Hakan Göral Lojistik Zirvesi’nde

Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı​ ve Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral, 29 Mart 2019 günü Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen Lojistik Zirvesi’nde, “Tedarik Zincirlerinde Dijitalleşme ve Sürdürülebilirlik” başlıklı panele katıldı. Göral, panelde yaptığı konuşmada gübre sektörünün lojistik zorluklarına değindi.

Geçtiğimiz yıllarda LODER tarafından düzenlenen geleneksel Tedarik Zinciri Zirvesi - Tarım Gıda Sempozyumu’nun 8’incisi bu yıl daha geniş spektrumla, Boğaziçi Üniversitesi Tarım Platformu olarak LODER işbirliğiyle Lojistik Zirvesi adı altında gerçekleştirildi. 29 Mart günü Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan zirvede, etkin ve sürdürülebilir kalkınma için dijitalleşme, veri devrimi, müşteri deneyimi, paylaşım ekonomisi ve rekabetçi işbirliği gibi yenilikçi yaklaşımlar çerçevesinde tarım ve gıda değer zincirini yeniden tasarlamaya yönelik yaklaşımlar ve politikalar ele alındı.

Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı​ ve Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral, “Tedarik Zincirlerinde Dijitalleşme ve Sürdürülebilirlik” başlıklı panelde yaptığı konuşmada gübrenin gıda güvenliğindeki önemine dikkat çekti. 1960 yılında dünyada bir hektar toprak bir kişiyi doyururken 2025 yılında iki hektar toprağın 5 kişiyi doyurması gerekeceğine dikkat çeken Göral, babadan kalma tarım yöntemleriyle ve bitki besin maddesi kullanmadan bunu sağlamanın mümkün olamayacağını anlattı.

Türkiye’nin hektar başına gübre kullanımında hem dünya uygulamaları hem de gelişmiş ülke uygulamaları arasında oldukça geride olduğunu belirten Göral, doğru gübrenin doğru oranda, doğru yerde, doğru şekilde ve doğru zamanda kullanılmasının tarımsal üretimin devamlılığı için kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Hakan Göral, bu kritik girdinin doğru zamanda üreticinin eline ulaşmasını sağlamanın ise, gübre sektörünü lojistik açıdan en zor sektörlerden biri haline getirdiğini açıkladı:

“Türkiye, gübre hammaddesi açısından fakir bir ülke. Gübrenin üç ana girdisi azot, fosfat ve potasyumdur. Bu hammaddeleri, dünyanın neredeyse hiçbir ülkesini atlamadan, en uygun şartlarda temin etmeniz gerekiyor. Bunları zamanında kullanmak üzere satın alma bağlantılarının yapılması, tedarik edilmesi, ardından üretime gitmesi, üç fabrikada farklı kombinasyonlarla mamul hale getirildikten sonra da 81 ildeki bayilere ve oradan da çiftçiye ulaştırılması gerekiyor. Baktığımız zaman, iç içe geçmiş bir zincir var. Burada çok karmaşık bir lojistik organizasyondan söz ediyoruz. Tarımsal takvime göre gübrenin yılın iki döneminde, sonbahar ve ilkbaharda çiftçinin elinde olması gereklidir. Dolayısıyla aylarca üretim yapıp, sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde ürünü doğru noktalara ulaştırmanız lazım. Burada ciddi bir lojistik ve organizasyon zorluğu söz konusu Her şey satış planlaması ile başlıyor. Türkiye’de ise bugünlerdeki en zor şey satış planlaması yapmak. Hangi ürüne ne kadar ihtiyaç olacağını, hangi gübre çeşidine ne kadar talep geleceğini tespit ederek bir satış planı oluşturmanız gerekiyor. Oluşturduğunuz satış planına göre de tedarikinizi yapmanız ve üç ayrı fabrikadan ilgili zamanlarda, ilgili bayinin elinde olacak şekilde ürünün sevkiyatını gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bu, lojistik bakımdan yönetilmesi çok zor bir süreçtir.”

Hakan Göral, konuşmasında ayrıca Ar-Ge’nin öneminden de bahsederek, “Gübre sektöründe faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk  gübre Ar-Ge tesisini geçen yıl Mersin işletmemizde devreye aldık. Burada, Türkiye topraklarının ihtiyaç duyduğu yeni gübre çeşitlerinin üretimine zemin hazırlayacağız,” dedi. Göral, Toros Tarım olarak 2018 yılında devreye alınan gezici teknik ekiplerle ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye’nin her bölgesinde ziraat mühendislerinden oluşan gezici teknik ekiplerimizle çiftçilerimizin ayağına kadar gidip kendilerini bitki besleme konusunda bilgilendiriyoruz. Bu amaçla, bilgilendirme faaliyetlerimizi 12 ay boyunca sürdürmemize olanak sağlayacak eğitim otobüsümüzü de devreye aldık. Hepsi ziraat mühendislerinden oluşan teknik ekibimiz ara vermeksizin bir yıldır Anadolu’yu karış karış gezip eğitim vermeyi sürdürüyor.”