Previous Page  2 / 37 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 2 / 37 Next Page
Page Background

turunçgil bahçesi tesis edilirken dikkat edilmesi gereken hususlar bölümünde verilecektir.

Turunçgiller tuzluluğa karşı hassas bitkilerdir. Toprak tuzluluğunun yüksek olmaması

gerekir.Toprakta toplam eriyebilir tuz miktarı % 0.15’in çok üzerine çıkmış ise, ağaçların

yapraklarından tuz zararı olarak yanıklıklar, zamansız yaprak dökümü, meyvelerde çatlama

ve şekil bozuklukları ortaya çıkar. Toprak tuzluluğunun yanında, sulama suyunun da tuz

miktarı az olmalıdır. Su kalitesi bakımından sulama suyunun elektriki geçirgenliği (C) 0.5-

0.75 milimhos/cm 25 C

o

değerleri arasında olan sulama suları tuzluluk bakımından problem

yaratmayan sulardır (Tablo 1). Sulama sularının tuzluluğun yanında sulama suyundaki

sodyum (Na), kalsiyum (Ca) ve Magnezyum (Mg) miktarı da su kalitesi bakımından önem

taşımaktadır. Su kalitesi analizlerinde tuzluluğun yanında sodyum absorbsiyon oranı (SAR)

ve eriyebilir sodyum yüzdesi (SSP) hesaplamalarının yapılması ve turunçgillere uygunluğu

kontrol edilmelidir. Sulama sularında tuzluluğun etkisini önemli derecede arttıran suda

bulunan klor (Cl) miktarıdır. Sulama sularında klor miktarının 1.25 m.e/l’den az olması arzu

edilir. Turunçgil bahçelerinde mikro element noksanlığına önemli etkisi olan karbonat (CO

3

)

ve bikarbonat (HCO

3

) anyonları ile sülfat (SO

4

) analizlerinin de yapılması ve bakiye sodyum

karbonat (RSC) değerinin hesaplanması gerekir. Turunçgiller bora karşı çok hassas

bitkilerdir, sulama suyundaki bor miktarının da litrede 0.33 mg’dan az olması ve 0.67 mg’ı

geçmemesi gerekir. Topraktaki bor miktarıda 1 kg toprakta 1 mg’dan fazla olmaması

gerekir. Bor elementinin fazlalılığının etkisini bugünkü teknik imkanlarla ortadan kaldırmak

mümkün değildir. Bor fazlalığı özellikle sıcak su kaynaklarına yakın olarak kurulmuş

bahçelerde, aşırı hayvan gübresi ve kalitesiz organik gübre kullanılan bahçelerde daha sık

görülür.

Tablo 1: Sulama Suyunun Bazı Kalite Özellikleri

Su Sınıfı

E.C

mhos/cm

25 oC

Çözünmüş

Tuz Ppm

Sodyum(Na)Toplam

Katyonlar %

Bor Ppm

Cl me/l

Çok İyi

< 0.25

160

< 20

< 0.33

< 1.25

İyi

0.25-0.75

160-480

20-40

0.33-0.67

1.25-2.5

Kullanılabilir

0.75-2.0

480-1280

40-60

0.67-1.0

2.5-3.75

Fazla

2-3.0

1280-1920

60-80

1.0-1.25

3.75-5.0

Kullanılamaz

> 3.0

>1920

> 80

> 1.25

> 5.0

E.C = 1 mmhos/cm 25

o

C= 640 mg/litre = ppm

Turunçgil köklerinin bol miktarlarda havalanmaya ve toprak havasındaki oksijene ihtiyaç

vardır. Toprak taban suyu seviyesinin 1.5 m’nin altında ve toprak havasındaki oksijen

miktarının %10’un üzerinde olması gerekir. Taban suyu seviyesi yüksek ve toprak

havasındaki oksijen miktarı % 10’dan az ise asfeksi diye adlandırılan ve yapraklarda

sararmaya neden olan oksijen yetersizliği ortaya çıkmaktadır. Bu gibi bahçelerde ve belirli

aralıklarla drenaj kanalı açılmalı ve toprağın havalanması sağlanmalıdır.