Previous Page  4 / 37 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 4 / 37 Next Page
Page Background

Tablo 2: 0-20 cm Toprak Kalınlığının pH Değerini Azaltmak İçin Gerekli Kükürt Miktarı

(kg/dekar)

Toprağın

pH

Değeri

İstenilen

pH

Değeri

Toprak Özelliği

Kumlu

Tın

Killi

8.5

6.5

80 (160)*

100 (200)

120 (240)

8.0

6.5

60 (120)

75 (150)

90 (180)

7.5

6.5

40 (80)

50 (100)

60 (120)

7.0

6.5

20 (40)

25 (50)

30 (60)

(*): Parantez içindeki rakamlar 0-40 cm toprak derinliğinin pH değerini azaltmak için

kullanılması gereken kükürt miktarlarıdır.

Toprağa uygulanan ince öğütülmüş ve suda erime kabiliyeti arttırılmış toz kükürt hemen

hemen her toprakta bulunabilen kükürt bakterilerinin enzimatik reaksiyonları sonucu

toprakta sülfürik asit meydana getirir. Toprakta bu mikroorganizma faaliyetinin yeterli

düzeyde olabilmesi için toprak sıcaklığının +10 ile 30 Co arasında olması, toprak

havalanmasının iyi olması ve toprakta rutubetin bulunması gerekir. Aşağıda verilen

formülden de görülebileceği gibi bakteriler tarafından meydana getirilen sülfürik asit

(H2SO4), suda iyonlara ayrılarak hidrojen (H +) ve sülfat ( SO4) iyonlarını meydana getirir.

Sülfat bitki besini olduğu için bitki tarafından alınır, bir kısmı toprakta tutulur ve bir kısmı da

yıkanarak bitkinin kök bölgesinden uzaklaşır. Hidrojen iyonu yıkanmadığı ve bitki tarafından

alınmadığı için toprakta kalır ve toprağın pH değerini düşürür.

Toprağın pH değerini azaltmak için toz kükürt yerine GRANÜL kükürt kesinlikle kullanılmaz,

kullanılsa bile etkisi görülmez. Tablo 3’de bu konuda yapılmış bir araştırmanın sonucu

verilmiştir.