105
SEBZELER (Yazlık)
Açıkta yapılan yazlık sebze üretimi (hıyar, patlıcan, kabak, fasulye vb.) ister taze
tüketim ve isterse sanayi (salça, konserve vb.) üretimi için olsun verim ve kalitede
artış için toprak analizine dayalı ve Toros Tarım’ın “Gübreleme Rehberi”nde
verilen bilgilere göre taban ve üst gübre kullanımına ilave olarak yapraktan
gübre kullanımı açıkta yapılan yazlık sebzelerde aşağıda belirtilen özelliklere
olumlu yönde etki eder:
• Çeşide uygun normal meyve iriliği
• Homojen renk
• Kuru madde oranı, yüksek (briks değeri) ürün
• Şeker / asit oranı dengeli ürün
• Aroması yüksek meyve
• Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık
• Kuraklığa ve güneş yanıklığına dayanıklılık
• Domates ve biberde çiçek burnu çürüklüğünde azalma
Ne Zaman Uygulanmalıdır ?
• Çiçeklenme öncesi
• Meyve tutumunda
• Meyve irileşme dönemi
• Meyvede renk dönüm öncesi
Yapraktan uygulamada nelere dikkat edilmelidir?
• İlaçlama tankı yarıya kadar suyla doldurulur. Tavsiye edilen gübreleri ayrı
yerde eriterek tankınıza dökün ve karıştırın. Zirai ilaç ilave edin ve eksik kalan
suyu ilave ederek tankı doldurun.
• Çok kuvvetli rüzgarda uygulama yapmayın. Rüzgarı arkanıza alarak uygulama
yapınız.
• Gündüz öğle saatlerinde ilaçlama ve yapraktan gübreleme yapılmaz. Sabah
çiğ kalkınca veya akşamüzeri ile gece uygulama yapmak daha iyidir.