Previous Page  86 / 104 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 86 / 104 Next Page
Page Background

85

5-10 dakika da da tekrar sadece su verilmelidir. :u ekilde daha do ru gübreleme yapılmı

olur.

Domates yeti tiricili inde besin elementi noksanlı ı ve fazlalıkları

Ülkemizde çok farklı mikro klima alanlarında de i ik çe itlerle yapılan domates

yeti tiricili inde açık tarla ve örtü altı artlarında besin elementi dengesizliklerine sık sık

rastlanmaktadır. Bitkilerde besin elementi noksanlık veya fazlalıklarının ortaya çıkmasına

neden olan etmenler daha önce gübrelemeye etki eden etmenler ba lı ı altında detaylı bir

ekilde verilmi tir. Tüm bitkilerde genellikle besin elementi noksanlık ve fazlalık belirtileri

ilkönce bitkinin yapraklarında ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında bitkinin boyunda

bodurla ma, dallanmada azalma, bitkide genel zayıf geli me veya yapraklarda daralma ve

küçülme gibi ekil bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Meyvelerde renk bozuklu u, ekil

bozuklu u, küçük meyve te ekkülü, meyvelerde çatlamalar gibi bozulmalarda element

dengesizliklerinden ileri gelebilmektedir.

Bitkilerde besin elementi bozuklukları ortaya çıkmadan önce bitkiden usulüne uygun

ve zamanında alınan yaprak örneklerinin analiz edilmesi ile o bitkide element noksanlı ı veya

fazlalı ı çıkabilece i önceden belirlenebilir. Noksanlık veya fazlalık belirtilerinin erken

olarak belirlenmesi durumunda bitkilerde görülen arazlar düzeltilebilir. Zaman zaman

fitopatolojik veya entomolojik etmenler de bitkilerde element dengesizliklerine benzer

belirtiler ortaya çıkarabilmektedir. Bazı zirai mücadele uygulamalarının yan etkisi veya toksik

etkileri de element zararlarına benzeyebilmektedir. Özellikle toprak sterilizasyonu …….

Toprakta mangan toksitesini arttırabilmektedir. So uk hava artları yapraklarda sürgünlerde

erguan rengi olu umuna ve motorlu mücadele ve taban suyu yüksekli i yapraklarda genel

sararmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle bitkinin yaprak veyadi er kısımlarında

fitopatolojik veya entomolojik nedenle bir belirti olup olmadı ı kontrol edildikten sonra

yaprak analizi yapılmalıdır.

Azot Noksanlı ı ve Fazlalı ı:

Domates bitkisinde azot noksanlı ının ilk belirtileri genellikle bitkinin alt

yapraklarında görülür. Yaprak ayasında homojen bir renk açılması ve daha ileri safha da

yapraklarda sararma görülür. Bitkinin boyunda küçülme, yapraklar ince yapılı ve daha az

adette yaprak ve dal olu um görülür. Ürün miktarı üzerine en fazla etkili besin elementi

olması nedeni ile üründe önemli derecede azalma görülür. Azot noksanlı ının yanında

dengesiz bir ekilde a ırı azotlu gübre kullanımı da bitkide azot fazlalı ı meydana

getirmektedir. Azot fazlalı ında iri ve kaba yapılı koyu ye il renkli yapraklar olu ur, bitki

boyu normale oranla daha iri yapılı olur. Yaprak adedi arttı ı için meyve salkımları gölgede

kaldı ı için hasatta gecikme meydana gelir. Çok a ırı ekilde azotlu gübrelemede meyvelerde

renk bozulmalarının yanında ekil bozuklukları da ortaya çıkmaktadır. Domates bitkisinde

azot noksanlı ı ve fazlalı ına ait yaprak ve meyvelerde görülen bozukluklar a a ıda çe itli

resimlerle gösterilmi tir.