55
YER FISTIĞI - SOYA FASULYESİ
VE KANOLA (KOLZA)
Yer fıstığı, soya fasulyesi ve kanolada en çok görülen element noksanlıklarının
başında Demir (Fe), Çinko (Zn), Bor (B), Magnezyum (Mg) ve Potasyum (K)
noksanlıkları görülmektedir. Yapraktan gübre uygulaması verim artışı için
yapıldığı gibi, gözle görülebilir element noksanlıklarını gidermek amacı ile
yapılır. Önemli yağ bitkileri olan Kanola (Kolza), Yer Fıstığı ve Soya Fasulyesi
yetiştiriciliğinde toprak analizine dayalı ve Toros Tarım’ın “Gübreleme
Rehberi”nde verilen bilgilere göre taban ve üst gübre kullanımına ilave olarak
yapraktan gübre kullanımı aşağıda belirtilen özelliklere olumlu yönde etki eder:
• Dekardan alınan ürün miktarında artış
• % yağ miktarında artış
• Yer fıstığında, kanola ve soya baklalarında dane doluluk oranında artış
• Yazlık yetiştiricilikte kuraklığa dayanıklılık
• Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık
Ne Zaman Uygulanmalıdır?
• Çiçeklenme öncesi
• Bakla görünüm dönemi (yer fıstığında baklada dane başlangıcı)
Yapraktan uygulamada nelere dikkat edilmelidir?
• İlaçlama tankı yarıya kadar suyla doldurulur. Tavsiye edilen gübreleri ayrı
yerde eriterek tankınıza dökün ve karıştırın. Zirai ilaç ilave edin ve eksik kalan
suyu ilave ederek tankı doldurun.
• Çok kuvvetli rüzgarda uygulama yapmayın. Rüzgarı arkanıza alarak uygulama
yapınız.
• Gündüz öğle saatlerinde ilaçlama ve yapraktan gübreleme yapılmaz. Sabah
çiğ kalkınca veya akşamüzeri ile gece uygulama yapmak daha iyidir.
• Yaprakların alt ve üst yüzeylerine gelecek şekilde uygulama yapınız.