“Patates Karantina Etmenlerinin Teşhisi ve Olası Risklerin Değerlendirmesi Çalıştayı”
26/10/2015
Yılda 4,7 milyon ton patates üretilen ülkemizde Nevşehir bu alanda önemli bir yere sahip. 2015 yılında 250 bin ton patates üretimi gerçekleştirilen şehrin bir diğer özelliği de, her yıl yaklaşık 1 milyon ton patatesin saklandığı doğal yeraltı depolarına sahip olması.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı ile Zirai Mücadele Merkezi Araştırma Enstitüsü tarafından Nevşehir’de düzenlenen çalıştaya, farklı illerdeki Zirai Mücadele Araştırma Enstitüleri, Zirai Karantina Müdürlükleri ve Biyolojik Mücadele Derneklerine mensup uzmanlar da katıldı. Çalıştayın yabancı konukları arasında ise Idaho Üniversitesi’den Dr. Mohamed Chikh-Ali, Hollanda Genel Denetim Servisi’nden (NAK) Jan Luimes ve Kanada’dan Alain Boucher de bulunuyordu. Çalıştay süresince virüs ve viroid teşhisi, bakteri ve nematod teşhisi, patates karantina organizmalarının tespit ve tanı metodları, örnekleme metodu, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.
Çalıştay kapsamında oluşturulan alt çalışma gruplarında ise karşılaşılan problemler ve çözüm yollarıyla ilgili görüşler, bakanlık çalışanları ve özel sektör yetkililerinin karşılıklı fikir alışverişiyle incelendi. Çalıştaya katılan bakanlık yetkilileri ve yabancı misafirlerden oluşan 70 kişilik bir grup, program çerçevesinde, Toros Tarım’ın Nevşehir’de bulunan patates depolarını gezme ve bilgi edinme şansı elde ettiler.