Tablo 2: 0-20 cm Toprak Kalınlığının pH Değerini Azaltmak İçin Gerekli Kükürt Miktarı
(kg/dekar)
Toprağın
pH
Değeri
İstenilen
pH
Değeri
Toprak Özelliği
Kumlu
Tın
Killi
8.5
6.5
80 (160)*
100 (200)
120 (240)
8.0
6.5
60 (120)
75 (150)
90 (180)
7.5
6.5
40 (80)
50 (100)
60 (120)
7.0
6.5
20 (40)
25 (50)
30 (60)
(*): Parantez içindeki rakamlar 0-40 cm toprak derinliğinin pH değerini azaltmak için
kullanılması gereken kükürt miktarlarıdır.
Toprağa uygulanan ince öğütülmüş ve suda erime kabiliyeti arttırılmış toz kükürt hemen
hemen her toprakta bulunabilen kükürt bakterilerinin enzimatik reaksiyonları sonucu
toprakta sülfürik asit meydana getirir. Toprakta bu mikroorganizma faaliyetinin yeterli
düzeyde olabilmesi için toprak sıcaklığının +10 ile 30 Co arasında olması, toprak
havalanmasının iyi olması ve toprakta rutubetin bulunması gerekir. Aşağıda verilen
formülden de görülebileceği gibi bakteriler tarafından meydana getirilen sülfürik asit
(H2SO4), suda iyonlara ayrılarak hidrojen (H +) ve sülfat ( SO4) iyonlarını meydana getirir.
Sülfat bitki besini olduğu için bitki tarafından alınır, bir kısmı toprakta tutulur ve bir kısmı da
yıkanarak bitkinin kök bölgesinden uzaklaşır. Hidrojen iyonu yıkanmadığı ve bitki tarafından
alınmadığı için toprakta kalır ve toprağın pH değerini düşürür.
Toprağın pH değerini azaltmak için toz kükürt yerine GRANÜL kükürt kesinlikle kullanılmaz,
kullanılsa bile etkisi görülmez. Tablo 3’de bu konuda yapılmış bir araştırmanın sonucu
verilmiştir.