

10
HABERLER
g
Buğdaya değer veriyoruz, çünkü onun
hikâyesi, insanlık tarihinin de dünü ve bugü-
nü... Buğdaya değer veriyoruz, çünkü Anado-
lu, tarımın anavatanı. Buğdayın yaşadığımız
topraklardaki öyküsü, yerleşik yaşamın tari-
hiyle yaşıt. Urfa-Göbeklitepe’de izleri bulunan
tarihteki ilk buğday tarımından bu yana on
binlerce yıl geçti ve pek çok şey değişti. Tek bir
şey hariç: Ekmek hâlâ topraktan çıkıyor ve
buğday kutsallığını koruyor. Yöntemler deği-
şiyor, ama amaç aynı: Alın terine karşılık ve-
rim, verim kadar ekmek. Tüm insanlar için...
VERİMİ ARTIRMAK İÇİN ÖNCÜ BİR PROJE
İlk tarım faaliyetlerinin yapıldığı, ilk ekmeğin
pişirildiği topraklarda, tarımı korumak hepi-
mizin sorumluluğu. İşte bu nedenle Toros Ta-
rım, 2011 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı işbirliğiyle Türkiye çapında öncü bir
proje başlattı. Alanında bir ilk olacak Deneme
Tarlaları projesi kapsamında, ülkemizin do-
ğusundan batısına, kuzeyinden güneyine 20
ayrı ilçesinde buğday, 4 ilçesinde pamuk, 4 il-
çesinde mısır ve 2 ilçesinde de ayçiçeği dene-
me uygulamaları projelendirildi. Uygulama
masraflarını tamamen Toros Tarım’ın karşıla-
dığı üretici tarlalarında, üretici şartları ile ger-
çekleştirilen doğru ve dengeli gübre kullanımı
denemeleri, o günden bugüne Toros Tarım’ın
30 ziraat mühendisi ile Tarım Bakanlığı yetki-
lilerinin gözetiminde başarıyla devam ediyor.
Buğday tarımında elverişli iklim koşullarına
rağmen yeterli verim alınamasının nedeni ne-
dir? Aynı topraktan, farklı uygulamalarla,
daha yüksek verim almak mümkün mü? Uz-
manlar, deneme tarlalarında bu sorulara ya-
nıt arıyor. Toros Tarım, bilimsel bilgiye ve Ar-
Ge çalışmalarına dayanan vizyonunu, ülke
tarımında verimi artırmak için çiftçiye sunu-
yor.
TEK ÜRÜN, ÜÇ BÖLGE, ÜÇ HİKÂYE...
Toros Tarım, bu çapta bir projenin yerel sınır-
ları aşarak ulusal bir görünürlük kazanması
amacıyla, buğday deneme tarlaları ve bu tarla-
ları işleyen üretici ailelerini mercek altına alan
bir belgesel projesini de hayata geçirdi. Full
HD kalitesindeki 35’er dakikalık 3 bölümlük
belgesel, Aralık ayında İZ TV’de ve yerel ka-
nallarda gösterime girecek.
Belgeselin bilimsel danışmanlığını Prof. Dr.
Habil Çolakoğlu yapıyor. Belgesel serisi, “Buğ-
dayın öyküsü, insanın öyküsüdür” fikrinden
Buğdayın hikâyesi,
insanın hikâyesidir
Toros Tarım’ın, tarımsal verimliliği
artırmak için yurt çapında başlattığı
Deneme Tarlaları projesi, buğdayın
hikâyesini anlatan üç bölümlük bir
belgesel oluyor.