

10
HABERLER
Bir ticaret ve turizm merkezi
La Rambla Caddesi
Paëlla
Katalonya’nın merkezi ve İspanya’nın ikinci büyük şehri olan
Barselona, aynı zamanda önemli bir liman. MÖ 200 yıllarında
bir Roma kolonisi olarak kuruldu; 12. yüzyılda ciddi ekonomik
refaha kavuştu. 15. yüzyıldan itibaren İspanya’ya bağlanan
kent, 19. yüzyılda tekstil alanında hızla sanayileşti.
Deniz ve dağlar arasında muhteşem bir konuma sahip olan
Barselona, kendine özgü kültürü ve güzelliğiyle günümüzde
dünyanın sayılı turizm merkezlerinden biri. İspanya’nın en
kozmopolit ve avangart şehri olarak bilinen kent, her yıl
milyonlarca turist ağırlıyor. Picasso, Dali, Miro gibi eşsiz
sanatçılar ve şehirle özdeşleşen Gaudi’nin mimari eserleri
sayesinde Barselona, sanat ve mimarlık meraklılarının
gözdesi.
La Rambla Caddesi, kentin en merkezi caddesidir ve
Barselona’nın İstiklal Caddesi gibi düşünülebilir. Güneyinde
sahil ve Kristof Kolomb heykeli, kuzeyinde ise Katalonya
Meydanı’nın bulunduğu 2,5 kilometre uzunluğundaki cadde,
üzerinde bulunan cafe, lokanta ve pub’larıyla günün her
saatinde canlı ve yaşayan bir mekân. Hem yerel halk, hem
de yabancı turistler için popüler bir nokta olan caddeye
sokak müzisyenleri, pandomimciler ve çiçekçiler ayrı bir
renk katıyor. Cadde üzerinde yer alan La Boqueria ise
Barselona’nın en ünlü pazarı. Taze meyve, sebze, balık ve et
ürünlerinin satıldığı bu alanda, ayak üstü Katalan ve İspanyol
lezzetlerinin tadılabileceği “tapas bar”lar da bulunuyor.
İspanya’nın en tipik yemeklerinden biri olan paëlla (“paelya”
olarak okunur), aslında Valencia kentine özgü bir yemek
olduğu halde bugün artık tüm ülkeye yayılmış durumda.
Her bölgenin kendine özgü malzemelere ağırlık vererek
hazırladığı paëlla’nın hiç değişmeyen temel malzemesi pirinç
ve safran. İçine çeşitli etler (özellikle tavuk ve tavşan), taze
fasulye, bezelye, kırmızı ve yeşil biber, kabak gibi çeşitli sebze
ve deniz mahsulleri konularak hazırlanan birçok paëlla çeşidi
var. Barselona’da, mürekkep balığının mürekkebi kullanılarak
hazırlanan ve pişirildiği zaman pirinci bu sostan dolayı siyah
renk alan siyah paëlla çok yaygın.
BARSELONA