Mevsimlik Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi Projesi
Toros Tarım, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Harran Üniversitesi yürütücülüğünde, Sağlık Bakanlığı işbirliği ile hayata geçirilen “Mevsimlik Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi” programına 2013 yılından bu yana destek vermektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine göre Türkiye’de 25 milyona ulaşan toplam istihdamın yaklaşık yüzde 26’sını tarım işgücü oluşturmakta, bunun yarısını da mevsimlik tarım işçilerinin oluşturduğu tahmin edilmektedir.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de mevsimlik tarım işçilerinin en önemli sorunu, yeterli düzeyde temiz ve güvenli barınma koşullarının olmamasıdır. Mevsimlik tarım işçileri, çoğunlukla bez veya naylondan yapılmış, korunaksız, uygun tuvalet, banyo, temiz içme-kullanma suyundan yoksun alanlarda barınmak zorunda kalmaktadır.
Söz konusu proje ile, Türkiye’deki mevsimlik tarım işçilerinin sosyal haklarının ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, özellikle kadın çiftçileri ve dolayısıyla cocuklarını etkileyen sağlık sorunlarının giderilmesi ve sağlık hizmetlerine yeterince ulaşamayan bu gruba yönelik müdahale programları geliştirilmesi hedeflenmektedir. Projenin ana finansal destekçisi olan Toros Tarım, aynı zamanda projenin bilinirliğinin artmasına yönelik tanıtım çalışmalarını da yürütmektedir.
Bugüne kadar gerçekleştirilen bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları, bu önemli sorun hakkında toplumda genel bir farkındalık yaratmakla kalmamış, konunun daha kapsamlı bir şekilde ele alınması icin bazı somut adımlar atılmasına da vesile olmuştur. Bu doğrultuda, 2014 Kasım ayında, TBMM Genel Kurulu’nda, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması icin bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edilmiş, kararın ardından 17 üyeden oluşan komisyon teşkil edilmiş ve çalışmalarına başlamıştır.