101
Meyvelerde Renk Dönümü Başlangıcında:
I. Öneri
100 litre suda 1 kg Potasyum Nitrat + 250 gr. Üre (veya 500 gr. Düşük Biüreli Üre)
+ 100 gr Zn - EDTA (veya Çinko Sülfat) + yayıcı - yapıştırıcı karıştırılarak bitkiye
püskürtme şeklinde uygulanır.
II. Öneri
100 litre suda 1 - 1.5 kg TOROSOL 16.6.31 + 2 MgO + TE veya MAXITOR 16.8.24
+ 2 MgO + TE ve yayıcı - yapıştırıcı karıştırılarak bitkiye püskürtme şeklinde
uygulanır.
Hasat Dönemi:
100 litre suda 1 kg TOROSOL 16.6.31 + 2 MgO + TE veya MAXITOR 16.8.24 +
2 MgO + TE (veya MAXITOR 20.10.20 + TE) ve yayıcı - yapıştırıcı karıştırılarak
bitkiye püskürtme şeklinde uygulanır.
Domates ve Biberde Çiçek Burnu Çürüklüğünün Önlenmesi:
Hasat dönemine yakın meyvede renk dönümünün başladığı zamanlarda
domates meyvelerinin çiçek kısmında özellikle kırmızı renkli salçalık biberlerin
uç kısmında renk açılması kalsiyum noksanlığından ileri gelmektedir. Toprak
pH değeri 6’nın altında olan asidik topraklarda ve hatta toprak kireçli olsa bile
sulama aralıklarının ve su miktarının bitki ve toprağa göre iyi ayarlanmaması
nedeni ile kalsiyum noksanlığı ortaya çıkmaktadır. Karık usulü sulamalarda ara
çapalamada ve ilk birkaç sulamada dekara toplam 15 - 20 kg kalsiyum nitrat
uygulaması (damla sulamalarda ise aynı miktar sulama adedine bölünerek
uygulanır) meyve tutum dönemlerinde uygulanabilir. Topraktan ve damla sulama
ile uygulama yapılamıyorsa fide döneminden meyve irileşme dönemine kadar
süre içinde sırası ile 100 litre suda birinci uygulamada 500 gr, ikincide 750 gr, üç
ve dördüncü uygulamalarda 1 kg kalsiyum nitrat (% 15,5 N + % 26 CaO) gübresi
eritilir. Her uygulamada 100 gr çinko sülfat (veya Zn - EDTA) ilave edilerek
uygulama yapılarak kalsiyum noksanlığı önlenebilir.
Dikkat!
Yapraktan ve damla sulama ile kalsiyum nitrat uygulamaları, kesinlikle zirai
ilaçlarla, fosforlu ve sülfatlı gübrelerle birlikte yapılmaz.