Previous Page  30 / 37 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 30 / 37 Next Page
Page Background

Damla sulama sisteminde kullanılan tüm gübreler yapraktan uygulamada da kullanılabilir.

Önemli olan bitkinin ihtiyacına göre yaprak gübresi kullanılmasıdır. Turunçgiller için hem

meyve kalitesi ve hem de sık görülen element noksanlığı için aşağıda önerilen karışım

yaprak gübresi olarak kullanılabilir.

Su: 1 ton

Potasyum nitrat: 25 kg

Çinko sülfat: 2.5 kg

Üre: 2.5kg

Bu eriyik meyve tutumu tamamlandıktan sonra 2-3 hafta ara ile birkaç kez uygulanır.

Turunçgillerde Element Noksanlıkları ve Dengesizlikleri

Element noksanlıklarının veya fazlalıklarının ağaç üzerinde teşhisi aşağıda belirtilen

hususlara dikkat etmek gerekir.

Azot, fosfor, potasyum ve magnezyum sürgünlerin dibindeki (ilk çıkan yaşlı

yapraklar) yapraklardan başlar ve noksanlık belirtileri azalan oranda sürgün

ucundaki genç yapraklara doğru ilerler.

Kalsiyum, kükürt, demir, çinko, mangan, bakır ve bor gibi elementlerin noksanlıkları

sürgünün ucundaki genç yapraklardan başlar ve ileri safhalarda sürgünün dibindeki

yaşlı yapraklara doğru ilerler.

Bazı hallerde noksanlık belirtileri tan olarak görülmez (gizli noksanlık), bu durumda

yaprak analizi yaptırmak gerekir.

Yapraklarda renk değişiminin yanında yaprak boyunda küçülme ve eninde daralma,

boğum kısalması veya uzaması, sürgün uçları kuruması, zamansız yaprak dökümü

element dengesizliklerinin belirtileri olabilir.

Meyvelerde şekil bozukluğu, kalın kabuk, kofluk, meyve suyu azalması, kabuk rengi

değişimleri besin elementi noksanlık veya fazlalık belirtileri olarak görülebilir.

Azot

Tüm bitkilerde olduğu gibi verimi en çok etkileyen besin elementi

azottur. Azlığında verim azalmasının yanında ağaçta gelişme

yavaşlar. Ağaçların boyu normale oranla daha kısa (bodur) olur. İlk

belirtiler sürgünlerin dip kısmındaki yaşlı yapraklarda görülür. Yaprak

ucundan başlayan renk açılması önce yeşilimsi sarı daha sonra

sarımsı yeşil ve daha ileri safhada yaprak tamamen sararır ve bazı

sürgünlerde yaprak dökümü ve kuruma görülür. Yaprak ayası

küçülür (Resim-1). Meyve küçük kalır, kabuk rengi açık ve solgun

renk alır, meyvede kuru madde miktarı düşük olur. Azot fazlalığında

ise iri ve koyu yeşil yaprak teşekkül eder. Ana dallardan dikine

büyüyen obur sürgün (meyve vermez) oluşumu artar. Kalın kabuk ve

normale göre daha ekşi meyveler oluşur. Meyvelerde renk oluşumu

geciktiği için kabuk rengi sarı-yeşil şeklinde meydana gelir.

Fosfor

Noksanlığında yapraklar küçülür ve orta damara yakın kısım mavimsi yeşil ve bronzlaşma

şeklinde renk değişimine uğrar. Çiçeklenme gecikir, meyveler küçük ve kabukları çok ince

olur, meyve suyu çok ekşi olur.