yüzeyseldir. Taban gübreleme-

de gübreleri toprağa karıştırırken kökleri kesmeyecek şekilde yapılmalıdır.

• Turunçgillerde çok sık çinko noksanlığı görülmektedir. Damla sulama ile veya yap-

raktan uygulama yapılmalıdır.

• Turunçgiller hafif asit ve nört toprak pH değerlerinde yüksek verim ve kaliteli ürün

verir. Toprak çok kireçli ve pH değeri 7.8’ in üzerinde ise mutlaka bu değeri azaltmak

için toz kükürt uygulaması yapınız.

Yapraktan Gübreleme:

Turunçgillerde yapraktan gübreleme genel olarak iki amaçla yapılır. Birincisi yap-

raklarda veya meyvelerde gözle görülebilir element noksanlıkları varsa veya ürünün

kalitesini (meyve rengi, meyve şekli, kabuk kalınlığı, şeker asit oranı v.b.) yükseltmek

amacı ile yapılır. Turunçgillerde yapraklarda en çok çinko, demir ve mangan nok-

sanlığı ile potasyum noksanlığı görülebilmektedir. Bu besin elementlerinden demir

kış aylarında taban suyunun yükselmesi ile ortaya çıkar ve daha sonra kaybolur.

Bazı bahçelerde ise yaz boyunca yapraklarda sararma devam etmektedir. Bu du-

rumda topraktan (% 6 Fe-EDDHA) veya yapraktan (% 13 Fe-EDTA) demirli preparat

uygulanır. Diğerleri ise kalıcıdır. Element noksanlıklarına ait bilgi ve resimleri Toros

Tarım’ ın web sayfalarında görebilirsiniz.

Verim ve kaliteyi yükseltmek için 100 litre suya 2.5 kg Potasyum Nitrat + 250 gr. Üre

+ 100 gr Çinko Sülfat (ZnSO

4

.7H

2

O) veya Çinko – EDTA ve 100 gr Mangan Sülfat eri-

terek meyve tutum sonrası ve meyve irileşme dönemlerinde 2 – 3 kez (zirai ilaçlarla

birlikte) uygulanabilir.