Previous Page  103 / 118 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 103 / 118 Next Page
Page Background

101

Meyvelerde Renk Dönümü Başlangıcında:

I. Öneri

100 litre suda 1 kg Potasyum Nitrat + 250 gr. Üre (veya 500 gr. Düşük Biüreli Üre)

+ 100 gr Zn - EDTA (veya Çinko Sülfat) + yayıcı - yapıştırıcı karıştırılarak bitkiye

püskürtme şeklinde uygulanır.

II. Öneri

100 litre suda 1 - 1.5 kg TOROSOL 16.6.31 + 2 MgO + TE veya MAXITOR 16.8.24

+ 2 MgO + TE ve yayıcı - yapıştırıcı karıştırılarak bitkiye püskürtme şeklinde

uygulanır.

Hasat Dönemi:

100 litre suda 1 kg TOROSOL 16.6.31 + 2 MgO + TE veya MAXITOR 16.8.24 +

2 MgO + TE (veya MAXITOR 20.10.20 + TE) ve yayıcı - yapıştırıcı karıştırılarak

bitkiye püskürtme şeklinde uygulanır.

Domates ve Biberde Çiçek Burnu Çürüklüğünün Önlenmesi:

Hasat dönemine yakın meyvede renk dönümünün başladığı zamanlarda

domates meyvelerinin çiçek kısmında özellikle kırmızı renkli salçalık biberlerin

uç kısmında renk açılması kalsiyum noksanlığından ileri gelmektedir. Toprak

pH değeri 6’nın altında olan asidik topraklarda ve hatta toprak kireçli olsa bile

sulama aralıklarının ve su miktarının bitki ve toprağa göre iyi ayarlanmaması

nedeni ile kalsiyum noksanlığı ortaya çıkmaktadır. Karık usulü sulamalarda ara

çapalamada ve ilk birkaç sulamada dekara toplam 15 - 20 kg kalsiyum nitrat

uygulaması (damla sulamalarda ise aynı miktar sulama adedine bölünerek

uygulanır) meyve tutum dönemlerinde uygulanabilir. Topraktan ve damla sulama

ile uygulama yapılamıyorsa fide döneminden meyve irileşme dönemine kadar

süre içinde sırası ile 100 litre suda birinci uygulamada 500 gr, ikincide 750 gr, üç

ve dördüncü uygulamalarda 1 kg kalsiyum nitrat (% 15,5 N + % 26 CaO) gübresi

eritilir. Her uygulamada 100 gr çinko sülfat (veya Zn - EDTA) ilave edilerek

uygulama yapılarak kalsiyum noksanlığı önlenebilir.

Dikkat!

Yapraktan ve damla sulama ile kalsiyum nitrat uygulamaları, kesinlikle zirai

ilaçlarla, fosforlu ve sülfatlı gübrelerle birlikte yapılmaz.