Damla sulama sisteminde kullanılan tüm gübreler yapraktan uygulamada da kullanılabilir.
Önemli olan bitkinin ihtiyacına göre yaprak gübresi kullanılmasıdır. Turunçgiller için hem
meyve kalitesi ve hem de sık görülen element noksanlığı için aşağıda önerilen karışım
yaprak gübresi olarak kullanılabilir.
•
Su: 1 ton
•
Potasyum nitrat: 25 kg
•
Çinko sülfat: 2.5 kg
•
Üre: 2.5kg
Bu eriyik meyve tutumu tamamlandıktan sonra 2-3 hafta ara ile birkaç kez uygulanır.
Turunçgillerde Element Noksanlıkları ve Dengesizlikleri
Element noksanlıklarının veya fazlalıklarının ağaç üzerinde teşhisi aşağıda belirtilen
hususlara dikkat etmek gerekir.
•
Azot, fosfor, potasyum ve magnezyum sürgünlerin dibindeki (ilk çıkan yaşlı
yapraklar) yapraklardan başlar ve noksanlık belirtileri azalan oranda sürgün
ucundaki genç yapraklara doğru ilerler.
•
Kalsiyum, kükürt, demir, çinko, mangan, bakır ve bor gibi elementlerin noksanlıkları
sürgünün ucundaki genç yapraklardan başlar ve ileri safhalarda sürgünün dibindeki
yaşlı yapraklara doğru ilerler.
•
Bazı hallerde noksanlık belirtileri tan olarak görülmez (gizli noksanlık), bu durumda
yaprak analizi yaptırmak gerekir.
•
Yapraklarda renk değişiminin yanında yaprak boyunda küçülme ve eninde daralma,
boğum kısalması veya uzaması, sürgün uçları kuruması, zamansız yaprak dökümü
element dengesizliklerinin belirtileri olabilir.
•
Meyvelerde şekil bozukluğu, kalın kabuk, kofluk, meyve suyu azalması, kabuk rengi
değişimleri besin elementi noksanlık veya fazlalık belirtileri olarak görülebilir.
Azot
Tüm bitkilerde olduğu gibi verimi en çok etkileyen besin elementi
azottur. Azlığında verim azalmasının yanında ağaçta gelişme
yavaşlar. Ağaçların boyu normale oranla daha kısa (bodur) olur. İlk
belirtiler sürgünlerin dip kısmındaki yaşlı yapraklarda görülür. Yaprak
ucundan başlayan renk açılması önce yeşilimsi sarı daha sonra
sarımsı yeşil ve daha ileri safhada yaprak tamamen sararır ve bazı
sürgünlerde yaprak dökümü ve kuruma görülür. Yaprak ayası
küçülür (Resim-1). Meyve küçük kalır, kabuk rengi açık ve solgun
renk alır, meyvede kuru madde miktarı düşük olur. Azot fazlalığında
ise iri ve koyu yeşil yaprak teşekkül eder. Ana dallardan dikine
büyüyen obur sürgün (meyve vermez) oluşumu artar. Kalın kabuk ve
normale göre daha ekşi meyveler oluşur. Meyvelerde renk oluşumu
geciktiği için kabuk rengi sarı-yeşil şeklinde meydana gelir.
Fosfor
Noksanlığında yapraklar küçülür ve orta damara yakın kısım mavimsi yeşil ve bronzlaşma
şeklinde renk değişimine uğrar. Çiçeklenme gecikir, meyveler küçük ve kabukları çok ince
olur, meyve suyu çok ekşi olur.