89
reaksiyonlarda, bitkinin solunum ve su kullanım metabolizmasında sıcaklık, kuraklık, so uk,
tuzluluk gibi stres artlarına dayanıklılı ı üzerine olumlu yönden etki eder. Bitkilerin hastalık
ve zararlılara kar ı dayanıklılı ını arttırır.
Noksanlı ı alt yaprakların yaprak ucunda ve yaprak kıyılarında ye ilimsi sarı renk
eklinde renk açılması ile ve daha sonra yaprak kıyılarında orta damara ve yaprak ucundan
a a ılara do ru daha sarı kahverengi ve çok ileri safhada ise yaprak kıyıları da nekroz
eklinde kurumalar halinde görülür. Fotosentez alanı azalan bitkide ürün miktarlarında
belirgin bir azalma görülür. Domates meyvesinin meyve sapına yakın kısımda olgunla ma
döneminde ye il renk kırmızıya dönmez ve ye il kalır. Bazı durumlarda meyvenin orta
ekseninde kırmızı renk üzerinde kahverengi-siyah renk de i imi meydana gelebilir. Bazı
domates çe itlerinde ise meyvenin orta ekseninde çatlama (kabuk yırtılması) görülebilir.
Meyvelerin bu dı görünümüne kar ılık noksanlıkta meyvenin kuru madde miktarında
belirgin bir azalma görülür, bu ise salça sanayiinde verim üzerine önemli derecede ekti eder.
Meyvenin eker asit oranında dengesizlik meydana gelerek meyvedeki vitamin-C miktarında
azalma olur. Yetersiz potasyum ile beslenmi domates meyvelerinin nakliyede dayanma
müddeti ve raf ömründe azalma olur. Domates bitkisinin potasyum noksanlı ı ile ilgili
resimler a a ıda verilmi tir.
Resim 6. Potasyum Noksanlı ı Resim 7. Potasyum Noksanlı ı