Previous Page  10 / 40 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 10 / 40 Next Page
Page Background

10

HABERLER

g

Buğdaya değer veriyoruz, çünkü onun

hikâyesi, insanlık tarihinin de dünü ve bugü-

nü... Buğdaya değer veriyoruz, çünkü Anado-

lu, tarımın anavatanı. Buğdayın yaşadığımız

topraklardaki öyküsü, yerleşik yaşamın tari-

hiyle yaşıt. Urfa-Göbeklitepe’de izleri bulunan

tarihteki ilk buğday tarımından bu yana on

binlerce yıl geçti ve pek çok şey değişti. Tek bir

şey hariç: Ekmek hâlâ topraktan çıkıyor ve

buğday kutsallığını koruyor. Yöntemler deği-

şiyor, ama amaç aynı: Alın terine karşılık ve-

rim, verim kadar ekmek. Tüm insanlar için...

VERİMİ ARTIRMAK İÇİN ÖNCÜ BİR PROJE

İlk tarım faaliyetlerinin yapıldığı, ilk ekmeğin

pişirildiği topraklarda, tarımı korumak hepi-

mizin sorumluluğu. İşte bu nedenle Toros Ta-

rım, 2011 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık

Bakanlığı işbirliğiyle Türkiye çapında öncü bir

proje başlattı. Alanında bir ilk olacak Deneme

Tarlaları projesi kapsamında, ülkemizin do-

ğusundan batısına, kuzeyinden güneyine 20

ayrı ilçesinde buğday, 4 ilçesinde pamuk, 4 il-

çesinde mısır ve 2 ilçesinde de ayçiçeği dene-

me uygulamaları projelendirildi. Uygulama

masraflarını tamamen Toros Tarım’ın karşıla-

dığı üretici tarlalarında, üretici şartları ile ger-

çekleştirilen doğru ve dengeli gübre kullanımı

denemeleri, o günden bugüne Toros Tarım’ın

30 ziraat mühendisi ile Tarım Bakanlığı yetki-

lilerinin gözetiminde başarıyla devam ediyor.

Buğday tarımında elverişli iklim koşullarına

rağmen yeterli verim alınamasının nedeni ne-

dir? Aynı topraktan, farklı uygulamalarla,

daha yüksek verim almak mümkün mü? Uz-

manlar, deneme tarlalarında bu sorulara ya-

nıt arıyor. Toros Tarım, bilimsel bilgiye ve Ar-

Ge çalışmalarına dayanan vizyonunu, ülke

tarımında verimi artırmak için çiftçiye sunu-

yor.

TEK ÜRÜN, ÜÇ BÖLGE, ÜÇ HİKÂYE...

Toros Tarım, bu çapta bir projenin yerel sınır-

ları aşarak ulusal bir görünürlük kazanması

amacıyla, buğday deneme tarlaları ve bu tarla-

ları işleyen üretici ailelerini mercek altına alan

bir belgesel projesini de hayata geçirdi. Full

HD kalitesindeki 35’er dakikalık 3 bölümlük

belgesel, Aralık ayında İZ TV’de ve yerel ka-

nallarda gösterime girecek.

Belgeselin bilimsel danışmanlığını Prof. Dr.

Habil Çolakoğlu yapıyor. Belgesel serisi, “Buğ-

dayın öyküsü, insanın öyküsüdür” fikrinden

Buğdayın hikâyesi,

insanın hikâyesidir

Toros Tarım’ın, tarımsal verimliliği

artırmak için yurt çapında başlattığı

Deneme Tarlaları projesi, buğdayın

hikâyesini anlatan üç bölümlük bir

belgesel oluyor.