Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi büyüme rekoru kırdı

Türkiye’deki 18 serbest bölge arasında ticaret hacminde yüzde 47’lik artış sağlayarak 1.2 milyar dolarlık büyüme rekoru kıran Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi, başta kimya ve petrokimya sektörleri ile bu sektörlere entegre endüstriyel yatırımlara yönelik kümelenmeye odaklandı.

Türkiye’deki toplam 18 serbest bölge, 2018 yılında ticaret hacmini ortalama yüzde 2 artırırken, Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi (TAYSEB), yüzde 47’lik artış ile 1.2 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştı.

Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi (TAYSEB) AŞ Başkan Vekili Aydın Erdemir, 2018’de Türkiye’deki toplam 18 serbest bölgedeki ticaret hacminin bir önceki yıla oranla yüzde 2 artarak 20.4 milyar dolar olduğunu, TAYSEB’in ise aynı dönemde yüzde 47’lik artış ile 1.2 milyar dolara ulaştığını vurguladı. TAYSEB olarak serbest bölgeler içerisindeki paylarının her geçen yıl arttığını ifade eden Erdemir “2018 yılında yatırıma başlayarak önümüzdeki aylarda faaliyete geçecek olan kullanıcı firmalarımız ve yeni yatırımcılarımızla ile birlikte 2018 yılında ticaret hacmindeki artışın bu yıl da süreceğini öngörüyoruz” dedi. Bölgenin yatırım olanakları hakkında bilgi veren Erdemir “Adana Yumurtalık Serbest Bölgesindeki mali, ticari, vergisel sunulan avantajlar başta olmak üzere uzun süreli kiralanabilecek uygun bedelli arazilerin bulunması, yanı başında Torosport Ceyhan Limanı ile lojistik maliyetlerinin minimize edilmesi, Ortadoğu’daki hammadde kaynağına ve Kuzey Afrika, Avrupa pazarlarına yakınlık, bölgemizi yatırımcılar için cazip kılmaktadır. Başta kimya ve petrokimya sektörleri ve bu sektörlerle entegre çalışacak olan ikincil endüstriyel yatımları içerecek şekilde bölgemizde sanayi ve üretim kümelenmesinin hayata geçmesine dönük olarak organize oluyor, tüm proje ve planlarımızı bu hedeflere göre yönetiyoruz” diye konuştu.

TAYSEB AŞ olarak, Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde 2020 yılına kadar olan işletme haklarının, geçen yıl imzaladıkları yeni sözleşme ile 10 yıl uzatıldığını hatırlatan Erdemir, şu bilgileri verdi:

“Yeni sözleşme ile faaliyet süresinin 2030 yılına kadar uzatılması, bölgede faaliyet gösteren kullanıcı firmalara yönelik gerekli yatırımların başlatılmasının da önünü açtı. Bölgemizde daha iyi ve kaliteli hizmet sunmak için yatırımcı şirketlerimizin üstlendikleri en önemli maliyet olan enerji harcamalarının azaltılması amacıyla başlattığımız 154 kV şalt merkezi yatırımı ile bölgeye doğalgaz temini çalışmaları hızlı bir şekilde başlamış, önemli bir mesafe alınmıştır. Sanayicilerimizin rekabet gücünü artırıcı enerji maliyetlerini düşürecek yatırımlarının bu yıl sonuna kadar tamamlanması programlanmaktadır. Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde çalışmalarına hızlı bir şekilde başladığımız başta doğalgaz ve ilave enerji ihtiyacı (154 kV) yatırımlar ile serbest bölgemizin işletilmesine ilişkin yapacağımız modern restoran, idari tesis binaları, sağlık ve yangın müdahale sistemleri, modern atık su arıtma sistemleri ile bölgemiz, orta ve büyük ölçekli sanayi ve ticari yatırımcılar için çok daha cazip duruma gelmektedir.”