Previous Page  90 / 104 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 90 / 104 Next Page
Page Background

89

reaksiyonlarda, bitkinin solunum ve su kullanım metabolizmasında sıcaklık, kuraklık, so uk,

tuzluluk gibi stres artlarına dayanıklılı ı üzerine olumlu yönden etki eder. Bitkilerin hastalık

ve zararlılara kar ı dayanıklılı ını arttırır.

Noksanlı ı alt yaprakların yaprak ucunda ve yaprak kıyılarında ye ilimsi sarı renk

eklinde renk açılması ile ve daha sonra yaprak kıyılarında orta damara ve yaprak ucundan

a a ılara do ru daha sarı kahverengi ve çok ileri safhada ise yaprak kıyıları da nekroz

eklinde kurumalar halinde görülür. Fotosentez alanı azalan bitkide ürün miktarlarında

belirgin bir azalma görülür. Domates meyvesinin meyve sapına yakın kısımda olgunla ma

döneminde ye il renk kırmızıya dönmez ve ye il kalır. Bazı durumlarda meyvenin orta

ekseninde kırmızı renk üzerinde kahverengi-siyah renk de i imi meydana gelebilir. Bazı

domates çe itlerinde ise meyvenin orta ekseninde çatlama (kabuk yırtılması) görülebilir.

Meyvelerin bu dı görünümüne kar ılık noksanlıkta meyvenin kuru madde miktarında

belirgin bir azalma görülür, bu ise salça sanayiinde verim üzerine önemli derecede ekti eder.

Meyvenin eker asit oranında dengesizlik meydana gelerek meyvedeki vitamin-C miktarında

azalma olur. Yetersiz potasyum ile beslenmi domates meyvelerinin nakliyede dayanma

müddeti ve raf ömründe azalma olur. Domates bitkisinin potasyum noksanlı ı ile ilgili

resimler a a ıda verilmi tir.

Resim 6. Potasyum Noksanlı ı Resim 7. Potasyum Noksanlı ı