Tekfen bünyesindeki bilgi birikimini ve deneyimi tarım sektörüne de aktarmak amacıyla Toros Gübre ve Kimya Endüstrisi A.Ş. kuruldu.
Toros Tarım’in ilk fabrikasının kurulacağı, Ceyhan’a 28 km mesafede, Sarımazı Köyü yakınlarındaki arazi satın alındı. Yer seçiminde, bu bölgenin bir tarım merkezi olan Çukurova ve GAP’a yakınlığı da etkili olmuştu. Fabrikanın temeli 1978 yılında atıldı.
Ceyhan Fabrikası faaliyete geçti. Tesisin açılışı Başbakan Yardımcısı Turgut Özal ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Şahap Kocatopçu’nun katıldığı bir törenle gerçekleştirildi. Fabrikada yılda 130 bin ton Monoamonyum Fosfat (MAP) ve 330 bin ton kompoze gübre (NPK) üretilebilecekti.
Toros Uluslararası Nakliyat ve Denizcilik A.Ş. kurularak, hammadde taşımak üzere Toros Alize adında bir gemi satın alındı.
Hükümetin gerçekleştirdiği yasal düzenlemeyle gübre üzerindeki devlet denetimi kaldırılarak, sektörde serbest piyasa koşulları geçerli kılındı. Böylece gübre üreticilerine kendi pazarlama faaliyetlerini yapma ve satış fiyatlarını belirleme hakkı tanındı. Yeni sürece çok hızlı ayak uyduran Toros, Türkiye’nin dört bir yanına ulaşan etkin bir bayi ve lojistik altyapısı kurarak önemli bir hamle yaptı. Aynı yıl, Ceyhan Fabrikası’nda gerçekleştirilen tevsi yatırımıyla üretim ve depolama kapasitesi iki katına çıkarıldı. Adana’da torba üreten bir fabrikanın satın alınmasıyla Toros kendi torbasını üretmeye başladı.
İlk seyyar torbalama tesisi faaliyete geçti. Bu sayede gemilerle limanlara taşınan dökme gübrenin yerinde torbalanarak yakın bölgelere dağıtılması sağlandı. Bu gibi yenilikçi uygulamalar Toros’un pazar payının hızla yükselmesini sağladı.
Toros, Mersin’de bulunan Akdeniz Gübre’yi alarak yıllık fiili üretim kapasitesini 1,5 milyon tona yükseltti ve Türkiye’nin en büyük gübre üreticisi oldu. Böylece başlangıçta sektörünün en küçük şirketi olan Toros, kuruluşunun üzerinden 10 yıl geçmeden liderlik koltuğuna oturdu.
Ceyhan fabrikasının iskelesinde üçüncü şahıslara yönelik olarak verilen limancılık hizmetlerinin giderek gelişmesi üzerine ikinci iskele inşa edildi. Çok amaçlı olarak tasarlanan Toros Terminali, sahip olduğu donanım ve kapasite itibariyle Doğu Akdeniz’in en önemli limanları arasına girdi.
Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Öner, gübre alanında dünyanın en etkili kuruluşu olan Uluslararası Gübre Sanayi Birliği - IFA’nın başkanlığına seçildi. Toros, 1994’te IFA’nın İstanbul’da gerçekleştirilen 62. Yıllık Toplantısına da ev sahipliği yaptı.
Toros Tarım, dünyada ilk kez çinko katkılı gübre üretimine başladı. Hem verimlilik hem de insan sağlığı açısından çok olumlu etkileri olan çinkonun gübre yoluyla toprağa verilmesinde elde edilen başarı uluslararası düzeyde ses getirdi. Dünyanın birçok ülkesinde çinkolu gübre üretimi programa alındı.
Ceyhan’da inşa edilen 30 derslikli Toros Tarım Lisesi kapılarını öğrencilere açtı. bir sene sonra da Ceyhan’ın Kurtpınarı Beldesi’nde inşa edilen Toros İlköğretim Okulu hizmete girdi.
Toros, tarımda yüksek verim elde etmenin sadece gübreye bağlı olmadığı ve diğer girdilerin de kaliteli olması gerektiği düşüncesiyle, çiftçilere kaliteli tohum sunmak üzere 1998 yılında Hazera-Toros Tohumculuk A.Ş.’yi kurdu ve 1999 yılında Hazera markasıyla tarla tohumu satışlarına başladı. Bu ortaklık 2004 yılında sona erdi ve Toros bu tarihten sonra tohum alanındaki çalışmalarına tek başına devam etti.
Ayrıca, Ceyhan’daki üretim tesisinin bulunduğu bölgenin serbest ticaret bölgesi olarak değerlendirilmesi amacıyla, aynı yıl içerisinde Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi (TAYSEB) faaliyete geçti.
Gübrenin ynında diğer tarımsal girdilere yönlik olarak başlatılan genişleme hamlesinin bir parçası olarak, 1999 yılında Hishtil-Toros Fidecilik A.Ş. kuruldu. Şirket, ilk faaliyet yılında 48 milyon fide üretti.
Toros, Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Adana 99 çeşidi ile sözleşmeli buğday üretimine başladı. Daha sonra Osmaniyem ve Karatopak buğday çeşitleri de Toros'un ürün portföyüne eklendi.
Tohumculuk alanında araştırmalar yapmak üzere Antalya’nın Çandır ilçesinde 40.000 m2 alan üzerinde Tohum Araştırma ve Geliştirme İstasyonu kuruldu. Aynı yıl içinde, Adana’da tekno tarım alanında üretim ve araştırmalar yapan Agripark gruba katıldı. Çalışmalarını doku kültürü yoluyla sağlıklı tohum ve fidan yetiştirilmesine odaklayan kuruluş, özellikle hastalıklardan arındırılmış patates tohumu üretimiyle Türk tarımına önemli katkıda bulundu.
Toros Tarım, özelleştirilen Samsun Gübre’yi satın alarak gübre sektöründeki liderliğini daha da güçlendirdi. Satışın tamamlanmasından sonra büyük çaplı bir yenileme programına alınan tesis, iyileştirme çalışmalarının tamamlanmasıyla 2006’da üretime başladı. Samsun işletmesinin de katılmasıyla Toros’un üretim kapasitesi, Türkiye’deki toplam kurulu gübre üretim kapasitesinin %38’ine ulaştı.
Toros Tarım’ın faaliyete geçişinin 30. yılı vesilesiyle, şirketin kuruluş ve gelişim öyküsünün anlatıldığı “Toprağa Düşen Bereket” adlı kitap yayımlandı.
30. yıl etkinlikleri kapsamında, İz TV işbirliğiyle 8 bölümlük Toprak Ana belgeseli hazırlandı. Çiftçinin temel konularda bilinçlendirilmesini amaçlayan ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde dokuz aylık bir çalışma sonucunda çekilen belgesel, İz TV ve yerel kanallar yoluyla 2012 yılında Türkiye çapında geniş bir kitleye ulaştı.
Fas’ın en büyük kuruluşu ve dünya fosfat pazarının lideri OCP ile Toros Tarım ortaklığında, Samsun fabrikasında üretilen fosfatlı gübrelerin Karadeniz, Balkan ve Orta Asya ülkelerine satışını yapmak üzere Black Sea Gübre Ticaret A.Ş. kuruldu. Aynı yıl, Toros Tarım CEO’su Esin Mete, Fas Kralı VI. Mohammed tarafından Kraliyet Nişanı’na layık görüldü.
Üretilen patates tohumlarının depolanması amacıyla Nevşehir’de yeraltı soğuk hava deposu inşa edildi.
Toros Tarım CEO’su Esin Mete, Uluslararası Gübre Sanayi Birliği - IFA’nın başkanlığına seçildi. Mete, 1993’te IFA Başkanı olan Erhan Öner’den sonra bu göreve getirilen ikinci Toros Tarım yöneticisiydi. Esin Mete, iki yıllık görev süresinin ardından IFA Başkanlığını 2015’te İstanbul’da gerçekleştirilen 83. Yıllık Konferans’ta yeni başkana devretti.
Toros Tarım, Türkiye’nin kanayan yaralarından biri olan Mevsimlik Tarım İşçileri konusuna el attı. Toros, Harran Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Ofisi (UNFPA) tarafından yürütülen “Mevsimlik Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi Programı”nı desteklemeye başladı.
Toros Tarım Samsun İşletmesi’nde yeni sülfürik asit ve fosforik asit tesislerinin inşası ile NPK ünitesinde yapılan iyileştirmelerden oluşan 335 milyon ABD doları tutarındaki tesis yatırımı tamamlanarak devreye alındı. Hammadde tedarikindeki ithalat bağımlılığını azaltmayı ve uluslararası piyasalardaki dalgalanmalardan kaynaklanabilecek riskleri ortadan kaldırmayı amaçlayan yatırımın bir diğer özelliği de, sülfürik asit reaksiyonu sırasında açığa çıkan ısıl enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren doğa dostu bir sistemde çalışması.
Toros Tarım, 2017 yılının en fazla kimyevi gübre ihracatı yapan kurumu olarak İstanbul Kimyevi Madde ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (İKMİB) tarafından birincilikle ödüllendirildi.
Toros Tarım, “Yalın Yönetim” yolculuğuna ilk adımını attı.
Tekfen Grubu’nun fidan, tohum ve teknotarım alanındaki faaliyetlerini daha da geliştirmek ve mevcut bilgi birikimini doğrudan tarımsal üretime aktarmak amacıyla Tekfen Tarımsal Araştırma Üretim ve Pazarlama A.Ş. kuruldu.
Türkiye’de bitki besini alanına yönelik ilk Ar-Ge merkezi olan Toros Tarım Ar-Ge Merkezi Mersin Üretim Tesisi bünyesinde hizmete girdi.
Toros Tarım, iş sağlığı ve güvenliği, çevre, ürün güvenliği ve emniyet konularında attığı adımlarla Uluslararası Gübre Birliği’nin (IFA) “Protect & Sustain” sertifikasını Türkiye’de almaya hak kazanan ilk firma oldu.
Toros Tarım, ikinci kez gübre ihracat şampiyonu
Toros Tarım, organik ve organomineral gübre pazarlarında da önemli bir oyuncu olma hedefiyle, biyogaz ve organik gübre üreticisi Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.'nin yüzde 70'ini satın aldı.
Bölgesel bir oyuncu olma yolunda ilerleyen Toros Tarım, Romanya’da gübre satışı ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren Agroport Romania S.A. şirketini bünyesine kattı.
Toros Tarım, Uluslararası Gübre Sanayi Birliği (IFA) tarafından “Endüstri İyi Uygulama Elçisi” (Industry Stewardship Champion) seçildi.
Toros Tarım, üçüncü kez gübre ihracat şampiyonu
Toros Tarım, yılda 75 bin ton katı organomineral gübre ve 15 bin ton sıvı organik gübre üretim kapasitesine sahip entegre bir biyogaz ve organik gübre kuruluşu olan Meram Yenilenebilir Enerji’yi devreye aldı.
Şirket, ikinci kez “Endüstri İyi Uygulama Elçisi” seçildi.