Anız yakılması Çukurova’yı yaşanmaz duruma getiriyor
Haziran ayının ilk haftasında buğday hasadıyla birlikte tüm Çukurova’yı kara bulutlar kaplıyor. Çiftçilerimiz buğday hasadından sonra kalan anızı (toprak üstü sap-saman ve toprak altı kök) yakarak kendince tarlasını ikinci ekime hazır hale getirmeye çalışıyor. Havanın sıcaklığı ve %70-80’lere ulaşan nemle kentin üzerine karabasan gibi çöken dumanlar yaklaşık 10-12 gün sürüyor. Aynı durum, birinci ve ikinci ürün mısır hasatı sonrasında da yaşanıyor. Eğer mısır birinci ürünse, yani ilkbaharda ekilmişse Ağustos’ta, ikinci ürün ise Ekim ayında anız yakımı oluşuyor. Son yıllarda ikinci ürün yetiştiriciliğinin yaygınlaşması nedeniyle Çukurovalılar bu kâbusu sürekli yaşıyor. Çarpık kentleşmenin de etkisiyle ovadan Toroslar’a doğru savrulan yanmış anız parçaları evlerin balkonuna, teraslara, hatta evlerin içine kadar nüfuz ediyor. Özellikle mısır anızı parçacıkları daha iri olduğundan ciddi çevre ve sağlık sorunları yaratıyor.
Uzun zamandır anız yakılmaması konusunda yapılan tüm uyarı ve cezai uygulamalara rağmen çiftçilerimiz anız yakmaya devam ediyor. Verilen 42 TL’lik ceza ise bunu engellemek için yeterli değil. Son zamanlarda Çukurova Bölgesi’nde çiftçilerin tarlalarındaki anızlarını yakması ile Adana kentinin üzerini kaplayan sis ve duman nefes almayı güçleştiriyor. Bütün bir kent sis, duman ve mısır bitkisinin yanan küllerine teslim olmuş durumda. Adana’da basına yansıyan görüntülerden de görüleceği gibi dört bir yandan dumanlar tütüyor. Mısır bitkisinin derin kök yapısı nedeniyle yangın toprak altında birkaç gün devam ettiği için duman ve külün etkisi uzun süre hissediliyor.
Boğucu, genzimizi yakan bir hava ve çevre kirliliğinin yanı sıra asıl trajedi topraklarımızda yaşanıyor. Çünkü tarlanın sürülmesi kolaylaşsın diye anızın yakılması halinde toprak katmanının en verimli ve canlı kısmı olan ilk 20 santimetrelik üst kısmı –ki burada çoğunlukla bitki kökleri ve organik maddeler bulunuyor– yanarak toprağı verimsizleştiriyor. Özellikle bitki gelişiminin önemli kısmı bu katmanda sağlanıyor ve tüm dünyada tarım yapılabilen toprakların yalnızca %10’luk bir kısmı 1. sınıf tarım arazisi kategorisinde yer alıyor. Verimli tarım topraklarının yakılması ile, aslında bir bütün olarak insanlığın gıda kaynağı yakılmış oluyor.
“Anız Yakmak Yarınınızı Yok Etmektir” adlı filmi indirmek için tıklayın
DOSYA ADI | DOSYA TİPİ |
---|---|
“Anız Yakmak Milli Serveti Yok Eder” başlıklı Çiftçi Bülteni’ni indirmek için tıklayın |