Previous Page  91 / 104 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 91 / 104 Next Page
Page Background

90

Resim 8. Potasyum Noksanlı ı

Kalsiyum Noksanlı ı:

Domates üretimi yapılan toprakların büyük ço unlu unda topra ın pH de erinin

yüksek ve toprakta yeterli miktarda kireç ve kalsiyumun bulunmasına ra men ço u zaman

domates meyvelerinde kalsiyum noksanlı ı belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bunun çe itli

nedenleri vardır. Özellikle yaz aylarında bitkinin su tüketimine paralel olarak yeterli sıklık ve

miktarda sulama yapılmaması, toprakta bitkinin alabilece i kalsiyum miktarının di er

katyonlarla, özellik, potasyum, amonyum, ve magnezyum ile dengede olmaması ve domates

bitkisinin hızlı geli me göstermesine kar ılık kalsiyumlu gübre kullanılmamasından

kaynaklanabilir. Bunun yanında bitki bünyesine alınan kalsiyum bitkinin di er dokulara

fizyolojik yönden ta ınmasında problemler ya anması gibi nedenler sayılabilir. Di er makro

elementlerin aksine olarak kalsiyum noksanlı ı bitkinin tepe kısımlarında büyüme

noktalarındaki yeni genç yapraklarda görülür.

Kalsiyum noksanlı ı en çok bitkinin kök ucu ve tepe kısmındaki büyüme uçlarında

kahverengile me ve kök büyümesinde azalma görülür. Benzer durum bitkinin tepe kısmındaki

yapraklarda küçülme ve renk açılması(kloroz) ve yaprakların tepe kısmında a a ıya do ru

kıvrılması eklinde görülür. Kalsiyum noksanlı ının en belirgin belirtisi meyvelerde ortaya

çıkar. Meyvenin çiçek kısmında önce açık kirli sarı, gri ve daha sonra kahverengi ve

siyahımsı bir renk ve çöküntü meydana gelir. Meyvelerde kalsiyum noksanlı ı meyve

tutumunun ilk ba ladı ı dönemde ortaya çıkmaktadır.

Bitki besini olarak kalsiyum, hücre ço alması ve hücre büyümesinde görev alması ve

zar geçirgenli i üzerine etkili olması nedeni ile domates meyvelerinde çiçek burnu çürüklü ü

diye adlandırılan kalsiyum noksanlı ı ortaya çıkar. Domates meyvesinin çiçek kısmındaki

meristamatik dokuda hücre zarlarında düzensizlik (desintegrasyon) ve zarların

geçirgenli inde bozulma nedeni ile hücre içindeki organik bile ikler hücre dı ına sızarak

meyve ucunda kalsiyum noksanlı ının belirtisi olarak ortaya çıkar. Hücre dı ında çıkan azotlu

bile ikler (proteinler, amino asitler) melanin olu turarak siyah-kahverengi hal alır. Ço u kez

bitkinin yapraklarında kalsiyum miktarı yeterli olsa bile meyveye ta ınamadı ı için bu durum

ortaya çıkar. Bu özellikle bitkinin ksilem iletim demetlerinde kalsiyumun birikmesinden ve

ta ınamamasından ileri gelmektedir. Bunun önlenme yolu ara çapalamada topra a kalsiyum

nitrat gübresi uygulamak, damla sulama ile fide döneminden ba layarak meyve tutumu

döneminde kalsiyumlu gübre vermekle kalsiyum noksanlı ı giderilebilir. Kalsiyum noksanlı ı

görülen topraklarda amonyum sülfat ve üre gübresi kullanılmamalıdır. Bunun yanında