Dünya Çiftçiler Günü

Tarımın başlangıcından beri insanoğlu birim alandan daha çok ve daha kaliteli ürün elde edebilmek için çok çaba sarf etti ve tecrübe kazandı.

Bilim adamları ıslah çalışmaları yaparak yüksek verimli ve kaliteli yeni ürünler ortaya koyarken, bu yeni çeşitlerin aşırı soğuklara ve kuraklığa dayanıklılığının yanında hastalık ve zararlılara dayanıklılığı konusunda da büyük gelişmeler kaydetmişlerdir. Toprak verimliliği ve bitki beslemesi konusunda çalışan bilim adamları, toprak ve bitki (yaprak) analizlerine dayalı olarak kültür bitkilerinin doğru ve dengeli gübrelenmesi için yeni gübre çeşitlerinin ve yeni gübre formülasyonlarının gübre sanayi tarafından üretilmesini sağlamışlardır. Bilimden elde edilen uygulanabilir sonuçları gübre üretiminde kullanmak suretiyle, insan beslenmesinin temeli olan bitkilerin doğru ve dengeli gübrelenmesini sağlayan Toros Tarım, birim alandan alınan ürün miktarında elde edilen artışlar ve kaliteli ürünlerle üreticilerin gelirlerinin artmasında önemli bir role sahiptir.

Dünyada ve ülkemizde insan beslenmesinde ve hatta evcil hayvanların yemlerinin yapılmasında başta buğday, arpa, mısır ve çeltik gelmektedir. Ülkemizde kişi başına tüketilen besin enerjisinin %65-70’i bu bitkilerden temin edilirken, insanların protein ihtiyacının yarısından fazlası buğdaydan karşılanmaktadır. Buğday ve arpa üretim alanlarımız yıldan yıla biraz değişmekle birlikte toplam 11-12 milyon hektar civarındadır. Toplam tarım alanlarımız ise 24 milyon hektar olup, ülkemizde kişi başına 3 dekarlık bitkisel üretim alanı düşmektedir. Hızla artan nüfusumuzun sağlıklı beslenebilmesi için bir dekardan alınan ürün miktarın ve kalitesinin artırılması bir zorunluluktur. Bitkisel üretimde verim ve kalite artışına iyi toprak işleme, zirai mücadele, sulama, kaliteli tohumluk kullanımı etki ederken, en çok etkiyi doğru ve dengeli gübre kullanımı yaratmaktadır.

Üreticilerin toprak verimliliği ve gübre kullanımı konusunda eğitilmeleri gerektiğine inanan Toros Tarım, doğru ve dengeli gübre kullanımına yönelik birçok aktivitelerde bulunmaktadır. Toros Tarım, bu çerçevede kültür bitkilerinin gübrelenmesi konusunda filmler hazırlayarak tarımsal yayın yapan TV kanallarında bilgilendirici programlar yapmakta, ayrıca topraktan ve yapraktan gübreleme rehberleri, gübre broşürleri ve web sayfaları yoluyla ülkemizde yetiştirilen bitkilerin gübrelenmesi konusunda geniş bilgiler vererek üreticilerin bilinçlendirilmesine çalışmaktadır. Toros Tarım, görsel ve sözel bu eğitim çalışmalarına ilave olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da iştirakiyle üç yıldan beri ülkemizin 70 kadar ilçesinde buğday, mısır, pamuk ve ayçiçeği ile her biri 50 dekarlık çiftçi topraklarında “Doğru ve Dengeli Gübre Kullanımı Projesi”ni yürüterek, üreticilere gübre kullanımı konusunda eğitimler vermektedir.

Eğitim çalışmalarına ek olarak Toros Tarım, ülkemizdeki bilim adamlarının toprak verimliliği ve gübreleme konusunda yaptığı araştırma sonuçlarını uygulamaya sokarak üreticilere yardımcı olmaktadır. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Tarım Bakanlığı Araştırma Enstitülerince yapılan çalışmalar, ülkemiz tarım topraklarının yaklaşık %80-85’inin insan sağlığı açısından da önemli besin maddesi olan çinko elementi bakımından noksan olduğunu göstermiştir. Bu bilimsel sonucu iyi değerlendiren Toros Tarım, dünyada ve ülkemizde ilk kez çinko katkılı kompoze gübre üreterek hem üreticilerin yüksek ve kaliteli ürün elde etmesini sağlamış, hem de insan sağlığı bakımından yeterli ve dengeli çinko ihtiva eden bitkisel ürünlerin yetiştirilmesini sağlayarak insanların sağlıklı beslenmesine yardımcı olmuştur. Çinko, özellikle çocukların sağlıklı büyümesinde, hamile kadınların ve süt dönemindeki çocukların beslenmesinde önemli görevi olan bir besin elementidir. Ayrıca buğday ile yapılan bilimsel çalışmalarda, çinko katkılı gübrelerin buğday verimini dekarda %10-25 oranında artırdığı belirlenmiştir. Verim artışının yanında buğdaydaki protein ve gluten miktarını da artıran çinko, daha kaliteli ürün elde edilmesine ve üreticilerin gelir düzeyinin artmasına olanak sağlamaktadır.

Toros Tarım’ın çinko katkılı kompoze gübrelere ilave olarak geliştirdiği bir başka yeni ürün de “Kükürtlü” kompoze gübrelerdir. Bitkilerin, insanların ve hayvanların yapıtaşı olan proteinlerin yapısında makro besin elementi olarak kükürt bulunmaktadır. Dünyada ve ülkemizde çevre koruma tedbirleri ile atmosfere bırakılan gazlar içinde kükürt miktarının azaltılması, havadan yağış yolu ile topraklarımıza geçen kükürt miktarında önemli azalmalar olmasına neden olmaktadır. Gübreleme ve toprak verimliliği konusunda yapılan çalışma sonuçlarına göre, kompoze gübrelere bitkilerin alabileceği form olan sülfatı eklemek suretiyle başta buğday ve arpa olmak üzere tüm bitkilerin verim ve kalitelerinde artış sağlanmaktadır. Bitki besini olarak kükürt bitkilerde sadece verim ve kalite artışı sağlamayıp, bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını da artırmakta ve tarım ürünlerinin uzun süre depolanmasını sağlamaktadır.

Doğru ve dengeli gübre kullanımı için toprak analiz sonuçlarına göre doğru gübre çeşidini, doğru miktarda, doğru zamanda ve doğru şekilde uygulamak gerekir. Ülkemizdeki her üç üreticiden birinin gübrelerini üreten ve pazarlayan Toros Tarım, sosyal sorumluluk projeleri ile üreticilerin bilinçlenmesini sağlayarak ülkemiz tarımına katkıda bulunmaktadır. 14 Mayıs “Dünya Çiftçiler Günü” dolayısı ile ürününüzün bol ve kazancınızın bereketli olmasını dileriz.