Previous Page  31 / 37 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 31 / 37 Next Page
Page Background

Potasyum

Noksanlığı, Resim-2’de görüldüğü gibi yaşlı yapraklarda yaprak

kıyısından başlayıp orta damara doğru renk açılması görülür. Çok

ileri safhada yaprak kıyılarında kuruma görülür. Meyve rengi

oluşumu azalır, kalın kabuk, pürüzlü kabuk, koflaşma ve

meyvede kuru madde azalması görülür.

Kalsiyum

Genel olarak kalsiyum noksanlığı turunçgillerde görülmez, noksanlık sürgün ucundaki

yaprakların küçülmesi kıvrılmış gibi görülmeleri ve sarımsı kirli beyaz renk haline dönmesi

şeklinde görülebilir.

Magnezyum

Noksanlık belirtileri sürgün dibindeki yaprakların yaprak sapı

kısmından ve orta damardan yaprak kıyısına doğru damar

aralarında renk sarıya dönüşür (Resim-3). Meyve kalitesi

bakımından yapraklardaki Potasyum / magnezyum,

Potasyum / kalsiyum + magnezyum oranları çok önemlidir.

Kükürt

Noksanlığı genç taze yaprakların damarlar da dahil sararması ve küçülmesi şeklinde

gösterir. Kükürt noksanlığı doğada pek sık görülmez.