85
5-10 dakika da da tekrar sadece su verilmelidir. :u ekilde daha do ru gübreleme yapılmı
olur.
Domates yeti tiricili inde besin elementi noksanlı ı ve fazlalıkları
Ülkemizde çok farklı mikro klima alanlarında de i ik çe itlerle yapılan domates
yeti tiricili inde açık tarla ve örtü altı artlarında besin elementi dengesizliklerine sık sık
rastlanmaktadır. Bitkilerde besin elementi noksanlık veya fazlalıklarının ortaya çıkmasına
neden olan etmenler daha önce gübrelemeye etki eden etmenler ba lı ı altında detaylı bir
ekilde verilmi tir. Tüm bitkilerde genellikle besin elementi noksanlık ve fazlalık belirtileri
ilkönce bitkinin yapraklarında ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında bitkinin boyunda
bodurla ma, dallanmada azalma, bitkide genel zayıf geli me veya yapraklarda daralma ve
küçülme gibi ekil bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Meyvelerde renk bozuklu u, ekil
bozuklu u, küçük meyve te ekkülü, meyvelerde çatlamalar gibi bozulmalarda element
dengesizliklerinden ileri gelebilmektedir.
Bitkilerde besin elementi bozuklukları ortaya çıkmadan önce bitkiden usulüne uygun
ve zamanında alınan yaprak örneklerinin analiz edilmesi ile o bitkide element noksanlı ı veya
fazlalı ı çıkabilece i önceden belirlenebilir. Noksanlık veya fazlalık belirtilerinin erken
olarak belirlenmesi durumunda bitkilerde görülen arazlar düzeltilebilir. Zaman zaman
fitopatolojik veya entomolojik etmenler de bitkilerde element dengesizliklerine benzer
belirtiler ortaya çıkarabilmektedir. Bazı zirai mücadele uygulamalarının yan etkisi veya toksik
etkileri de element zararlarına benzeyebilmektedir. Özellikle toprak sterilizasyonu …….
Toprakta mangan toksitesini arttırabilmektedir. So uk hava artları yapraklarda sürgünlerde
erguan rengi olu umuna ve motorlu mücadele ve taban suyu yüksekli i yapraklarda genel
sararmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle bitkinin yaprak veyadi er kısımlarında
fitopatolojik veya entomolojik nedenle bir belirti olup olmadı ı kontrol edildikten sonra
yaprak analizi yapılmalıdır.
Azot Noksanlı ı ve Fazlalı ı:
Domates bitkisinde azot noksanlı ının ilk belirtileri genellikle bitkinin alt
yapraklarında görülür. Yaprak ayasında homojen bir renk açılması ve daha ileri safha da
yapraklarda sararma görülür. Bitkinin boyunda küçülme, yapraklar ince yapılı ve daha az
adette yaprak ve dal olu um görülür. Ürün miktarı üzerine en fazla etkili besin elementi
olması nedeni ile üründe önemli derecede azalma görülür. Azot noksanlı ının yanında
dengesiz bir ekilde a ırı azotlu gübre kullanımı da bitkide azot fazlalı ı meydana
getirmektedir. Azot fazlalı ında iri ve kaba yapılı koyu ye il renkli yapraklar olu ur, bitki
boyu normale oranla daha iri yapılı olur. Yaprak adedi arttı ı için meyve salkımları gölgede
kaldı ı için hasatta gecikme meydana gelir. Çok a ırı ekilde azotlu gübrelemede meyvelerde
renk bozulmalarının yanında ekil bozuklukları da ortaya çıkmaktadır. Domates bitkisinde
azot noksanlı ı ve fazlalı ına ait yaprak ve meyvelerde görülen bozukluklar a a ıda çe itli
resimlerle gösterilmi tir.