Kurulduğu günden bu yana yüksek toplumsal bilinçle tarım sektörünün yapısını iyileştirmeyi ve çiftçilere destek olmayı misyon edinen Toros Tarım, çiftçilerin gübre ihtiyaçlarını daha rahat gidermelerine destek olmak için gübre fiyatlarında indirime gitti. Kendi üretimi olan gübre çeşitlerinde yurt dışı tedarik fiyatına göre yüzde 30’a varan indirim yapan Toros Tarım, böylece üreticilerin son dönemde yaşadığı ekonomik zorlukları hafifletmeyi ve tarımsal kalkınmaya destek olmayı amaçlıyor.
Türkiye’de gübre sektörünün en büyük kuruluşu olan Toros Tarım, Türk tarımına ve çiftçisine kesintisiz hizmet verebilmek, tarımsal verimliliği artırarak gıdaya erişimi güvenli hale getirebilmek için sektörel desteklerini sürdürüyor. Çiftçinin hemen her türlü gübre ihtiyacına cevap veren, mineral gübrelerin yanında organik ve organomineral gübrelerle tarımsal sürdürülebilirliğe katkı sağlayan ve hayata geçirdiği projelerle çiftçiyi doğru tarım uygulamaları konusunda bilinçlendirmeyi görev edinen Toros Tarım, geniş bayi ağıyla ürünlerini Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırıyor. 41 yıldır çiftçinin yanında olan Toros Tarım, çiftçinin gübreye ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla belirli ürün gruplarında yüzde 30’a varan indirim kampanyasını başlattı.
Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral kampanyayla ilgili şu açıklamalarda bulundu;
“Tüm dünyada ekonomik aktiviteler üzerinde büyük bir etki yaratan Covid-19 salgını, gübre sektöründe de öngörülmesi güç hareketlere neden oldu. Pandemi kaynaklı üretim ve tedarik sorunları çeşitli ürün ve hizmet gruplarında ciddi fiyat artışlarına sebebiyet verdi. Doğalgaz fiyatlarında üç katını aşan artışlar ve enerji arzında yaşanan sıkıntılar, sanayi üretimini olumsuz etkileyerek maliyetlerin yükselmesine yol açtı. Özellikle hammadde olarak doğal gaza ihtiyaç duyan gübre sektörü, enerji krizinden en çok etkilenen sektörler arasında yer aldı.
Hammadde fiyatlarındaki aşırı yükseliş, 2021 yılında gübre fiyatlarında da önemli artışlara yol açtı. Dünyadaki bazı büyük ülkeler, sektörde yaşanan belirsizlik nedeniyle gübre ihracatına kısıtlamalarına getirdi. Bu durum tüm ticaret dengelerini bozarak küresel gübre fiyatlarını yukarı yönlü harekete geçirdi. Dünyada yaşanan bu gelişmeler, hammadde olarak büyük ölçüde dışa bağımlı olan Türk gübre sektörünü de büyük ölçüde etkiledi. Döviz kurlarındaki oynaklık da gübre sektörünün kırılganlığını artırdı. 2021 yılında gübre fiyatları, özellikle yılın ikinci yarısında hızlı bir artış eğilimine girdi. Bu durum, çiftçilerin gübre alım gücünü de zayıflatarak pazarın daralmasına neden oldu. Sektörümüzün en büyük kuruluşu olarak biz de bu dalganın etkilerini derinden hissettik.”
41 yıldır olduğu gibi çiftçilerimizin her zaman yanındayız
Pandeminin tarım sektörünün önemini çarpıcı bir şekilde ortaya çıkardığını hatırlatan Hakan Göral, gıda güvenliğinin en önemli teminatının tarımsal üretiminin devamlılığı olduğunu belirtti. Bu nedenle Toros tarım olarak her zaman üreticinin yanında olduklarını belirten Göral, başlatılan kampanyayla ilgili olarak şunları söyledi:
“Çiftçimizin zorluklarını gidermek ve tarımsal kalkınmaya destek vermek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Artan fiyatlar nedeniyle tarlaya atılan gübrenin azalması, doğal olarak verimliliğin ve mahsulün azalması anlamına geliyor. Bu da tarım ürünlerindeki fiyat artışını körükleyeceği gibi, gıdaya erişim açısından da olumsuz bir durum yaratacak. Tarımsal faaliyetleri desteklemek, pahalılığın önüne geçmek ve çiftçilerimizin üzerindeki maliyet yükünü biraz olsun hafifletebilmek adına, kendi ürettiğimiz gübre çeşitlerine yönelik olarak, yurt dışı tedarik fiyatına göre yüzde 30’a varan bir indirim kampanyası başlattık. Bu kampanyanın yanı sıra çiftçilerimizi doğru gübre kullanımı konusunda bilinçlendirmek için eğitim otobüsümüz ve çiftçiye yerinde destek veren teknik ekiplerimizle onların yanında olmayı sürdüreceğiz. Türk tarımını teknolojik yeniliklerle tanıştırmak da önceliklerimiz arasında yer alan bir konu. Toros Çiftçi gibi destek uygulamalarıyla çiftçilerimizin verimini ve refah seviyesini artırmayı hedefliyoruz. 41 yıldır olduğu gibi hem sunduğumuz geniş ürün yelpazemizle hem de projelerimizle çiftçilerimizin yanındayız.”
9 Temmuz 2020
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından sektörlerinde en yüksek ihracatı gerçekleştiren üye firmaların ödüllendirildiği “İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni” bu yıl online olarak gerçekleştirildi. Toros Tarım, 2017 ve 2018 yıllarında olduğu gibi 2019’da da kimyasal gübreler ihracat kategorisinde şampiyon oldu. Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral, “Önceliğimiz her zaman yerli çiftçilerimizin ihtiyacı ama ihracatta da büyüyerek ülkemize katkı sağlıyoruz” dedi.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından, üye firmaları başarılı ihracatlarından dolayı onurlandırmak ve teşvik etmek amacıyla beşincisi düzenlenen "İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni", T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla online olarak gerçekleştirildi. Törende toplam 28 kategoride ilk 5'e giren 140 firma ödül almaya hak kazandı. Sektörünün lider markası Toros Tarım, 2019 yılında 343.305 tona ulaşan ihracatıyla arka arkaya üçüncü kez kimyasal gübre ihracatı şampiyonu oldu.
Hindistan’dan Meksika’ya 15 ülkeye ihracat
Ödülü değerlendiren Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral, üst üste üçüncü kez kimyasal gübre kategorisinde ihracat şampiyonu olmanın kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, Türkiye’nin döviz ihtiyacına katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Her zaman önceliklerinin yerli çiftçinin ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu belirten Göral, ihracatı da iç pazardaki şartlara göre bir denge unsuru olarak gördüklerini ve böylece kapasite kullanımını en üst düzeye çıkardıklarını belirtti.
Toros Tarım’ın Türkiye’nin en büyük gübre üreticisi olarak ülkedeki toplam kurulu üretim kapasitesinin yüzde 38’ine sahip olduğunu hatırlatan Hakan Göral, 2019 yılında ortalama yüzde 89 gibi yüksek bir kapasite kullanımıyla toplam 1.677.730 ton gübre üretimi gerçekleştirdiklerini, böylece üretim miktarında 2018 yılına göre yüzde 4,6 oranında, kapasite kullanımında ise yüzde 3,5 oranında artış sağladıklarını belirtti. Göral, üretimde olduğu gibi satışlarda da rekor bir yılı geride bıraktıklarını vurguladı. 2019 yılında iç pazarda artan satışlara ek olarak ihracatta da olumlu bir yıl geçirdiklerini söyleyen Göral, “2019 yılında 1.750.913 tonu iç piyasa ve 343.305 tonu ihracat olmak üzere, toplam 2.094.218 ton satış gerçekleştirdik. Böylece, bir önceki yıla göre satışlarımızı yüzde 14,14 artırmayı başardık. İç pazarda artan satışlarımıza ek olarak ihracatta da olumlu bir yılı geride bıraktık. 343.305 ton gübre ihracatıyla bir kez daha sektörümüze öncülük etmekten ve Türkiye’ye döviz kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz,” şeklinde konuştu.
“Amacımız kendi markamızla global ayak izimizi büyütmek!”
Toros Tarım’ın 2019 yılında Hindistan’dan Afrika’ya, Romanya’dan Meksika’ya uzanan geniş bir coğrafyada 15 farklı ülkeye ihracat yaptığını ve her geçen yıl coğrafi yayılımını güçlendirmeyi amaçladığını belirten Hakan Göral, “Toros Tarım olarak bölgesel bir oyuncu olmayı ve aşamalı olarak kendi markamızla global ayak izimizi büyütmeyi hedefliyoruz. Bu amaçla 2019 yılında bazı önemli adımlar attık. Örneğin, önemli bir tarım ülkesi olan Romanya’yı Toros’un ikinci büyük pazarı haline getirmek ve aynı zamanda Avrupa pazarına açılma hedefimize katkı sağlamak amacıyla, dünyanın en büyük gübre üreticisi Nutrien’in Romanya’daki satış ve dağıtım operasyonlarını yürüten Agroport Romania S.A. şirketini bünyemize kattık. Ar-Ge merkezimizin çalışmaları sayesinde ürün gamımızı sürekli olarak yeni ürün ve formülasyonlarla geliştiriyoruz. Organik ve organomineral gübre yatırımlarımız sayesinde bu pazarda da önemli bir marka haline geldik. 2019, ilk organomineral gübre ihracatını gerçekleştirdiğimiz yıl olarak da özel bir yere sahip,” dedi.
19 Aralık 2019
Toros Tarım’ın organik ve organomineral gübre pazarlarında da önemli bir oyuncu olma hedefiyle yüzde 70 oranında hisselerini devraldığı Gönen Enerji, aynı alanda faaliyet gösteren Altaca Meram Yeşil Enerji Üretim A.Ş.’nin hisselerini almak üzere pay alım sözleşmesi imzaladı.
Türkiye'nin en büyük gübre üreticisi ve sektör lideri Toros Tarım, çiftçiye ihtiyaç duyduğu her çeşit gübreyi sunma ilkesi doğrultusunda organik ve organomineral gübre alanlarındaki yatırımlarını genişletiyor. Toros Tarım’ın yılın ilk yarısında yüzde 70 oranında hisselerini devraldığı Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş., Konya’nın Meram ilçesinde yer alan ve sahip olduğu araziler üzerinde 6 MW kurulu güce sahip elektrik üretim tesisi ile yılda 75 bin ton katı organomineral gübre ve 15 bin ton sıvı organik gübre üretim kapasiteli bir tesis kurulması için gerekli lisans ve izinlere sahip olan Altaca Meram Yeşil Enerji Üretim A.Ş.’yi iki aşamalı olarak devralacak.
İki şirket arasındaki pay alım sözleşmesi; Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı ve Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral ile Altaca Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önoğlu’nun katılımıyla imzalandı. Sözleşme ile Altaca Meram Yeşil Enerji Üretim A.Ş.’nin ilk aşamada yüzde 10 oranındaki hisseleri Gönen Enerji’ye devredildi. Gerekli idari izinlerin alınması ve koşulların yerine getirilmesinin ardından kalan hisselerin de devir işlemleri tamamlanacak.
6 Aralık 2019
Ekonomik, çevresel ve toplumsal sorumluluklarının bilinciyle sürdürülebilir büyüme, operasyonel mükemmellik ve sürekli gelişim ilkeleri önderliğinde faaliyet gösterdiği her yerde paydaşları için değer yaratan Toros Tarım, Uluslararası Gübre Sanayi Birliği tarafından “Endüstri İyi Uygulama Elçisi” seçildi. Tekfen Holding Tarımsal Sanayiden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral, “Tüm aşamalarda verimliliğimizi artırmak, gıda ve ürün güvenliğini sağlamak, çalışanlarımız için verimli ve güvenli çalışma koşullarını oluşturmak ve uygulamalarımızı uluslararası standartlar seviyesine taşımak en temel önceliklerimiz arasında yer alıyor” dedi.
Türkiye'nin en büyük gübre üreticisi ve sektör lideri Toros Tarım, iş sağlığı ve güvenliği, çevre yönetimi ve enerji verimliliği konularında dünyada kabul görmüş iyi uygulama örneklerinden feyz alarak attığı adımlar ve Uluslararası Gübre Sanayi Birliği’nin sektördeki firmalar arası kıyaslama yapmak ve paylaşımı tetikleyerek sürekli iyileştirmeyi sağlamak için oluşturduğu “Benchmark ve Analiz Platformuna” verdiği destek ile IFA (International Fertilizer Industry Association – Uluslararası Gübre Sanayi Birliği) tarafından “Endüstri İyi Uygulama Elçisi” (Industry Stewardship Champion) seçildi.
Toros Tarım’ın her zaman sektöründe öncü firma olmanın getirdiği sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini belirten Tekfen Holding Tarımsal Sanayiden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral, “İş sağlığı ve güvenliği, çevre, ürün güvenliği ve emniyet uygulamalarımızı gerçekleştirirken hammadde alımından tarlaya kadar tüm değer zincirindeki süreçlerimizi entegre bir bakış açısıyla yönetiyoruz. Tüm aşamalarda verimliliğimizi artırmak, gıda ve ürün güvenliğini sağlamak, süreçlerimizin çevresel etkilerini en aza indirmek, çalışanlarımız için verimli ve güvenli çalışma koşullarını oluşturmak ve uygulamalarımızı uluslararası standartlar seviyesine taşımak en temel önceliklerimiz arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.
Bu konulardaki çalışmaların şirketin her kademesinde kesintisiz bir şekilde devam ettiğini söyleyen Göral, “Toros Tarım olarak bölgesel bir güç olma yolculuğumuzda, yıllardır yerleştirdiğimiz kaliteli, güvenli ve güvenilir Türk markası imajımızı uluslararası pazarda da sürdürmeyi amaçlıyoruz,” dedi.
Toros Tarım’ın uluslararası camiada daha önce de sertifika almıştı
Toros Tarım, 2018 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Ürün Güvenliği ve Emniyet konularında IFA tarafından oluşturulmuş “Protect & Sustain” sertifikasını Türkiye’de alan ilk firma olmuştu.
6 Ağustos 2019
Son iki yılın gübre ihracatı şampiyonu Toros Tarım, dünyanın en büyük gübre üreticisi Nutrien’in Romanya’daki satış ve dağıtım operasyonlarını satın almak üzere sözleşme imzaladı.
Türkiye'nin en büyük gübre üreticisi ve sektör lideri Toros Tarım, yurtdışı girişimleriyle bölgesel oyuncu olma yolunda somut adımlar atıyor. Toros Tarım, bu amaçla dünyanın en büyük gübre üreticisi Nutrien çatısı altında Romanya’da gübre satışı ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren Agrium-Agroport Romania S.A. şirketini bünyesine katmak üzere 29 Temmuz 2019 tarihinde hisse alım sözleşmesi imzaladı.
2017 ve 2018 yıllarında üst üste en fazla gübre ihracatı yaparak sektöründe ihracat şampiyonu olan Toros Tarım, Romanya’daki yeni yatırımı ile coğrafi yayılımını ve ihracatını daha da güçlendirmeyi hedefliyor. Tekfen Holding Tarımsal Sanayi’den Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral, son yatırım hamlesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bu satın alma, iki yıl önce başlattığımız bölgesel güç olma stratejimizin bir parçası olarak Toros Tarım’ı, belirlediğimiz yurtdışı pazarlarda değer zinciri içinde kalıcı ve sürdürülebilir kılmak için yapıldı. Hedefimiz, önemli bir tarım ülkesi olan Romanya’yı ikinci büyük pazarımız yaparak markamızı orada da bilinir kılmak,” dedi. Eylül ayında tescil edilecek firma “Toros Agroport Romania S.A.” adıyla faaliyet gösterecek.
14 Mayıs 2019
Türkiye gübre pazarının lider kuruluşu Toros Tarım, organik gübre üreticisi Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.’nin yüzde 70’ini satın aldı.
Türkiye’nin en büyük gübre üreticisi ve sektör lideri Toros Tarım, çiftçiye ihtiyaç duyduğu her çeşit gübreyi sunma prensibi doğrultusunda, ürün portföyüne organik gübreyi de ekledi. Toros Tarım, değişen tarım politikalarına bağlı olarak pazar potansiyelinde artış beklenen organik ve organomineral gübre pazarlarında da önemli bir oyuncu olma hedefiyle, biyogaz ve organik gübre üreticisi Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.’nin yüzde 70’ini satın aldı.
Biyogaz ve gübre entegrasyonuyla yenilenebilir enerji ve organik gübre üreten Gönen Entegre Tesisleri, 2016 yılında merkezi İngiltere’de bulunan ADBA (Anaerobic Digestion & Bioresources Association) tarafından alanında dünyanın en iyisi seçilmişti. Devam eden ek yatırımların kısa sürede tamamlanmasıyla, tesiste organomineral gübre üretimine de başlanacak. Böylece Toros Tarım, iki yıl önce girdiği organomineral pazarındaki kapasitesini büyütürken, ürün portföyüne organik gübreyi de ekleyerek çiftçilerin değişen ihtiyaçlarına cevap verecek.
Toros Tarım’ın, Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.’nin yüzde 70’ini satın almasına yönelik sözleşme, 13 Mayıs günü Toros Tarım’ın Tekfen Tower’daki merkezinde Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin; Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı ve Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral; Altaca Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önoğlu ve Altaca Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Taner Önoğlu’nun katılımıyla imzalandı. Hisse devri, EPDK onayını takiben gerçekleşecek satın almanın imza töreninde konuşan Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, Toros Tarım’ın gübre sektöründeki liderliğini ürün çeşitliliği ile de desteklediğini ve mevcut portföyünü çiftçinin değişen ihtiyaçlarına göre sürekli geliştirdiğini söyledi. Gübrenin gıda alanında sürdürülebilir bir geleceğin en önemli unsurlarından biri olduğunu belirten Gigin, Türkiye’deki tarım topraklarının organik içerik olarak günden güne zayıfladığını, bu eksikliği gidermek için de Toros Tarım’ın iki yıl önce mevcut gübre portföyüne organomineral gübreleri de eklediğini açıkladı. Gigin, organik gübre üretimine girme kararını sadece gelişen bir pazara yapılmış bir yatırım olarak değil, aynı zamanda ülkemiz tarımının sürdürülebilirliğine bir katkı olarak da değerlendirdiklerini söyledi. Gigin, Samsun ve Mersin İşletmelerinde sahip oldukları 37,4 MW elektrik üretim kapasitesine Gönen Entegre Tesisleri’ndeki elektrik üretiminin de ilave olacağını ve ayrıca Gönen Entegre Tesisleri’ndeki üretim süreci sayesinde grubun karbon ayak izinin 70.000 bin ton/yıl azaltacağını sözlerine ekledi.
Törende konuşan Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral, gübre sektöründe hammadde güvenliğini sağlamanın önemine dikkat çekerek, Gönen Enerji’nin bünyeye katılmasıyla Toros Tarım’ın organomineral gübre alanında önünün açıldığını belirtti. Göral, “Organomineral gübreler, büyümek istediğimiz alanlardan biri. Bu yatırım hem fabrikalarımızın ürün bazında uzmanlaşmalarına, hem de pazardaki rekabet gücümüze katkı sağlayacak. Ürün çeşitliliğimizi artırmak önümüzdeki dönemde de önceliklerimizden biri olacak,” dedi.
Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. kurucu ortağı Alper Önoğlu ise, başından beri hem ürün hem de üretim modeliyle çevre dostu ve sürdürülebilir tesisler kurmayı hedeflediklerini söyledi ve Altaca Enerji bünyesinde 2009 yılından beri sürdürmekte oldukları Ar-Ge çalışmalarının sonucunda geliştirdikleri %100 yerli teknoloji kullanarak bu örnek tesisi hayata geçirdiklerini belirtti. Yüksek kalite standartları, kurumsal yapısı ve sahip olduğu değerleriyle gübre sektörünün Türkiye’deki lider kuruluşu Toros Tarım’la birleşmenin hedef ve vizyonlarıyla bire bir örtüştüğünü söyleyen Önoğlu, bu kararın her iki şirket için de gelecek adına önemli gelişmelere olanak sağlayacağını ekledi.
Gönen Enerji hakkında…
Merkezi Balıkesir, Gönen’de bulunan Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş., biyogazdan elektrik, sentetik petrol, hümik asit ve organik gübre üretmek amacıyla 2011 yılında Alper ve Taner Önoğlu kardeşler tarafından kuruldu. Tesislerde kullanılan hammaddelerin tamamı yakın çevredeki büyükbaş hayvan ve tavuk çiftliklerinden, tarım işletmelerinden ve gıda fabrikalarından temin ediliyor. Sıfır sıvı atık deşarjı, gelişmiş baca gazı arıtma ve ısı geri kazanım sistemiyle tamamen çevreye saygılı bir işletme olan tesis, üretilen elektrik enerjisi ve organik gübrenin sağladığı ekonomik değere ek olarak 400 ton/gün organik atık bertarafı ile yılda 70.000 ton karbondioksit eşleniği emisyon azaltarak bölgede çevre kirliliğinin giderilmesi konusunda da çok etkin bir role sahip. 3,62 MW kurulu elektrik üretim kapasitesine ve yılda 15.000 ton katı organik, 10.000 ton sıvı organik gübre üretim kapasitesine sahip tesiste, ek yatırım tamamlandığında yılda 35.000 ton organomineral gübre üretilebilecek.
5 Nisan 2019
Toros Tarım, 2018’nin kimyevi gübre ihracatı şampiyonu oldu. İKMİB’in düzenlediği gecede Toros Tarım adına ödülü alan Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral, “2018 yılında gübre ihracatımızı bir önceki yıla oranla yüzde 30 artırarak Toros Tarım’ın tarihindeki en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Ayrıca Ceyhan, Mersin ve Samsun fabrikalarımızda ortalama yüzde 86’lık bir kapasite kullanımıyla toplamda 1.603.702 ton gübre ürettik. Bu aynı zamanda 2017 yılına oranla hem kapasite kullanımı hem de üretim miktarı açısından artış gösterdiğimiz anlamına geliyor” dedi.
Toros Tarım, 2018 yılının en fazla kimyevi gübre ihracatı yapan kurumu olarak ödülünü aldı. Kimyanın farklı alt sektörlerindeki 10 binden fazla ihracatçı firmayı temsil eden İstanbul Kimyevi Madde ve Mamulleri İhracatçılar Birliği’nin (İKMİB) düzenlediği gecede, Toros Tarım adına “2018’in Gübre İhracatı 1’incisi” ödülünü alan Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral, “2018 yılında gübre ihracatımızı bir önceki yıla oranla yüzde 30 artırarak Toros Tarım’ın tarihindeki en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Aldığımız bu ödül bizim için çok anlamlı olmasının yanı sıra ülkemiz perspektifinden baktığımızda Türkiye’nin de döviz ihtiyacına katkıda bulunmak ve ülkemizi gübre sektöründe temsil etmek büyük bir gurur kaynağı.” diye konuştu.
Tanzanya’dan İspanya’ya, Arjantin’den Hindistan’a kadar ihracat yapılıyor
2018 yılında oldukça geniş bir coğrafyaya ihracat yaptıklarını vurgulayan Hakan Göral, “Afrika’da Fas, Kenya, Malavi, Mozambik, Tanzanya, Avrupa’da Arnavutluk, Bulgaristan, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Kıbrıs, KKTC, Romanya ve Ukrayna, Güney Amerika’da Arjantin ve Doğu’da ise Hindistan, İsrail ve Lübnan’a ’a ürün satıyoruz.
Hakan Göral, 2018 yılında hammadde fiyatlarındaki radikal artışa rağmen pazardaki rekabet nedeniyle maliyet artışlarını, satış fiyatlarına çok sınırlı oranda yansıttıklarını ve maliyeti zorlar marjlarda çalıştıklarını belirterek “Bu gelişmelere rağmen ihracat kanallarımızla birlikte bir denge kurabildik ve 2018 yılını satış hedeflerimizi gerçekleştirerek tamamladık” dedi. Göral “2017 yılında ihracatımız 273.095 ton seviyesinde gerçekleşirken, 2018 yılında yeni ihracat pazarlarının da eklenmesiyle yüzde 30 gibi kayda değer bir artış ile 353.897 tona ulaştık. Yıl boyunca sürekli gelişim bakış açısıyla fabrika çalışanlarımız ve bütün paydaşlarımızla hep birlikte işimizin sürdürülebilirliğine yönelik yalın üretim uygulamalarıyla fabrikalarımızı verimli şekilde yüksek kapasite kullanım oranıyla çalıştırdık. Böylece yoğun rekabet yaşanan pazar koşullarına başarıyla uyum sağlamamıza olanak sağladı ve tedarikten, üretime ve dağıtıma tüm süreçlerde verimliliği artırma çalışmalarımız da olumlu etkilerini gösterdi” dedi.
Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral “Bugün Türkiye’nin en büyük gübre üreticisi olarak ülkemizin toplam kurulu üretim kapasitesinin yüzde 38’ine sahibiz. 2018 yılında Ceyhan, Mersin ve Samsun fabrikalarımızda ortalama yüzde 86’lık bir kapasite kullanımıyla toplamda 1.603.702 ton gübre ürettik. Bu aynı zamanda 2017 yılına oranla hem kapasite hem de üretim miktarı açısından artış gösterdiğimiz anlamına geliyor” dedi.
“Önceliğimiz Türk çiftçisi”
Kapasite kullanım oranlarının çok yüksek olduğunu ve üretimin tamamına yakını sattıklarını vurgulayan Hakan Göral, “2019 yılında ihracat oranımızı daha da artırmak isterken tabi ki önceliğimiz her zaman Türk çiftçisi ve bayilerimiz olacaktır. Çiftçilerimize verdiğimiz değerin bir göstergesi olarak 2018 yılında Türkiye’nin her bölgesinde ziraat mühendislerimizden oluşan gezici teknik ekipler ve hazırladığımız tam donanımlı eğitim otobüsümüzle birlikte çiftçimizin köyüne hatta tarlalarına kadar karşılık beklemeden hizmet veren bir teknik ekip oluşturduk. Çiftçimizin daha verimli üretim yapabilmesi amacıyla bu teknik kadro yılın 365 günü kendileriyle değerli bilgiler paylaşacak, onlara özellikle bitki besleme konularında danışmanlık vermeyi sürdürecektir” ifadesini kullandı.
Her bölgenin ihtiyacına uygun gübre
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sertifikası alan ilk gübre AR-GE merkezini Mersin üretim tesisleri içerisinde açtıklarını hatırlatan Hakan Göral, uzun vadeli vizyonları için şu ifadeleri kullandı: “AR-GE merkezimizin Türk çiftçisinin ihtiyaç duyduğu gübreyi bölgenin toprak ve iklim yapısına en uygun şekilde geliştirmemize hizmet etmesini ve ayrıca ihracat için de kaldıraç etkisi yaratmasını hedefliyoruz. Bu merkezimizi öncelikli olarak Türk tarımının, daha sonradan da ihracat pazarlarının hizmetine sunmayı hedefliyoruz.”
15 Şubat 2019
Toros Tarım’ın çiftçilere yönelik kampanyası sonuçlandı. Özel gübrelerinden alan çiftçiler arasında yapılan çekiliş sonucunda Antalya Aksulu çiftçi Salih Özen otomobil kazandı. Kampanya kapsamında, otomobil yanı sıra, motosiklet, bilgisayar, televizyon ve cep telefonu gibi pek çok ürün sahiplerini buldu. Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, “Yıllardır Toros Tarım markasına güvenen çiftçilerimizi mutlu etmek bizi de motive ediyor” dedi.
Onlarca yıllık deneyimiyle sektörün köklü firmalarından olan Toros Tarım, sürdürdüğü kampanyalarla çiftçiye ve üreticiye destek olmaya devam ediyor. Bu bağlamda geçtiğimiz aylarda düzenlenen ve Toros Tarım’ın özel gübrelerinden satın alan çiftçiler arasında yapılan hediye çekilişi sonuçlandı ve Antalya’nın Aksu ilçesinden çiftçi Salih Özen otomobil kazanan şanslı çiftçi oldu. Özen’e otomobilini Toros Tarım Genel Müdür’ü Hakan Göral teslim etti. Çekilişte çiftçiler, otomobil, motosiklet, televizyon, bilgisayar, cep telefonu ve hediye çeki gibi onlarca ödülün sahibi oldu.
Otomobil teslim töreninde konuşan Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, çiftçi ve üreticilerin Toros Tarım markasına olan güvenine vurgu yaptı. “Yıllardır Toros Tarım markasına güvenen çiftçilerimizi mutlu etmek bizi de motive ediyor. Bu tarz kampanyalarla üreticilerimizin yanında olduğumuz göstermek istiyoruz” dedi.
Kampanya dahilinde dağıtılan ödüller:
1 kişiye Fiat Fiorino Combi
1 kişiye Mondial Turkuaz Scooter
2 kişiye Philips Uydu Alıcılı Smart Led TV
2 kişiye HP Notebook + Windows 10 Home
2 kişiye Samsung Galaxy S7 Cep Telefonu
10 kişiye Tarla Uydu Takibi (tarla.io)
50 kişiye 100 TL Hediye Çeki
6 Şubat 2019
Toros Tarım, TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında, yetişmiş Ar Ge personeli ihtiyacına katkı sunmak adına Ankara ve Mersin Üniversiteleri ile işbirliği yapacak.
Sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının, sanayi-üniversite işbirliği çerçevesinde yetiştirilmesi ve araştırma altyapısı-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla başlatılan TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı’na destek veren Toros Tarım, iki farklı proje ile programdaki yerini aldı. Bitki besleme alanında Türkiye’nin ilk Ar-Ge merkezi olarak 2017 yılında Mersin’de faaliyete geçen Toros Tarım Ar-Ge Merkezi, TÜBİTAK’ın 2244 Sanayi Doktora Programı çağrısı kapsamında iki farklı proje için Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü ve Mersin Üniversitesi Kimya Bölümü ile ortak bir çalışma gerçekleştirdi. Toros Tarım yönetim ekibinin liderliğinde şirketin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen projeler TÜBİTAK’a sunularak T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımlarıyla düzenlenen toplantıyla onaylandı.
Destek 7 yıl boyunca devam edecek
Toros Tarım’ın, Ankara ve Mersin Üniversiteleri ile gerçekleştirdiği işbirliği, Türkiye sanayisinin ihtiyaç duyduğu doktoralı Ar-Ge personelinin yetiştirilmesini amaçlıyor. Kabul edilen iki proje kapsamında, her proje için 3’er doktora öğrencisi desteklenecek veToros Tarım’ın ihtiyaçları doğrultusunda 84 ay boyunca üniversite destekli bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sürdürülecek. Bu proje ile şirketin yetişmiş Ar-Ge personeli ihtiyacının karşılanmasına da katkı sağlanacak.
30 Ekim 2018
Bitki besleme sektörünün öncü firması Toros Tarım, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), Çevre, Ürün Güvenliği ve Emniyet konularında Uluslararası Gübre Birliği (IFA) tarafından oluşturulmuş “Protect & Sustain” sertifikasını Türkiye’den alan ilk firma oldu. Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı ve Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, “Toros Tarım olarak iş hedeflerimize ulaşırken; iş sağlığı ve güvenliğinden asla taviz vermedik” dedi.
Çevresel, ekonomik ve toplumsal sorumluluklarının bilinciyle, sürdürülebilir büyüme hedefleyen Toros Tarım, faaliyet alanında öncü çalışmalara devam ediyor. Özellikle son 2 yılda gösterdiği üretim ve ihracat başarısına; iş sağlığı ve güvenliği konusunda, Uluslarası Gübre Birliği (IFA) tarafından verilen “Product Stewardship” inisiyatifine uyumu belgeleyen “Protect & Sustain” sertifikasını ekleyen Toros Tarım, sektöründe de bir ilke imza atmış oldu. İlgili belge, Toros Tarım’a,Ceyhan, Mersin ve Samsun fabrikalarında; İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Ürün Güvenliği ve Emniyet alanlarında, yasal zorunluluğun da üzerinde gösterdiği başarılara karşılık verildi.
Uluslararası Gübre Birliği tarafından verilen “Protect & Sustain” sertifikası ile ilgili açıklamada bulunan Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı ve Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral “Toros Tarım olarak hedefimiz bölgesel bir güç olup yurt dışında bilinen bir marka olmak ve yıllardır yerleştirdiğimiz kaliteli ve güvenli Türk markası imajını global pazarda da sürdürmek” dedi. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarına devam ettiklerini vurgulayan Göral, üretimde verimliliği artırmalarına rağmen işve işçi sağlığı konusundan da asla taviz vermediklerini ifade etti. Göral, “ Toros Tarım olarak sorumluluğumuzun farkındayız. Sektörde öncü bir markayız. İSG, Çevre, Ürün Güvenliği ve Emniyet uygulamalarını gerçekleştirirken hammadde alımından tarlaya kadar tüm değer zincirindeki süreçlerini entegre bir bakış açısıyla yöneterek verimliliği artırmayı, gıda ve ürün güvenliği sağlamayı, çevresel etkiyi en aza indirmeyi ve verimli çalışma koşullarını oluşturarak tüm paydaşları için sürdürülebilir katma değer yaratmayı misyon kabul ediyoruz” diye konuştu.
1 Haziran 2018
Toros Tarım, 30 Kasım 2018 tarihine kadar özel gübrelerinden alanlara otomobilden motosiklete, bilgisayardan telefona ve televizyona kadar çeşitli hediyeler kazanma fırsatı veriyor.
Onlarca yıllık deneyimiyle sektörün köklü firmalarından olan Toros Tarım, başlattığı kampanya ile çiftçiye ve üreticiye destek olmaya devam ediyor. 30 Kasım 2018’e kadar Torosol, Soilmaster, Maxitor, Innofert, Torosera, GreenFeed ve NutriActive ürünlerinden 1 adet veya İnhibitörlü gübreden 2 adet satın alan çiftçiler, onlarca hediyenin yer aldığı çekilişe katılma fırsatı yakalayacak.
Çiftçilerin çekilişe katılabilmesi için ürünü satın aldıktan sonra bayilerinden “Hediye Çekiliş Kartı”larını istemesi ve üzerinde bulunan işaretli alanı kazıması gerekiyor. Çıkan şifreyi “Torosçiftçi” uygulamasına veya torosciftci.toros.com.tr adresine girecek Toros Tarım çiftçileri, kazanan isimlerden olma şansı bulacak.
Her ürün ayrı bir şans
Toros Tarım’ın vereceği hediyelerin arasında birer adet otomobil ve motosiklet, ikişer adet televizyon, cep telefonu ve bilgisayarın yanı sıra 10 çiftçiye tarla uydu takibi ve 50 kişiye verilecek hediye çeki de bulunuyor. Katılımcıların satın aldığı her ürünle ayrı bir kazanma fırsatı bulacağı ve şanslarını daha da arttıracağı çekiliş 30 Kasım 2018 tarihine kadar devam edecek. Sonuçları ise 19 Aralık 2018 tarihinde açıklanacak.
Üreticinin kendi tarlasına özel öneriler
Toros Tarım’ın üreticilere verdiği destek kampanyalar ile de sınırlı değil. “Torosçiftçi” uygulamasını destekleyen telefon veya tabletlerine uygulamayı indiren çiftçiler, kendi tarlalarına özel gübreleme önerilerinden de yararlanabilecek.
Kampanya dahilinde bulunan ödüller:
1 kişiye Fiat Fiorino Combi
1 kişiye Mondial Turkuaz Scooter
2 kişiye Philips Uydu Alıcılı Smart Led TV
2 kişiye HP Notebook + Windows 10 Home
2 kişiye Samsung Galaxy S7 Cep Telefonu
10 kişiye Tarla Uydu Takibi (tarla.io)
50 kişiye 100 TL Hediye Çeki
4 Nisan 2018
Toros Tarım, 2017’nin kimyevi gübre ihracatı şampiyonu oldu. İKMİB’in düzenlediği gecede Toros Tarım adına ödülü alan Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, “2017 yılı Toros Tarım’ın tarihindeki en yüksek ihracat rakamına ulaştığı yıl oldu” dedi. Hakan Göral, 2017 sonunda kurdukları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sertifikalı ilk gübre AR-GE merkezinin, Türk çiftçisinin ihtiyaç duyduğu farklı tür gübrenin geliştirilmesini sağlayacağını ve ihracat için kaldıraç etkisi yaratacağını vurguladı.
Toros Tarım, 2017 yılının en fazla kimyevi gübre ihracatı yapan kurumu oldu ve ödülünü aldı. Kimyanın farklı alt sektörlerindeki 10 binden fazla ihracatçı firmayı temsil eden İstanbul Kimyavi Madde ve Mamulleri İhracatçılar Birliği’nin (İKMİB) düzenlediği gecede, Toros Tarım adına “2017’nin Gübre İhracatı 1’incisi” ödülünü alan Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, “2017 yılı Toros Tarım’ın tarihindeki en yüksek ihracat rakamına ulaştığı yıl oldu. Aldığımız ödülün anlamı bizim için çok büyük” dedi.
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, “Bu ödül birkaç açıdan anlamlı; ilk olarak nitratlı gübrenin 2016 yılında yasaklanması ardından bir fabrikamızın yalnızca nitratlı üretim yaptığı bir ortamda, düşük iç talep dolayısıyla bu ihracatı yapamıyor olsaydık, ya fabrikamızı kapatmak ya da küçülmek zorunda kalacaktık. Dolayısıyla ulaştığımız bu ihracat rakamları Mersin’deki fabrikamızın sürdürülebilirliği ve kesintisiz çalışması açısından çok önemli bir başarı oldu. İkinci olarak, ülkemiz perspektifinden baktığımızda Türkiye’nin döviz ihtiyacına katkıda bulunmuş olmak ve ülkemizi gübre sektöründe temsil ediyor olmak büyük bir gurur kaynağı.” diye konuştu.
Avrupa’dan Rusya’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya hizmet götürüyor
2017 yılında oldukça geniş bir coğrafyaya ihracat yaptıklarını vurgulayan Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, “Doğu Avrupa, Batı Avrupa, Ukrayna, Rusya, Orta Doğu, İsrail, Kuzey ve Orta Doğu Afrika’ya ürün sağlıyoruz. Özellikle Orta ve Doğu Afrika gibi uzak bir coğrafyaya hizmet götürebilmemizin sırrı ise, hem Tekfen Holding’in bünyesindeki diğer firma olan Tekfen İnşaat’ın o ülkelerde yaptığı iyi işlerin ve diğer iş ortaklarımızın bize referans olabilmeleri hem de ürünlerimizin kalitesi olarak gösterilebilir” yorumunda bulundu.
2018 yılına dair görüşlerini paylaşan Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, “2016 yılının ikinci yarısında başlayan nitratlı gübre yasağı bize tek piyasaya dayalı sürdürülebilir büyümenin zor olduğunu ve mutlaka belli bir oranda pazarlarımızı ve hatta para birimlerimizi farklılaştırmamız gerektiğini öğretti. Bu öğretiden hareket ederek 2018 yılında da üretimimizin belli bir kısmını yine 2017 yılı rakamlarına yakın bir rakamı ihracat pazarlarına ayırmayı düşünüyoruz. 2017 yılı itibariyle ihracatımız toplam üretimimizin de yüzde 15’ini oluşturuyordu” dedi.
“Önceliğimiz Türk çiftçisi”
Kapasite kullanım oranlarının çok yüksek olduğunu ve üretimin tamamına yakını sattıklarını vurgulayan Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, “Bu durumda iç pazarla dış pazar arasında önceliklendirme anlamına geliyor. Tabii ki Türk çiftçisi ve kendi bayilerimiz öncelikli. Kapasitemizi en yüksek verimle kullanarak, 2017 yılındaki ihracat oranımızı korumak istiyoruz” ifadesini kullandı.
Her bölgenin ihtiyacına uygun gübre
2017 yılı sonunda çok detaylı bir değerlendirme sonucu verilen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sertifikası alan ilk gübre AR-GE merkezini açtıklarını hatırlatan Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, uzun vadeli vizyonları için şu ifadeleri kullandı: “Vizyonumuz o kadar geniş ki, AR-GE merkezimizin Türk çiftçisinin ihtiyaç duyduğu gübreyi bölgenin toprak ve iklim yapısına en uygun gübreyi geliştirmemize hizmet etmesini ve ayrıca ihracat için de kaldıraç etkisi yaratmasını hedefliyoruz. Bu merkezimizi öncelikli olarak Türk tarımının, daha sonradan da ihracat pazarlarının hizmetine sunmayı hedefliyoruz.”
5 Eylül 2017
Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu, Türkiye genelinde 12 şehri kapsayan uzun soluklu bir tanıtım turuna çıkıyor. “Tarım neredeyse Toros oradadır” mottosuyla yola çıkan Toros Tarım, 7 Eylül – 7 Ekim tarihleri arasında Türkiye’yi bir uçtan bir uca dolaşacak ve çiftçilere bire bir temas edecek. Toros Tarım tanıtım turu boyunca çiftçinin refah seviyesini yükseltmeyi ve tarımsal faaliyetlerin ekonomide hak ettiği konuma gelmesi anlayışıyla geliştirdiği Organomineral gübrelerini, Ultra 33N ürününü ve Toros Çiftçi uygulamasını anlatacak.
Tarımda verimlilik ve kalitenin yükseltilmesi için Türkiye’de tarım alanında yenilikçi çalışmalar yapan Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Toros Tarım, “Tarım neredeyse Toros oradadır” mottosuyla Anadolu yollarına düşüyor. Anadolu Motor’un düzenlediği tanıtım turuna katılarak 7 Eylül – 7 Ekim tarihleri arasında Türkiye genelinde 12 şehirde çiftçilerle buluşmaya hazırlanan Toros Tarım, tur kapsamında düzenlenen tarla etkinliklerinde organomineral gübrelerini, Ultra 33N ürününü ve Toros Çiftçi uygulamasını çiftçilere anlatmayı hedefliyor.
Çiftçilerle bire bir temas edecek olan Toros Tarım, tur süresince Yozgat, Ankara, Eskişehir, Bursa, Edirne, Sivas, Kayseri, Adana, Hatay, Diyarbakır, Mardin ve Urfa’yı ziyaret edecek. Tarla etkinliklerinde ürün tanıtım ve testlerinin yanı sıra çiftçilerin keyifli vakit geçirebilecekleri çeşitli aktiviteler de düzenlenecek. Ayrıca düzenlenecek tarla etkinliklerinde yapılacak çekilişle tarla sahibi bir talihli çiftçiye OM 20.20 ürünü hediye edilecek ve çiftçilerle ekim yapıp ürün test edilecek.
Toros Tarım yenilikçi yaklaşımıyla akıllı ve sürdürülebilir tarımı teşvik ediyor
Toros Çiftçi uygulaması, Türkiye’de tarım sektöründe veri toplama, hava koşullarına ve toprak özelliklerine göre gübreleme gibi konularda teknolojik imkânların kullanılmasını teşvik etme ve bu yolla tarımı akıllı ve sürdürülebilir kılma maksadıyla hayata geçirildi. Toros Tarım bu uygulama ile hava, toprak ve bitki verilerini bir araya getirerek çiftçilerin faaliyetlerine yönelik öneriler geliştiren bir tarımsal karar destek platformunu internetten ve mobil cihazlardan çiftçilerin hizmetine açtı. Uygulama, tarlanın koordinatına, anlık hava durumu, toprak özellikleri ve verim beklentisine göre çiftçimize gübreleme önerileri sunarak tasarruf ve verim artışı sağlamayı hedefliyor.
Toros Tarım bitkinin ihtiyaç duyduğu besin elementlerini,doğal kaynaklarla elde edilmiş organik materyallerle birleştirilerek üretilen ve talebin her geçen gün biraz daha arttığı organomineral gübreleri de ürün gamına ekledi. Gübre üretimi alanında Türkiye’deki toplam kurulu üretim kapasitesinin yüzde 38’ine sahip olan Toros Tarım, yoğun Ar-Ge çalışmaları akabinde belli oranda organik madde içeren organomineral gübre kullanımını ve doğru kullanımla verimliliği nasıl artırdığını da tur kapsamında çiftçilere anlatacak.
Toros tarım bitkisel üretimde %33 N (Azot) içeren amonyum nitrat gübresinin kullanımının yasaklanmasından sonra üst gübrelemede bu eksikliği gidermek için üretime başladığı Ultra Azot markalı %33 N (Azot) ve %25 (SO3) Kükürt içeren gübresini bu yolculuk sırasında çiftçilerle buluşturacak.
5 Eylül 2017
Türkiye’nin tarımsal sanayi alanında en büyük kuruluşu olan Toros Tarım, Türkiye’de kendi alanında bir ilke imza atarak Mersin’de bitki besleme alanında çalışacak bir Ar-Ge merkezi kurdu. Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başvurumuzu kabul etti. Sektörün talep ve gereksinimlerini karşılamaya yönelik bilimsel çalışmalar yürüteceğiz" dedi.
Türkiye’nin tarımsal sanayi alanında lider kuruluşu Toros Tarım, başta gübre olmak üzere bitki besleme alanında teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu anlamda kendi alanında bir ilke imza atan Toros Tarım, Mersin’de bir Ar Ge merkezi kurdu. Bu tesiste, sektörün ihtiyaçlarına karşılık verebilmek adına bilimsel çalışmalar yapılacak ve farklı bitki besleme alternatifleri üzerine çalışmalar yürütülecek. Konuyla ilgili açıklamalar yapan Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, Türkiye'de her yıl 1,8 milyar dolarlık yaklaşık 6 milyon ton gübre tüketildiğini söyleyerek, “Toros Tarım olarak 2 milyon ton kapasitemiz var. Bu merkezde yapılacak çalışmalarla uzun vadede farklı alternatif ürünlerle kapasitemizin artacağına da inanıyorum” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yaptıkları başvurunun kabul edilmesiyle alanında bir ilki gerçekleştirdiklerinin altını çizen Göral, “ Bu merkez bitki besleme alanında çalışmalar yürütecek. İlk etapta 30 kişi çalışacak. Buradaki iştahımız büyük. Bizim gibi bir işletmede bir takım Ar-Ge çalışmaları zaten yapılıyor. Ama Ar-Ge merkezleri bunları belli bir disiplin içerisinde yapma fırsatını veriyor. 2018 yılında ise gübre dışı tarımsal alanlarda faaliyet gösterecek yeni bir Ar Ge merkezi daha kuracağız” dedi.
Toros Tarım’da hedef gübre dışı alanda büyümek
Hakan Göral, Toros Tarım’ın orta vade hedeflerini de açıkladı. “Ciromuzun yüzde 85’i gübreden geliyor. Geri kalanı ise gübre dışı faaliyetler oluşturuyor. Hedefimiz gübre dışı faaliyetlerde büyümek” diye konuşan Göral, özellikle tohumculuk konusuna büyük önem verdiklerini ifade etti. Patates ve buğday tohumları yanı sıra kinoa, susam ve muz yetiştirdiklerini hatırlatan Göral, Tarım4.0 tarafında iyileştirmeye ve geliştirmeye yönelik birçok konu olduğunu ve şirket olarak bu alana odaklandıklarını sözlerine ekledi.
2 Eylül 2017
Toros Tarım, Mersin Üretim Tesisinde yaklaşık 35 milyon liralık maliyetle devreye aldığı CAN Ünitesi Prill Kulesi Baca Gazı Yıkama Sistemi ile çevresel yatırım kapsamında yine sektöründe bir "ilk"e imza attı ve AB ülkelerindeki yasal limitin altına inmeyi başardı. Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, “Ticari hedeflerimizi gerçekleştirmenin yanı sıra topluma ve doğaya karşı sorumluluklarımızı da aynı oranda yerine getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Türkiye’nin önde gelen tarımsal sanayi kuruluşlarından Toros Tarım bünyesindeki üç gübre üretim tesisinden biri olan Mersin İşletmesi, tamamen gönüllülük esasıyla yeni baca gazı yıkama sistemini devreye alarak çevre dostu bir üretim tesisi olma özelliğini daha da geliştirdi. Sunmuş olduğu ürün ve hizmetlerle bugüne kadar sektörüne birçok konuda öncülük eden Toros Tarım’ın 35 milyon lira maliyetle kurduğu yeni baca sistemi; gübre sektörü için ilk olmanın yanı sıra, çevre kapsamında da Türkiye'de yapılan en büyük yatırımlar arasında yer alıyor. Tesis, baca gazı emisyon büyüklüğü ve arıtma kapsitesi ile de dünyadaki sayılı baca gazı yıkama sistemleri arasında bulunuyor.
Sürdürülebilir üretim politikaları
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, yaklaşık 45 yıldır üretim yapan Mersin Üretim Tesisinin, daha 1994 yılında Nitrik Asit ünitesinde kurulan DENOX Baca Gazı Arıtma Sistemi ile de sektörüne öncülük ettiğini hatırlattı. “Çevre konusunda çok kararlıyız. Ticari hedeflerimizi gerçekleştirmenin yanı sıra topluma ve doğaya karşı sorumluluklarımızı da aynı oranda yerine getirmeyi hedefliyoruz” diyen Göral, çevre mevzuatı açısından zorunlu bir yatırım olmamasına rağmen; 35 milyon lira yatırım bedeliyle Prill Kulesi Baca Gazı Yıkama Sistemi'ni kurarak, daha önce de T.C. Şehircilik ve Çevre Bakanlığı tarafından kabul edilen değerlerin altında olmasına rağmen baca gazı emisyonlarını yaklaşık %85 oranında azalttıklarını vurguladı. Göral, sürdürülebilir yeni üretim politikaları doğrultusunda tamamlanan yatırımın devreye girmesiyle, tesisin AB’deki yasal limitlerin de altında çalışma özelliği kazandığını sözlerine ekledi.
17 Ağustos 2017
Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu, nitelikli insan gücünün gelişimine destek olmak adına, bünyesindeki tüm şirketlerin eğitim ve gelişim çalışmalarını “Toros Akademi” adıyla tek çatı altında birleştirdi. Toros Tarım İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Ayça İşbilir, “Grubun kurumsal vizyonuyla örtüşen, 2021 hedeflerine yaraşır, nitelikli insan gücünün daha da gelişmesini amaçlayan Toros Akademi, gelişim ve neticesinde başarının sürekliliğini ilke ediniyor. Toros Akademi’nin ilk ürünü ise Liderlik Okulu oldu” dedi.
Değişimin en önemli parçalarından birinin eğitim olduğuna ve insan kaynağının rekabette fark yaratan önemli unsurların başında geldiğine inanan Toros Tarım, değişime açık, uyum içinde çalışan ve şirketi geleceğe taşıyacak ortak liderlik kültürünü benimsemiş bir şirket olma hedefiyle, iş süreçlerinde ve çalışanlarının kişisel gelişimlerinde fark yaratacak eğitim ve gelişim programlarını Toros Akademi çatısı altında topladı.
Tüm çalışanların yönetsel, kişisel ve mesleki gelişimlerine destek olmak amacıyla kurulan Akademi, gelişimi bir şirket kültürü haline getirmeyi amaçlıyor. Bu hedef doğrultusunda Toros Akademi, Liderlik Okulu’nun lansmanını gerçekleştirdi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan, Toros Tarım İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Ayça İşbilir, Toros Tarım’ın nitelikli insan gücünün gelişmesini destekleyecek projeleri Toros Akademi ile hayata geçireceğini vurgulayarak, “Grubun kurumsal vizyonuyla örtüşen, 2021 hedeflerine yaraşır, nitelikli insan gücünün daha da gelişmesini amaçlayan Toros Akademi, gelişim ve neticesinde başarının sürekliliğini ilke ediniyor. Toros Akademi’nin ilk ürünü ise Liderlik Okulu oldu” dedi.
Liderlik Okulu hakkında
Her kademedeki yöneticinin liderlik gelişimini hedefleyen Liderlik Okulu, üst düzey yöneticilerinin gelişimine uzman koçlar ile işbirliği yaparak “Lider Yönetici Koçluk Programı” ile, ilk ve orta kademedeki yöneticilerinin gelişimine ise İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliği halinde “Temel Liderlik Programı” ile destek verecek. Liderlik gelişim programlarında yeni liderlik yetkinlik modelini baz alan Toros Tarım, finansal ve operasyonel performansını, ortak bir liderlik kültürüne sahip yönetim ekibinin öncülüğünde, öğrenmeye ve değişime açık insan kaynağı ile daha da yukarılara taşımayı hedefliyor.
İlk ve orta kademe yöneticilerine yönelik olarak tasarlanan Liderlik Okulu, Toros Akademi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Yönetici Geliştirme Merkezi işbirliğiyle, müfredat mantığı ile ve Toros Tarım’ın yetkinliklerine özel olarak tasarlanmış, birbiri üzerine inşa edilen 9 günlük bir programdan oluşuyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampusu’nda eğitimlere katılacak olan yöneticiler, kendilerine verilen sorumlulukları yerine getirip katma değerli projelerini sundukça kredi kazanacak ve Mayıs 2018’de mezuniyet şartlarını yerine getirenler kep atacak. Üst düzey yöneticiler ise Liderlik Okulu kapsamında, 6-8 arasında değişen seanslarda koçluk alarak liderlik yetkinliklerini güçlendirecekler. Liderlik Okulu’na 12 üst düzey, 120 ilk ve orta kademe yönetici katılacak. Program sayesinde Toros Tarım, yönetim ekibi tarafından oluşturulacak ortak liderlik kültürü ile şirketi 2021 hedeflerine taşımayı hedefliyor.
9 Mart 2017
Nitratlı gübrelerin kontrollü kullanılması kararından sonra uygulamada yaşanan aksaklıklar tarımı olumsuz etkiliyor. Ülkemiz, doğru gübrenin zamanında verilmeyişi ya da yanlış gübre kullanımı nedeniyle; orta ve uzun vadede bitkisel üretimin azalması riskiyle karşı karşıya kalabilir.
Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, “Nitratlı gübrelerin, belli şartlarda kullanılması konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ek bir genelge çıkartılmış olmasına rağmen doğru gübre kullanımında aksaklıklar yaşanıyor. Bu Türkiye için büyük risktir.” dedi.
Göral, “Daha fazla buğday ithal etme riskini, çiftçilerimizin emeğinin karşılığını alamama riskini, kalitesiz ürünlere mecbur kalma riskini ve en önemlisi gelecek nesillerimizin açlıkla mücadele eder noktaya gelme riskini ortadan kaldırmak için herkesi işbirliği yapmaya davet ediyorum.”
Türkiye’nin yaşadığı güvenlik sorunları nedeniyle alınıp satılmasına yasak getirilen nitratlı gübrelerin, belirli şartlarda kullanılmasına olanak veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ek genelgesine rağmen; ülke genelinde gübreleme mevsimi geldiği halde nitratlı gübre kullanım oranı oldukça düşük kaldı. Toprağın verimini koruması ve gelecek nesillere taşıması adına en önemli etkenlerden biri olan CAN26 gübresinin zamanında ve yeteri kadar kullanılmaması, uzun vadede Türkiye topraklarında çok ciddi verim kaybı yaşanması riskini beraberinde getiriyor.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, orta ve uzun vadede toplam verim ve bağlantılı olarak kazançta büyük düşüş riski olduğuna dikkat çekti. Göral, “Nitratlı gübrelerin, belli şartlarda kullanılması konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ek bir genelge çıkartılmış olmasına rağmen uygulamada yaşanan bazı sorunlardan dolayı çiftçilerimiz alternatif ürünlere yöneliyor. Bu Türkiye için büyük risktir” dedi. Göral, çiftçilerin, geçmişte olduğu gibi tekrar nitratlı gübre kullanmalarında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı taşra teşkilatlarına önemli bir görev düştüğünü ifade etti.
2-3 yıl içinde verim ve üretimde kademeli düşüş riski
“Ülkemiz insanının neredeyse tamamının ana besin kaynağı nasıl “ekmek” ise, bitkilerin de temel azot kaynağı nitrat formundaki azotlu gübredir. Nitratlı gübre kullanılmaması durumunda 2-3 yıl gibi kısa süre içinde tarımsal ürün veriminde ve kalitesinde kademeli olarak düşme görülebileceği tahmin edilmektedir. Basit bir anlatımla, bir bebeğin anne sütüne ne kadar ihtiyacı varsa, kültür bitkilerinin de (çeltik hariç) nitrata o kadar ihtiyacı bulunmaktadır” diye konuşan Göral, çiftçilerin CAN26 gübresi yerine tedariki kolay olan üre gübresine yönelmesinin de yanlış olduğunu söyledi.
Sadece buğdayda kayıp 4-5 milyon ton olabilir
Üre gübresinin, toprağa karışmada en fazla kayıp veren gübre türü olduğuna dikkat çeken Göral; üst gübre olarak ürenin tercih edilmesi halinde başta hububat olmak üzere üretimde önemli ölçüde azalmalar olacağını vurguladı. Göral, “Türkiye topraklarının yüzde 93’ünde azot yeterli değil. Bitkiler için ise azot en gerekli maddelerden biri. Kalite ve yüksek oranda mahsul buna bağlı, bunun kaynağı ise amonyum ve nitrat formundaki gübreler. Bitkinin en çok azota ihtiyacı olduğu bu dönemlerde gerekli kullanım yapılmazsa; yaklaşık 3 yıl içinde yüzde 20-25 oranında azalma olur ki bu da buğday örneğinden gidersek; 4-5 milyon ton kayıp demek” dedi. Tarımsal üretimde yaşanacak verim kaybının; sektörde ciddi bir istihdam kaybı sorununu da beraberinde getireceğini söyleyen Göral, “Daha fazla buğday ithal etme riskini, çiftçilerimizin emeğinin karşılığını alamama riskini, kalitesiz ürünlere mecbur kalma riskini ve en önemlisi gelecek nesillerimizin açlıkla mücadele eder noktaya gelme riskini ortadan kaldırmak için herkesi işbirliği yapmaya ve çiftçilerimizi doğru gübre kullanımı konusunda bilinçlendirmeye davet ediyorum” diye konuştu.
23 Şubat 2017
Türkiye’nin en büyük tarımsal sanayi grubu Toros Tarım, çiftçiler için bilgisayar, akıllı cep telefonu veya tabletlerinden ücretsiz olarak kullanabilecekleri TOROSÇİFTÇİ APP adlı bir uygulama geliştirdi. Çiftçi dostu bir karar destek uygulaması olan TOROSÇİFTÇİ APP, her tarla için hava koşullarını takip ederek, üretim ve operasyon kararlarının zamanında ve doğru olarak verilmesini sağlıyor.
Toros Tarım, tarla bazında hava koşullarını takip ederek tarımda verimliliği etkileyen en önemli unsurlardan biri olan hava koşullarının bilinmezliğinin çiftçi üzerindeki etkisini minimuma indirmek için TOROS ÇİFTÇİ APP isimli bir uygulama geliştirdi. Don, aşırı yağmur, dolu, rüzgâr gibi risklerin bütün sezonun emeğini heba etmemesi için hava olaylarını önceden tahmin ederek önlme almayı mümkün kılan uygulama çiftçinin havaya göre hareket ederek tasarruf etmesini de sağlıyor. Çiftçi dostu bir karar destek uygulaması olan TOROSÇİFTÇİ APP, hava durumu tahmini, toprak ve bitki verilerini bir araya getirerek çiftçilerin faaliyetlerine yönelik öneriler geliştiriyor. Her tarla için hava koşullarını takip ederek, üretim ve operasyon kararlarının zamanında ve doğru olarak verilmesini sağlıyor.
TOROSÇİFTÇİ APP, bilinçli tarım ile verimliliği artırır
TOROSÇİFTÇİ APP’i cep telefonuna ya da tabletine indiren çiftçinın, öncelikle ekim yaptığı tarlanın koordinatlarını, toprak analizi sonuçlarını ve ekeceği bitkinin ne olduğunu uygulamaya girmesi gerekiyor. Ekim tarihi ve hava durumu bilgisini göz önünde bulundurarak bitkinin hangi aşamada olduğunu tahmin eden TOROSÇİFTÇİ APP, bitkinin üst gübresinin uygulanma zamanı geldiğinde haber verir ayrıca hava koşullarının gübreleme yapmak için en uygun olduğu zamanların bir takvimini çiftçiye sunar.
TOROSÇİFTÇİ APP kullanan çiftçi, tarlası için yapılan hava durumu tahminlerini gün bazında takip edebileceği gibi don, dolu ve fırtına uyarılarına da ulaşabilir. Böylece gerekli önlemleri alması için yeterli zamana kavuşan çiftçi, uğrayacağı muhtemel zararı en aza indirebilir.
Ücretsiz bir uygulama olan TOROSÇİFTÇİ APP App Store veya Google Play’den indirilebiliyor. Çiftçiler aynı uygulamaya internet üzerinden, Toros Tarım’ın web sitesinden de (torosciftci.toros.com.tr) ücretsiz üyelik kaydı oluşturarak ulaşabilirler.
1 Kasım 2016
Toros Tarım, Avrupa’nın en önemli gübre konferansı olarak bilinen Argus FMB Europe Fertilizer Konferansı’na katıldı. Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen konferansta Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, iki sunum yaptı.
Avrupa’nın en önemli gübre konferansı olarak bilinen Argus FMB Europe Fertilizer Konferansı, bu yıl “Yeni ürünler, yeni fırsatlar, yeni bağlantılar” sloganıyla 26-28 Ekim tarihleri arasında Fransa’nın Cannes kentinde düzenlendi. Gübre pazarındaki ilişkileri geliştirmeye yönelik olarak Avrupa’nın en önemli etkinlikleri arasında gösterilen ve 60 ülkeden 350 farklı şirketin yer aldığı konferansta, tarımsal girdi konusunda Türkiye’nin lider kuruluşu Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral iki farklı oturumda sunum yaptı.
Hakan Göral’ın 26 Ekim tarihinde “Türkiye Gübre Pazarındaki Ürün Trendleri” üzerine bir sunum yaparken, ikinci sunumunu 28 Ekim tarihinde, “Doğu Akdeniz Pazarındaki Bölgesel Son Değişiklikler” üzerine yaptı.
Mayıs 2016
Tarımsal girdi konusunda Türkiye’nin lider kuruluşu Toros Tarım’da Genel Müdürlük görevine 20 Nisan 2016 tarihi itibariyle Hakan Göral atandı. Göral, aynı zamanda Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grup Başkan Yardımcılığına da vekâlet edecek.
35 yıllık deneyimiyle mineral gübre başta olmak üzere tarımsal girdi konusunda faaliyetlerini sürdüren ve bu alanda Türkiye’nin lider kuruluşu Toros Tarım’ın Genel Müdürlüğü görevine Hakan Göral atandı.
Son olarak İnci Holding’de CEO ve İcra Kurulu Başkanı olarak görev alan Göral, gübre üretimi ve pazarlaması başta olmak üzere, tohumculuk, teknotarım ve fidecilik tarımsal faaliyetleri ile terminalcilik hizmeti veren Toros Tarım’da görevi emekliliğe ayrılan Esin Mete’den devraldı. 20 Nisan itibariyle Toros Tarım’da Genel Müdürlük görevine başlayan Göral, aynı zamanda Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grup Başkan Yardımcılığı’na da vekalet edecek.
Profesyonel çalışma hayatına başladığı 1990 yılından bu yana Koç Holding, Mako Elektrik, Döktaş Döküm ve Components Türkiye gibi şirketlerde çeşitli pozisyonlarda çalışan Göral, Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi’nde Endüsri Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Göral ardından, Northwestern University, Kellogg School of Management ve Stanford University’de Executive Management ve Leadership üzerine ileri eğitimler aldı.