Previous Page  107 / 118 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 107 / 118 Next Page
Page Background

105

SEBZELER (Yazlık)

Açıkta yapılan yazlık sebze üretimi (hıyar, patlıcan, kabak, fasulye vb.) ister taze

tüketim ve isterse sanayi (salça, konserve vb.) üretimi için olsun verim ve kalitede

artış için toprak analizine dayalı ve Toros Tarım’ın “Gübreleme Rehberi”nde

verilen bilgilere göre taban ve üst gübre kullanımına ilave olarak yapraktan

gübre kullanımı açıkta yapılan yazlık sebzelerde aşağıda belirtilen özelliklere

olumlu yönde etki eder:

• Çeşide uygun normal meyve iriliği

• Homojen renk

• Kuru madde oranı, yüksek (briks değeri) ürün

• Şeker / asit oranı dengeli ürün

• Aroması yüksek meyve

• Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık

• Kuraklığa ve güneş yanıklığına dayanıklılık

• Domates ve biberde çiçek burnu çürüklüğünde azalma

Ne Zaman Uygulanmalıdır ?

• Çiçeklenme öncesi

• Meyve tutumunda

• Meyve irileşme dönemi

• Meyvede renk dönüm öncesi

Yapraktan uygulamada nelere dikkat edilmelidir?

• İlaçlama tankı yarıya kadar suyla doldurulur. Tavsiye edilen gübreleri ayrı

yerde eriterek tankınıza dökün ve karıştırın. Zirai ilaç ilave edin ve eksik kalan

suyu ilave ederek tankı doldurun.

• Çok kuvvetli rüzgarda uygulama yapmayın. Rüzgarı arkanıza alarak uygulama

yapınız.

• Gündüz öğle saatlerinde ilaçlama ve yapraktan gübreleme yapılmaz. Sabah

çiğ kalkınca veya akşamüzeri ile gece uygulama yapmak daha iyidir.