99
DOMATES ve BİBER
İster sofralık ve isterse sanayi tipi (salça, konserve ve kurutmalık) yetiştiricilikte
topraktan uygulanan (damla veya karık sulama) taban (toprakaltı) ve üst
gübrelemeye ilave olarak yapraktan yapılan gübrelemenin dekardan alınan
ürün miktarı ve kalitesine olumlu yönde etkisi mevcuttur. Bu nedenle toprak
analizine dayalı ve Toros Tarım’ın “Gübreleme Rehberi”nde verilen bilgilere göre
taban ve üst gübre kullanımına ilave olarak yapraktan gübre kullanımı çilek
yetiştiriciliğinde aşağıda belirtilen özelliklere olumlu yönde etki eder:
• Dekardan yüksek verim
• Homojen meyve iriliği
• Meyvelerde homojen meyve rengi
• Kuru madde oranı (Brix) yüksek meyve
• Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık
• Güneş yanıklığına dayanıklılık
• Sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklılık
• Makinalı hasat için erken ve tam olgunlaşma
• Kalsiyum noksanlığından ileri gelen çiçek burnu çürüklüğünü önleme
Ne Zaman Uygulanmalıdır ?
• Fide dönemi (çiçeklenme öncesi)
• Meyve tutumu başlangıcında
• Meyve irileşme - renk dönüm başlangıcında
• Hasat dönemi (hasat işlemi 3 - 5 defa yapılan sırık domates ve sofralık
çeşitlerde)
• Çiçek burnu çürüklüğünün önlenmesi
Yapraktan uygulamada nelere dikkat edilmelidir?
• İlaçlama tankı yarıya kadar suyla doldurulur. Tavsiye edilen gübreleri ayrı
yerde eriterek tankınıza dökün ve karıştırın. Zirai ilaç ilave edin ve eksik kalan
suyu ilave ederek tankı doldurun.